Macbook Pro: Nekupujte si (levné) SSD, zvažte radši hybridní disk

20. února 2011

Elektronika

Tento týden jsem nadobro pohřbil myšlenku fungování mého Macbooku Pro s SSD od A-DATA. Zatímco v předchozím článku jsem ještě dával najevo svou relativní spokojenost (přestože o žádném "wow efektu" nemohla být řeč), dnes přiznávám, že jsem s koupí SSD S596 Turbo od A-DATA docela šlápnul do hovna. Je možné, že jsem měl smůlu na vadný kus, nicméně i z různých jiných diskusí na internetu jsem postupně nabyl dojmu, že Mac OS X a technologie SSD ještě zdaleka kamarádi nejsou a dělají si vzájemně naschvály.

Stručně řečeno – po čtvrt roce o něco rychlejšího fungování systému se mi stalo, že se Macbook Pro začal chovat divně (místo názvů písniček v iTunes se začaly zobrazovat klikyháky) a po klasickém IT řešení, tedy vypnutí a zapnutí systému, už jenom displej krátce bliknul a bez jakékoli chybové hlášky opět chcípnul.

V ten moment jsem byl schopen pouze nastartovat poněkud méně stabilní a často mrznoucí systém v single-user módu (Cmd+S hned po zapnutí napájení, jakási obdoba nouzového režimu) a zjistit, že na vině je rozbitý souborový systém, který nelze s pomocí aplikace Disc Utility standardně opravit.

Takže jsem do Macbooku pokorně vrátil původní disk, obnovil data ze zálohy (používáte-li SSD, je hodinové zálohování přes Time Machine naprostá nezbytnost) a následně zkusil zformátovat a zkontrolovat SSD S596 Turbo pomocí nástrojů ve virtualizovaných Windows 7.

Všechno se zdálo být kupodivu OK – dal jsem tedy SSD ještě jednu šanci. Jeho vyšších rychlostí, které po čtvrt roce používání bez TRIMu zformátováním trochu ožily, jsem si užíval jen něco málo přes týden. Poté se objevilo opět několik poškozených souborů, které se protentokrát podařilo opravit s pomocí aplikace Disc Utility. Znejistěl jsem, a začal jsem pomalu hledat jiné řešení.

Jelikož jsem se dočetl o připravované nové generaci SSD, odložil jsem řešení problému na březen, což mě tento týden docela vytrestalo – opět se mi poškodily některé soubory, a jako na potvoru i jeden z těch nejdůležitějších: Finder! Došlo k paradoxní situaci – po restartu mi nenaběhla plocha ani dock, jediné, co jsem měl k dispozici, bylo Adium a poslední použité aplikace z Apple menu. Jelikož mezi těmito aplikacemi byly i Parallels, spustil jsem si virtualizované Windows a díky sdílení aplikací asi jako jediný člověk na světě spustil "macovské" Safari ze Start lišty "Windows".

Jelikož zastávám filozofii "rozbilo se = koupit lepší", koupil jsem ještě ten den na Alze disk nový. A protože z SSD nelze hned přejít zpátky na klasický HDD (i když A-DATA S596 Turbo za moc nestálo, tak rozdíl oproti standardnímu disku přecejen byl znatelný), rozhodl jsem se protentokrát pro disk hybridní - 500 GB disk Seagate Momentus XT se 7200 otáčkami za minutu a 4 GB SSD "vyrovnávací" pamětí.

Seagate Momentus XT - zatím co slíbil, dodržel

Co se týče hybridního disku Seagate Momentus XT – momentálně jsem ve fázi mírného nadšení. Disk zatím plní vše, co se o něm lze dočíst v recenzích i diskusních forech. Kombinuje v sobě skutečně všechny výhody i nevýhody jak klasických HDD, tak SSD.

Asi největší výhodou je (kromě vyšší kapacity a ceny, která je u 500 GB varianty něco pod 3000 Kč s DPH) subjektivně rychlejší práce disku, která se při běžné práci téměř vyrovná SSD od A-DATA.

Rychlost bootování Mac OS X po několika restartech (tedy přesunutí nejpoužívanějších souborů do SSD cache) klesla z 60 sekund na cca 25 - 30 sekund (SSD to zvládlo o cca 10 sekund rychleji, ale je možné, že se hybridní disk ještě časem o málo zlepší - je to asi už jedno).

Virtualizované Windows v Parallels naběhnou zhruba za podobný čas (cca 30 - 35 sekund oproti 20-25 sekundám při použití SSD A-DATA), spuštění Safari z docku je opět okamžité, méně používané aplikace se spouští zhruba o 50% delší čas než při použití SSD A-DATA.

Výhodou hybridního disku je použití dražší varianty SSD modulu (SLC), která není tolik závislá na funkci TRIM – disku je tak jedno, jestli jej využívají Windows nebo Mac OS X.

