První dojmy z iPadu 3. generace

24. března 2012

Elektronika

Apple tentokrát nikoho nepřekvapil, a při nedávném představení Nového iPadu přišel s tabletem, který je stejně dobrý jako jeho předchůdce, a navíc obsahuje displej s dvojnásobným rozlišením. Vzhledem k tomu, že jsem u minulého iPadu v prvních dojmech nejvíce zkritizoval právě displej, byl pro mě Nový iPad jasnou volbou – opět jsem si jej pořídil ihned, jakmile to bylo v České republice možné.

Mé první dojmy jsou veskrze pozitivní, jediný zatím zjištěný problém je naštěstí (snad) softwarové povahy. Pokud Vás nezajímá omáčka okolo, přejděte rovnou k vybalení iPadu.

Nultá fáze koupě Nového iPadu: Prodej iPadu 2

Produkty firmy Apple jsou obecně považovány za kvalitní, nicméně pro určitou skupinu zákazníků jsou v době uvedení na trh příliš drahé. Díky tomu existuje funkční a docela velký sekundární trh, kde se potkávají early adopteřifanoušky kvalitní elektroniky za dobré peníze.

Svůj rok starý, vzadu docela silně poškrábaný, ale jinak zcela funkční iPad 2 (32 GB, WiFi) jsem bez problémů prodal za částku 8 900 Kč (v sobotu večer jsem dal inzerát na jablíčkáře a v neděli odpoledne mi z iPadu zbyl už jen smartcover). Za rok jsem tedy z iPadu s nákupní cenou 14 100 Kč odepsal 5 200 Kč (15 Kč za den mi nepřijde příliš mnoho).

Jak prodat starý iPad (respektive jaký si vybrat Nový iPad, abyste ho za rok prodali):
  • Myslete na prodej už při nákupu nového iPadu = nikdy nekupujte nejnižší paměťovou verzi (Apple po uvedení nového iPhonu i nového iPadu ponechal v prodeji za méně peněz starší generaci, ale vždy jen s nejmenší velikostí paměti = větší paměť zvyšuje šanci na prodej)
  • Schovejte si všechny obaly – bez obalů se prodávají jenom čorky, a to za podstatně méně peněz
  • Vykašlete se na gravírování (je "zdarma drahé" a Apple má moc dobře spočítané, proč tohle tetování nabízí)
  • Kupujte zboží v české distribuci a od českých APR (prodával jsem po roce, tedy se zbývající roční zárukou přímo od Datartu; při nákupu ze zahraničí je po roce záruka obvykle pryč, u oficiálního českého Apple Store de facto taky – na jejich záruční podmínky bych při stejné ceně nikdy nepřistoupil)

Nákup Nového iPadu - jaký jsem vybral a proč

Můj starý iPad měl paměť o velikosti 32 GB, což pro mé využití zcela stačilo. U Nového iPadu jsem se rozhodl pro nejvyšší možnou kapacitu 64 GB, a to z jediného důvodu – naprostá většina aplikací pro Nový iPad bude mít dvojnásobnou až trojnásobnou velikost, chci si tedy zachovat stejnou reálnou velikost úložiště.

Pokud si budete kupovat bazarový iPad, myslete na to, že v aplikacích pro iPady není rozdíl a vždy obsahují jak grafiku pro starý iPad a iPad 2, tak grafiku pro Nový iPad = i Vy budete mít nyní aplikace větší než dříve.

Nový iPad si možná ponechám déle než 1 rok (protože mi na něm momentálně nic nevadí), proto jsem velmi zvažoval, zda si nekoupit rovnou verzi s 3G (resp. 4G / LTE, které bych ale v ČR nevyužil). Zkusil jsem se s operátorem T-Mobile dohodnout na změně internetového tarifu z Internet Premium na Internet Komplet (v ceníkových cenách stojí stejně, akorát ten druhý nabízí větší FUP a 2 SIM), ale bohužel mi nebyl ochoten vyjít vstříc ani když jsem mu nabídnul podepsání dvouleté smlouvy (mám na internet retenční slevu, o kterou bych změnou přišel). Takže jsem na Novém iPadu ušetřil 3 000 Kč za 3G modul a budu i nadále používat hotspot z iPhonu, který je pro některé účely dokonce výhodnější.

Pokud jste v iPhonu nebo iPadu připojeni přes 3G internet, jsou zablokované některé druhy služeb – nefunguje např. videotelefonování přes FaceTime a sledování iVysílání ČT. Pokud si však nasdílíte 3G internet přes hotspot v iPhonu, tak iPad nepozná, že jste připojeni přes 3G = máte tím pádem internet zcela bez omezení.

