Články z kategorie Programování

V nejodbornější kategorii tohoto blogu jsou zařazeny články s mými programátorskými zkušenostmi získanými několikaletou praxí tvorby stránek a java aplikací pro mobilní telefony.

Chyba v Internet Explorer 7.0 s mizející session má řešení!

Na nový IE 7.0 jsem zde již jednou nadával. Dnes to však bude kvůli nedostatku času kratší. Zhruba hodinu jsem u jedné své aplikace řešil problém ztracené session v otevřeném pop-up okně (potřebuji session pro výběr obrázku v FCKeditoru v jistém administračním rozhraní). Zatímco IE6, Firefox i Opera fungovaly naprosto bez problémů, IE7 stále ne a ne data ze session přečíst.

Popravdě řečeno jsem tentokráte příliš nezkoumal podstatu problému, nejdůležitější bylo chybu co nejefektivněji opravit. Přečetl jsem si, že IE7 má se sessions nějaké problémy a že je "někdy" maže při zavření pop-upu. Ne, tak tento problém zdá se není můj případ, protože i když pop-upy nefungují, v hlavním okně zůstávám přihlášen i nadále. Spíše se tedy zdá, že zatímco první otevřený pop-up z hlavního okna ještě sessions vidí (dialog Vložit / Změnit obrázek v FCKEditoru), následně otevřený další pop-up pro výběr obrázku na serveru se k sessions již zřejmě nedostane.

přečíst celý článek

Publikováno dne 03. 05. 2007 v kategorii Programování.

Záhada mizejícího plus vyřešena!

Pokud jdete stejně jako já s dobou a používáte na svých stránkách k něčemu AJAX, možná i Vaše stránky obsahují více či méně nepříjemnou vadu na funkčnosti nebo dokonce chybu.

Objekt XmlHttpRequest je úžasný nástroj, poslední dobou se mi jej daří s úspěchem protlačit do většiny stránek, které dělám. Vyhovuje mi možnost komunikovat se serverem bez nutnosti reloadu celé stránky, dostupné metody GET a POST plus možnost nastavovat (setRequestHeader) a číst (getResponseHeader) HTTP hlavičky požadavků přímo vybízí k použití v promakaných administračních rozhraních (více zde).

Radost z téměř půl roku vyvíjeného administračního rozhraní mi trvala asi měsíc. "Jaktože nemůžu do názvu položky v katalogu napsat znak +?" byla ta věta, která toto krásné období ukončila. Skutečně, bylo třeba si přiznat, že administrační rozhraní není schopné vložit položku se znakem + v názvu, ono plus se vždy nahradilo za mezeru.

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 03. 2007 v kategorii Programování.

Internet Explorer 7.0 – snad si zvyknu!

Včera jsem podlehl tlaku technologického pokroku a stáhnul jsem si dlouho očekávanou sedmou verzi nejpoužívanějšího internetového prohlížeče. Navzdory mému velmi kladnému vztahu k produktům Microsoftu jsem se stažením prohlížeče IE7 chvíli váhal. Věděl jsem proč.

V polovině prosince 2006 jsem využil možnosti vyzkoušení anglické verze IE7 na virtuálním stroji a od té doby vím, že to s novým prohlížečem zdaleka nebude tak skvělé, jak by být mohlo. Hlavním důvodem, proč jsem na IE6 v minulosti nikdy nedal dopustit bylo, že se v něm správně zobrazily všechny stránky. Bylo mi úplně jedno, jestli IE6 projde nebo neprojde nějakým pitomým ACID testem, podstatné bylo, že jsem měl skutečně univerzální internetový prohlížeč, pro který optimalizovali své stránky všichni.

Jenže IE7 tuto základní výhodu šestkové verze dobrovolně ztratil. Pro příklad nemusím chodit daleko – stačí se podívat na některé mé stránky. Starý pokec na Ujdeto.cz je rozhozený. IE7 má tendenci předstírat, že se jeho kompatibilita s CSS standardy zvýšila, a tak ignoruje tzv. podtržítkový hack. IE7 chce kód, který je určen FireFoxu nebo Opeře, ale neumí jej interpretovat stejně jako tyto prohlížeče. Ještě nevím, zda tuto chybu vůbec budu (nebo Ondra bude) opravovat, skoro by bylo lepší nasadit rovnou Pokec 5, ve kterém jsem podtržítkový hack již prozřetelně nepoužil.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 02. 2007 v kategorii Programování.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.