Jak prezentovat s iPadem (bezdrátově)

8. května 2012

Elektronika

Dnešní článek bude poněkud netradiční – přestože na jeho konci naleznete „uspokojivé” řešení, nejedná se rozhodně o řešení, které by bylo zcela dokonalé. Uvítám tedy jakékoli Vaše komentáře s návodem, jak to udělat lépe.

Výchozí situace je následující – rozhodl jsem se „vylézt ze sklepa” a jít představit svůj projekt Vyplňto.cz na jednu (prozatím nejmenovanou) konferenci. Protože je dobré mít během prezentace něco v ruce (pro jistotu), chci pro tento účel použít iPad. A když už ho budu mít v ruce, tak bych rád s jeho pomocí prezentaci i ovládal, nebo nejlépe rovnou promítal.

Tím nechci nijak hanit ty, kteří prezentují z počítače (třeba s dálkovým přepínáním slidů), pouze bych rád protentokrát počítač netahal přes půlku republiky, když už mám ono post-PC zařízení.

Takže – jaké máme možnosti?

Propojení iPadu a projektoru kabelem (za pomoci VGA adaptéru pro iPad / iPhone / iPod Touch)

Zřejmě nejdoporučovanější řešení spočívá v zakoupení mobilní verze Keynote (asi 200 Kč) a VGA adaptéru pro iPad (asi 800 Kč). Všechno funguje naprosto krásně (včetně „laserového” ukazovátka dlouhým podržením prstu), ale bohužel nikoli bezdrátově. VGA kabel rozhodně není nijak závratně ohebný, a tak je pohyb prezentujícího poměrně hodně omezen. Navíc vzhledem k velké váze kabelu hrozí jeho vytržení z iPadu (vyzkoušel jsem si, když jsem hrál Real Racing 2 HD – mimochodem, na monitoru je to podstatně zábavnější než bez něj). Tuto možnost tedy víceméně zavrhuji jako nedostatečnou.

Krabička pro „wireless VGA”

Takže by to chtělo něco jako bezdrátové VGA. Jednoduchou krabičku s podporou bezdrátového přenosu obrazu Airplay, ze které by vedl VGA konektor (i když občas některé projektory mají HDMI, tak VGA je přecejen stále jediný standard, na který se lze spolehnout).

Když jsem tento požadavek hodil do Googlu, vypadlo mi poměrně dost amatérských řešení, které se však nedočkaly komerční realizace a navíc vyžadovaly zapojení vysílače do iPadu (nešlo to tedy klasicky přes Airplay). Velikost a váha iPadu se tím obvykle zhruba ztrojnásobila.

Poučenému jablečnému fanouškovi to docvakne dříve než mně – „Potřebuješ Apple TV!”.

Výhoda Apple TV spočívá v bezproblémové podpoře Airplay, která by měla umožnit i například funkci laserového ukazovátka. Na první pohled ideální řešení výše uvedeného problému.

Jenže – situace podle mě není tak jednoznačná. Apple TV stojí dnes cca 2000 Kč, nemá VGA konektor (nutnost dokoupit redukci HDMI - VGA, která vyjde na dalších cca 600 Kč minimálně) a navíc je to poměrně komplexní zařízení, možná až příliš komplexní na to, abych ho nastavoval před vlastní prezentací (chce to zkrátka něco, co píchnu do konektoru a bude to fungovat; ne zapojovat napájení, čekat na nabootování, spárování s WiFi, ověřovat nastavení...).

Chtělo by to něco o velikosti iPhonu, z čeho povede VGA kabel, co bude běžet na baterky a co bude umět Airplay. Mohl by to být iPhone?

Spárování iPadu s iPhonem 4 (který je připojen přes VGA adaptér)

Nápad hodný českého vynalézavého člověka zní – propojit bezdrátově iPad s iPhonem, který bude za pomoci VGA adaptéru zapojen k projektoru („poslední míle” po kabelu nevadí, jde o volnost pohybu s iPadem). iPhone je s VGA adaptérem kompatibilní, a i když umí zrcadlení obrazu až iPhone 4S, tak i obyčejná čtyřka už umí něco na VGA výstup poslat (ze speciálně upravených aplikací, přičemž Keynote takto upravena je). Zbývá jen nalézt speciální aplikaci, která iPhone promění v Airplay server a která veškerý přijatý obraz přesměruje na VGA výstup.