Největší předností 3G verze je z mého pohledu možnost být na iPadu neustále připojen, což se hodí zejména pro vzdálené uzamčení iPadu v případě ztráty nebo krádeže (nemusíte čekat na to, až se s tím iPadem někdo připojí k WiFi, zablokujete ho na dálku kdykoli). Dalším důvodem může být úspora baterie v iPhonu (pokud za den budete sdílet internet déle než cca 3 hodiny, tak na celodenní výdrž na baterii zapomeňte – 3 hodiny + omezenější volání jsou strop, co baterie iPhonu za den zvládne).

Kde koupit Nový iPad

Existují v podstatě 3 způsoby, jak si Nový iPad pořídit, přičemž ve všech 3 případech jej pořídíte za stejnou cenu:

  1. Koupit ho přes oficiální obchod Apple Store ČR – doba dodání nyní cca 1 - 2 týdny, problematické záruční a obchodní podmínky (viz dTest), jediná výhoda pro někoho může být bezplatné gravírování (pokud to chcete někomu věnovat a víte jistě, že to nebude chtít prodat za rok v bazaru)
  2. Koupit ho u specializovaných přeprodejců typu iStyle, iSetos, QStore,... – doba dodání různá (nejžádanější a i mnou chtěný model 64 GB WiFi je často vyprodaný, ale oproti loňsku je to s dostupností Nového iPadu podstatně lepší), obchodní a záruční podmínky bez problémů, "vyšší kultura prodeje"
  3. Koupit ho v Datartu, Electroworldu nebo Alze – s výjimkou Alzy doba dodání okamžitá (alespoň v době psaní tohoto článku), obchodní a záruční podmínky bez problémů, "horší kultura prodeje" (kupoval jsem v Datartu na Andělu, čekal jsem asi 10 minut v takové "dost improvizované" výdejní místnosti, prodavače jeho práce evidentně moc nebavila)

Pro opravdové jablečné puristy je třetí možnost asi něco jako zbavení panictví v bordelu, pro ostatní je to myslím nejrozumější volba. Specializovaní přeprodejci jsou myslím také rozumnou volbou (pokud mají Vámi požadovaný model skladem).

No a je to tady - vybaluji Nový iPad

Balení Nového iPadu je na chlup stejné s iPadem 2, zde se žádné překvapení nekoná. Dílenské zpracování je opět precizní, váha zcela srovnatelná s dvojkou (když si půjčím od přítelkyně její iPad 2, nepoznám rozdíl), o milimetr větší tloušťku nejsem schopen poznat.

Přesto je Nový iPad bohužel trochu jiný než iPad 2 a prozrazuje to smartcover – není to nic zásadního, nicméně cítím, že smartcover sedí na Novém iPadu o něco hůře než na starém; zhruba 0,5 mm mu chybí k tomu, aby se mi otevíral stejně pohodlně jako u iPadu 2. Tento drobný problém se týká jen mého koženého smartcoveru, polyuretanový sedí o poznání lépe.

Displej – zde už není co vylepšovat

Nový "retina" displej s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů se mi moc líbí. Velikost bodu je sice o něco málo větší než na iPhonu 4 (takže při opravdu velkém přiblížení ze vzdálenosti cca 3 cm jednotlivé pixely vidím), nicméně stejně je to fantazie a na nic horšího si už nebudu chtít nikdy zvykat (jakmile bude Macbook Pro s retina displejem, určitě si ho koupím).

Vysoké rozlišení přitom rozhodně není pouze skvělý marketingový tah – opravdu je pro něj využití. Tím, že se zobrazovací schopnosti iPadu v podstatě vyrovnaly možnostem zdravých lidských očí, může nyní iPad zobrazit prakticky cokoli bez ztráty kvality. Nerozeznáte například rozdíl mezi profesionálně zhotovenou "fyzickou" fotografií a fotografií zobrazenou na iPadu.

Na starších generacích iPadu jste přátelům ukazovali displej iPadu, který zobrazoval fotografii. Nyní na iPadu ukazujete přímo své fotografie. Vypadá to perfektně.

Kromě zobrazování fotografií, kde se nový displej využije zdaleka nejlépe, je dále nový displej mimořádně vhodný k prohlížení webu (všechny texty jsou krásně čitelné), časem se určitě objeví i další aplikace, které nový displej naplno využijí (pár jich už je, nicméně zatím je to v začátcích). Hezké je také čtení knih v "tiskové kvalitě", nicméně vzhledem k lesklému podsvícenému displeji to asi nebude úplně nejběžnější činnost, kterou budete na iPadu dělat (na dlouhé čtení knih je Kindle lepší).

V jiných recenzích se často hodnotí barevné podání. Při přímém srovnání iPadu 2 a Nového iPadu mohu říci, že se mi líbí více displej Nového iPadu (překvapivě :-)). Barvy se mi zdají na Novém iPadu o něco studenější (při stejném maximálním jasu), černá je sice o něco méně černá, ale na druhou stranu bílá je o dost bělejší. Myslím, že rozdíl v barvách zapřičiňuje zejména fakt, že nový iPad má podstatně menší mezery mezi jednotlivými obrazovými body (tyto mezery mají tmavou barvu a tak jakoby "špiní" bílou a vlastně i jakoukoli jinou barvu na displeji iPadu 2).

Fotoaparát – software potřebuje vyladit

Nový iPad dostal oproti předchozí generaci lepší fotoaparát, nebo lépe řečeno oproti předchozí generaci dostal konečně použitelný fotoaparát. S iPadem 2 jsem kromě pár testů nikdy nic nevyfotil, u Nového iPadu si to už trochu představit dokážu. Fotky vypadají pěkně, funguje rozpoznávání obličejů a hlavně – fotí to neuvěřitelně rychle (udělám klidně i 2-3 snímky za vteřinu). S rychlostí je však současně problém – zdá se mi, že ji ovládací software neumí zkrotit. Když udělám rychle za sebou třeba pět fotek, všechna ovládací tlačítka se na pár sekund zneaktivní (asi se fotky ukládají se zpožděním, nebo se nahrávají přes pomalý upload na fotostream, nevím). Párkrát se mi podařilo, že aplikace zcela spadla, několik fotek se dokonce uložilo zcela špatně (v seznamu fotek jsem viděl jen divné černé obdélníky, které navíc byly větší než ostatní fotky; jedinou možností bylo tyto zmetky smazat). Věřím, že iOS 5.2 tyto problémy časem vyřeší, je to velká škoda.

Akumulátory - není to krize, ale silnější nabíječka by byla fajn

Jednou z nejdůležitějších inovací Nového iPadu je podstatně výkonnější akumulátor – nyní má úctyhodnou kapacitu 42,5 Wh (3,7 V × 11,5 Ah).

Pro porovnání:

  • iPad 2 má kapacitu akumulátoru 25 Wh
  • Macbook Air 11" má kapacitu akumulátoru 35 Wh
  • Macbook Air 13" má kapacitu akumulátoru 50 Wh
  • Macbook Pro 13" má kapacitu akumulátoru 63,5 Wh

Právě vysoká kapacita akumulátoru v tak malém zařízení, jakým je Nový iPad, implikuje většinu problémů, které naplnily stránky novin. Přiznejme si to narovinu – pokud Nový iPad vydrží "pouze" 10 hodin (po krátkém testování mohu říci, že to je stejně jako u iPadu 2 reálná výdrž), tak neskutečně žere proud (příkon je 4,25 W, chcete-li teče tam proud cca 1,1 A).

Běžný USB port dle specifikace nabízí výkon 2,5 W (5 V × 0,5 A), takže je evidentní, že se zapnutý Nový iPad po připojení k notebooku logicky nemůže nabíjet, jelikož výkon USB portu nestačí ani na jeho běžný provoz. Vypnutý iPad by se pak nabíjel z běžného USB portu nejméně 17 hodin (pokud nebudeme uvažovat ztráty).

Kromě běžného portu je na některých noteboocích k dispozici ještě tzv. "napájecí USB port", který je obvykle schopen dodat výkon cca 5,5 W (5 V × 1,1 A). Při připojení k tomuto portu by se nový iPad mohl velmi pomalu nabít i pokud by byl zapnutý, podstatnější však asi je fakt, že by se při zapojení do tohoto portu neměl vybíjet (pokud si jej budete nosit do práce jako sekundární monitor /viz dále/, nebudete muset tahat nabíječku :-)).

No a pak tu máme ještě oficiální nabíječku od Applu, která má výkon 10 W a se kterou by teoreticky mělo být možné nabít vypnutý iPad za 4 hodiny a 15 minut nebo zapnutý za cca 7 hodin 20 minut (vzhledem k tomu, že největším žroutem energie je podsvícení displeje, mělo by stačit pro rychlejší nabíjení zaklapnout smartcover).