Taková aplikace v AppStore nyní téměř určitě není, nenašel jsem ji (asi by kanibalizovala částečně AppleTV). Nejblíže k této aplikaci má asi AirView, ale ta má bohužel dva nedostatky:

  1. Byla v AppStore již odstraněna (její zdrojové kódy je možné stáhnout zde, přeložit v XCode a nainstalovat i do nejailbreakovaného iPhonu 4 / iPadu)
  2. Na iPhonu 4 funguje velmi nespolehlivě a nepodporuje výstup na VGA (asi by to nějak šlo při zrcadlení na iPhonu 4S nebo dalším Novém iPadu, ale vzhledem k tomu, že se mi aplikace dost sekala i při odesílání videa z Macbooku Pro do Nového iPadu, nejedná se o příliš robustní řešení)

iPad s Keynote Remote + iPhone 4 s Keynote + VGA adaptér

Jako kompromisní a použitelné řešení jsem nakonec zvolil spárovaný Nový iPad s iPhonem 4, který je připojen k projektoru přes VGA adaptér. Keynote pro přehrávání prezentace pak běží v iPhonu 4 (není potřeba zrcadlení, umí poslat výstup na VGA rovnou) a v iPadu běží pouze dálkový ovladač Keynote Remote (cca 20 Kč). Samozřejmě je možné tato zařízení i prohodit a držet v ruce iPhone 4 a mít s projektorem propojený iPad – akorát to pak bude hodně drobné písmo, prohlížet si snímek na iPhonu asi nebude moc příjemné...

Výhody tohoto řešení:

  1. Relativně nízké náklady, pokud již máte iPhone 4/4S
  2. Rychlé nastavení – spustit prezentaci na iPhonu a spárovat vše s iPadem lze i ještě před přednáškou, následně stačí jen zapojit VGA konektor a bezdrátová prezentace může začít
  3. Keynote Remote umožňuje ovládat prezentaci a zobrazit aktuální i následující snímek

Nevýhody tohoto řešení:

  1. Aplikace Keynote Remote neexistuje ve verzi pro iPad, na iPadu je proto nutné ji 2x zvětšit (díky podpoře retina displeje v iPhonu to roztažené na iPadu nevypadá zase tak zle, ale fakt mě udivuje, že na toto při vývoji Keynote Remote nepamatovali...)
  2. Nefunguje laserové ukazovátko

Shrnutí

Takže to je vše, na co jsem při svém zkoumání přišel. Samozřejmě – existuje ještě další varianta, a sice vzít si na přednášku také Macbook Pro, na něm spustit prezentaci a tu bezdrátově ovládat z iPadu (přes výše zmíněné Keynote Remote). Nebo si do Macbooku nainstalovat nějakou speciální aplikaci, která bude komunikovat s jinou speciální aplikací z iPadu. Tato řešení však předpokládají, že si s sebou vezmu na přednášku nejen iPad, ale také Macbook (a asi i iPhone pro spárování s iPadem a zajištění internetu). A to se mi moc nechce – varianta pouze s iPhonem a VGA adaptérem se mi zdá efektivnější.

A jak s iPadem prezentujete Vy? Máte nějaký tip na zajímavou aplikaci? Podělte se o Vaše zkušenosti v komentářích...

Publikováno dne 08. 05. 2012 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ipad | iphone | prezentace | airplay | zrcadleni | projektor | keynote | bezdrátové | VGA
Mohlo by Vás zajímat BETA: První dojmy z iPadu 2 (recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Petr (dne 08. 05. 2012 v 12.28)
Napadlo mě ještě jedno řešení pro uživatele s iPad/iPhone a Windows. Přes iPhone hotspot propojit všechna zařízení a v iPadu mít aplikaci pro správu vzdálené plochy na Windows. Takže na compu, který je připojený na VGA konektor mít spuštěný PowerPoint a přes iPad jednoduše jen přepínat slides přes vzdálenou plochu.

Jan - [email schován] (dne 26. 07. 2012 v 23.29)
Způsob jak píše Petr používám také a neměl jsem s tím nikdy žádný větší problém.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.219.63.90). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.