Výše uvedené časy jsou samozřejmě teoretické, v praxi bude nabíjení o něco pomalejší jednak kvůli různým ztrátám (li-ion akumulátory nelze nabíjet pod napětím 5 V, ale jen cca 4,2 V – musí tam být nějaká konverze, která dle účinnosti může generovat ztrátu v intervalu 0 - 14,3%, další ztráty mohou být někde na cestě mezi nabíječkou a akumulátorem), jednak kvůli určité inteligenci při nabíjení li-ion článků (četl jsem někde něco o tom, že plným proudem se nabíjí jen do 80% kapacity, zbylých 20 % se nabíjí podstatně nižšími proudy).

Takže co z toho plyne?

Zaprvé potřebujeme výkonnější nabíječku, kterou Apple z nějakého důvodu nedodal. Nevěřím, že by ji nedodal proto, že by ji neměl nebo by ho to nenapadlo, takže se trochu obávám, že lepší nabíječku dostane až iPad 4. generace (samozřejmě není problém udělat nabíječku, která do iPadu pustí proud 4 ampéry, ale je otázka, zda bude iPad schopen se takovým proudem nabít, aniž by shořel – už teď při nabíjení příjemně zahřeje ruce... - viz diskusi a reakci zde).

Zadruhé má iPad spotřebu zhruba na 50 % spotřeby Macbooku Pro. Takže logicky už trochu hřát musí (hlavně když se při používání zároveň nabíjí z 10W nabíječky). Osobně bych z toho nedělal vědu – iPad hřeje, ale rozhodně nepálí, je to spíše příjemné (když hladíte kočku, je taky o něco teplejší než vaše ruka). Určité nepohodlí by mohlo přijít, pokud byste měli iPad na klíně bez smartcoveru – mohli byste se zpotit. Nákup smartcoveru je tak i pro Nový iPad více než vhodný, bez něj je iPad poloviční (psal jsem zde).

Aplikace pro Nový iPad

Když se do ČR oficiálně dostal iPhone 4, bylo to s velkým zpožděním, díky kterému jsme už de facto přišli k hotovému – dost aplikací již s displejem s vysokým rozlišením počítalo. V případě Nového iPadu je zpoždění pouhý jeden týden, a tak si na opravdové "retina aplikace" budeme muset ještě trochu počkat.

Nový retina displej nyní umí využít (snad) všechny aplikace z dílny Apple, takže veškerá grafika je krásně ostrá a detailní (samozřejmě vestavěné aplikace, garage band, iphoto, imovie,...). Ostatní aplikace se pro retina displej upravují postupně – aktualizován je např. DJAY (mixážní pult), Solar Walk (živý model vesmíru), Flipboard (magazín složený ze statusů na sociálních sítích a RSS), iA Writer (docela populární nástroj na psaní) a několik desítek dalších.

Aplikace, které zatím aktualizovány nebyly, vypadají vždy přinejhorším stejně jako na starších iPadech – písma jsou ostřejší (pokud nejsou v aplikaci v podobě bitmapového obrázku), externě stahované obrázky rovněž. Neostré jsou obrázky a případně videa, která byla pro starý iPad speciálně zmenšena. Nejsem zcela spokojen s tím, jak vypadají fotky v aplikaci Facebooku, chtěl bych, aby bylo upraveno iVysílání ČT, ocenil bych větší rozlišení u televizní aplikace HomeFree.

Vše výše uvedené je spíše věcí estetickou než funkční – aplikace pro retina displej budou vypadat lépe, možná se budou některé drobnější texty lépe číst. Osobně se však více těším na to, až vzniknou nějaké nové aplikace, které retina displej využijí i z hlediska funkčního. Velké naděje vkládám například do aplikace Air Display, jejíž update pro retina displej podle všeho čeká na schválení v AppStore. Tato aplikace v současné době umožňuje (po instalaci driverů do počítače) připojit iPad jako externí monitor s rozlišením 1024 x 768 (navíc s podporou některých vícedotekových gest). Po updatu by již mělo být možné využít plné rozlišení 2048 x 1536 obrazových bodů (skoro dvojnásobné rozlišení, než mám nyní na Macbooku), navíc se solidní latencí i kvalitou. Těším se, až si na 10" iPadu spustím třeba Visual Studio :-).

Dalšími aplikacemi asi nemá smysl tento článek natahovat, v podstatě bych opakoval, co jsem napsal zde.

Sečteno a podtrženo

Retina displej bylo to poslední, co chybělo iPadu 2 k dokonalosti. Pokud Vám oči umožní využít jeho schopnosti zobrazení (nepoužíváte brýle na čtení), je myslím vše otázkou peněz, nikoli chtění :-) Pokud máte iPad nebo iPad 2, doporučuji jej prodat a doplatit pár tisíc na Nový iPad. Pokud jste zatím žádný iPad neměli, bude rozhodování o něco složitější – doporučuji Vám v takovém případě zajít si iPad vyzkoušet do některého z kamenných obchodů. Nebo si přečtěte některý ze starších článků - iPad není hračka, kterou byste za týden odhodili s tím, že už vás nebaví.

Máte také iPad? Podělte se o své zkušenosti a tipy na zajímavé aplikace ;-)

Publikováno dne 24. 03. 2012 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ipad | 3 | jak poznat novy ipad | koupit | jak poznat ipad 3 | nabíjení | rozdil | kde | velikost
Mohlo by Vás zajímat BETA: První dojmy z iPadu 2 (recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Petr Kutálek - [email schován] (dne 25. 03. 2012 v 21.09)
Dobrý článek, jen jsem si dovolil reakci a upřesnění k nabíjení iPadu https://www.facebook.com/note.php?note_id=140127059447204

Marekzprahy (dne 25. 03. 2012 v 21.38)
Petře, díky za reakci. Jen abych to dobře pochopil - ani kdyby se k iPadu připojil silnější zdroj, nebude ho umět iPad vyždímat víc, než ten desetiwattový, protože vnitřně nepodporuje nabíjení nad 2 A?

Petr Kutálek - [email schován] (dne 25. 03. 2012 v 21.46)
Rádo se stalo, jen jsem chtěl doplnit ta Tvá čísla, která jsem neověřoval, ale vypadají, že sedí pěkně.

To zařízení si víc nevezme, i kdyby byl zdroj dodat sebe více. Např. iPhone nabíjím z akumulátoru dobíjeného ze solárního panelu -- bez problému dodá 55 W výkonu, ale iPhone si při 5 V stejně vezme jen 1 A.

BTW: Jak správně uvádíš, kolem 80 % začne příkon klesat, protože se dobíjení zpomalí.

Nevylučuji, že je možné baterie v iPad 3 dobíjet vyšším proudem, ovšem aktuálně to zařízení samo neumí, třeba se ale dočkáme update, možná je vše připravené na nějaké nové nabíječky, které ještě neznáme, ale které iPad způsobem, jak jsem jej v reakci popsal, rozpozná a pak se bude dobíjet rychleji.

Marekzprahy (dne 25. 03. 2012 v 21.59)
Díky, doplnil jsem odkaz do textu článku. Teď už jen najít dobrovolníka, který bude ochoten obětovat Nový iPad na experimenty se zdrojem 5,3V, 4A :-)

Petr Kutálek - [email schován] (dne 26. 03. 2012 v 00.15)
No, pokud to tak půjde dále, budeme za chvíli potřebovat kabely od svářečky. :-) Kdyby se ale přeci jen něco změnilo, rád to tady doplním.

proud2beczech - [email schován] (dne 04. 04. 2012 v 14.21)
Také jsem si hned v pátek běžel pro nový iPad a hned v Neděli jsem ho zase rychle šel vrátit. Úžasný "retina" displej s rozlišením 2048 x 1536 bohužel nebyl, tak úžasný jak se na první pohled mohlo zdát. Stačilo si iPad vzít večer do postele. http://imgur.com/a/AAI4X Nevím, kde udělali soudruzi chybu. Takhle pak vypadal displej se zobrazenou černou fotografií. Jas tedy je na max ale žluté fleky pod rámečkem byly vidět i při nízkém podsvětlení. Sice mi vrátili peníze, protože zařízení na výměnu nebylo ale mám teď trochu strach si koupit další iPad. Jak tohle můžou vypustit? Jak jsi na tom ty s displejem za úplné tmy? Dík

Marekzprahy (dne 04. 04. 2012 v 20.50)
proud2beczech: Pokud to byl skutečně Nový iPad 3. generace, tak se jednalo o vadný kus. Osobně jsem s černou spokojen, respektive není to nic, co by mě trápilo. Žluté fleky nemůžu potvrdit.

Černá fotografie v úplné tmě (foceno iPhonem 4):
http://www.demcak.cz/image/ipad/cerna.jpg
Ano, tato černá se mi také moc nelíbila, ale kdo by si kupoval iPad na dívání se jen na černou obrazovku... Podsvícení je hodně silné, takže prostě ta černá asi nemůže být úplně černá (u IPS displeje).

Fotografie mojí domovské obrazovky v úplné tmě (rovněž iPhonem 4):
http://www.demcak.cz/image/ipad/home.jpg
Displej je tak kontrastní, že ho iPhone ani neuměl vyfotit. Rozdíl mezi černou na iPadu a okolní tmou je velmi nepatrný - myslím, že kdo si to vytočí na maximum, toho bílá barva tak oslní, že bude pro něj černá dostatečně černou ;-) U některých typů filmů to ale -uznávám- může být problém.

P.S.: Chtěl jsem vyfotit pro srovnání i displej Lumie (AMOLED), ale nemělo by to význam - na displeji je černá skutečně černá, bez jakéhokoli rozdílu od okolní tmy.

proud2beczech - [email schován] (dne 04. 04. 2012 v 22.51)
Jojo mám Samsung Galaxy S a černá skutečně černá také. No hned jak budou dostupné 32GB Wifi verze tak zas objednám a uvidíme.

proud2beczech - [email schován] (dne 18. 04. 2012 v 07.50)
Ahoj, neměl bys možnost ten display v noci vyfotit nějakým lepším foťákem? Úplně černé pozadí v naprosté tmě. Včera mi přišel nový iPad ale pořád tam jsou nějaké nažloutlé viditelné flíčky u kraje, tak bych rád věděl jestli tohle už je normální nebo se dá sehnat iPad, který bude mít naprosto homogenní podsvícení bez viditelných světlejších míst u krajů. Díky moc

Marekzprahy (dne 18. 04. 2012 v 18.14)
Bohužel, lepší fotoaparát než ten v iPhone 4 bych doma neupotřebil.

proud2beczech - [email schován] (dne 25. 04. 2012 v 08.35)
Ahoj tak takhle je na tom můj aktuální nový iPad. http://imgur.com/a/05oFD takže další výměna, ale asi už poslední fakt už nevěřím, že bych měl takovou smůlu, že by už celkem čtvrté zařízení mělo stejnou vadu. To už podle mě není náhoda, ale prostě vlastnost iPadu, kdy bude podsvícení blbé u každého zařízení. Jen u nějakého méně a u nějakého více viditelné. :(

Marekzprahy (dne 25. 04. 2012 v 15.29)
proud2beczech: To skoro vypadá, jako kdybys ten iPad kupoval v Holešovické tržnici :-) Osobně s displejem tyto problémy nemám (kupováno v Datartu), zkusil bych tedy asi změnit dodavatele.

proud2beczech - [email schován] (dne 25. 04. 2012 v 15.47)
No skoro ses trefil kupuju to v Apple Store tržnici na http://store.apple.com/cz :)

Marekzprahy (dne 25. 04. 2012 v 16.10)
proud2beczech: to by mě docela zajímalo, co tě vedlo k tomu to koupit zrovna tam... kromě sporného gravírování to podle mě nese pro Čechy jen samé nevýhody...

proud2beczech (dne 03. 05. 2012 v 12.42)
Ahoj vedlo mě k tomu hlavně to, že bez řečí zboží vymění ale tohle už bylo naposledy. Dnes mi přišel už ani nevím kolikátý iPad a hle http://imgur.com/a/MmUSp navíc to prosvítá i přímo pod rámečkem displeje. Co tohle má sakra bejt za produkt?

Marekzprahy (dne 03. 05. 2012 v 12.47)
proud2beczech: No, nelituju, že jsem vybral černou variantu. Vypadá to, že problémová je asi hlavně ta bílá (pokud ti vyměňovali vždy bílý za bílý). Já jsem se svým černým iPadem po měsíci maximálně spokojen... Zkus požádat o černý.

Adam - [email schován] (dne 30. 05. 2012 v 15.24)
Já si iPad pořídil převážné na internet. Jsem s ním relativně spokojen, jen je dle mého názoru dost předražený :/

nemo (dne 22. 07. 2012 v 23.18)
Predevcirem jsem si poridil ipad3. Opravdu nejde poslouchat treba youtube a soucasne prohlizet internet?

Honza (dne 26. 07. 2012 v 15.07)
Tak iPad je předražený, ale když vezmu třeba tablet od Samsungu, tak se mi zdá taky předražený. Ale je fakt že je levnější než iPad.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.85.63.190). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.