Z hlediska rychlosti je u hybridního disku problémem zejména dlouhá přístupová doba a poněkud pomalejší rychlost čtení (můžete se podívat na XBench pro A-DATA S596 256 GB a pro Seagate Momentus XT 500 GB). Zajímavé je hodnocení disků systémem Windows 7 – SSD A-DATA dosáhlo hodnoty 6.8, hybridní disk Seagate dosáhl krásné hodnoty 6.6 a původní disk v Macbooku měl "pouze" 5.4.

Propastný rozdíl v hodnocení XBench při běžné práci poznat není (hybridní disky bývají v benchmarcích podhodnocené), pocítíte ho jen když dojde na lámání chleba (i když mám 8 GB RAM, tu a tam se mi při virtualizaci stane, že mi systém swapuje třeba i 2 GB – zatímco v případě SSD jsem tuto skutečnost nikdy nepoznal = odezva systému se výrazně nezměnila, v případě hybridního disku je to znát velmi silně, systém začne mrznout).

Za asi největší problémy hybridního disku bych označil jeho zvýšenou teplotu (41°C je na povrchu cítit), vibrace a s nimi spojený hluk (je to snesitelné, ale není to SSD a není to ani originální 5400 disk – v diskusích to občas přirovnávají k pomalu běžící tiché CD mechanice a mohu to víceméně potvrdit).

V tomto momentě nejsem příliš schopen komentovat vliv na výdrž baterie, podle prvotních testů se mi však zdá, že rozdíl nebude velký (mívám displej rozsvícený naplno a většinu času mi běží v Parallels Windows, takže spotřeba disku pro mě asi nehraje příliš zásadní roli).

S lehkou opatrností zatím mohu hybridní disk spíše doporučit, jelikož nabízí zajímavý poměr cena/výkon. Nicméně vzhledem k tomu, že lze na Googlu nalézt i pár ne příliš lichotivých diskusních příspěvků (poškozené soubory po čtvrt roce používání...), zůstanu radši i nadále u hodinového inkrementálního zálohování přes Time Machine :-)

Publikováno dne 20. 02. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ssd | MacBook | ssd pro macbook pro | disk | disky | ssd macbook pro | ssd disk pro macbook pro | hybridni disk | hdd
Mohlo by Vás zajímat BETA: MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

tom (dne 21. 03. 2011 v 10.12)
Po přečteční článku musím s autorem souhlasit. Vlastním stejný disk. Mac je rychlejší, výborný poměr cena výkon a je slyšet mírné ševelení disku. Ale pokud nejste v absolutním tichu (např. v noci), tak to vůbec nepostřehnete. Jsem nadmíru spokojen a mohu ho jenom doporučit. Zatím jsem žádné chyby nezaznamenal.

Faramir - [email schován] - web (dne 05. 02. 2012 v 02.46)
Zajímavé. Jsem celkem novým uživatelem OS X a cca měsíc mám Mac mini (moje první setkání s OS X). Musím říct, že jsem spokojený až na jednu věc a to je neuvěřitelná pomalost dodaného disku. Z Win PC jsem zvyklý na SSD a RAID0 a tedy rychlosti řádově lepší, takže bych si chtěl disk doplnit o SSD. Na problémy jsem narazil dvakrát. 1. sehnat kabel pro zapojení druhého disku je minimálně hodně obtížné, ne-li nemožné (další možností je navštívit servis a zaplatit cca 1500 Kč za kabel + montáž disku, kterou zvládnu sám) a 2. nespolehlivost SSD. Tento článek není první, který čtu o umírání SSD v OS X. A i když A-DATA není žádná kvalita (osobně bych šel do Crucial M4 nebo Intel), tak i kvalitní SSD v OS X celkem rychle umírají.
Takže bych se chtěl zeptat, jak si hybridní disk vede po roční zkušenosti? Děkuji.

Marekzprahy (dne 05. 02. 2012 v 11.38)
Faramir: Hybridní disk stále funguje bez problémů. Nevím, jestli je rychlejší než klasický 7200 otáčkový disk (zrychlení díky SSD není nijak zásadní), ale důležité pro mě je, že to funguje, Lion 10.7.3 naběhne cca za 30-40 sekund (stejně ho vypínám tak jednou týdně...) a při běžné práci není disk nejslabším článkem (naopak když začne systém swapovat, tak je to oproti SSD extrémně znát).

Faramir - [email schován] (dne 06. 02. 2012 v 13.58)
No, oproti Windows 7 swapuje OS X jak o život i s 8 GB RAM, takže rychlost disku je celkem zásadní. Dokud nebude v OS X podpora pro TRIM, nemá sebelepší SSD smysl, po celkem krátké době se stane nepoužitelným, ale každé zrychlení se hodí. Akorát by mne zajímalo, jak je na tom hybridní disk oproti klasickému 7200 rpm disku, protože je o dost dražší.

Marekzprahy (dne 06. 02. 2012 v 18.52)
Faramir: Já jsem kupoval kdysi ten Seagate Momentus XT 500GB za 2855 Kč, nyní je v alze díky totálnímu výprodeji "v akci" za 3095 Kč. Bez SSD stojí asi o 500 Kč míň, to mi zase jako nějaký výrazný cenový rozdíl nepřijde...

Mara - [email schován] (dne 25. 04. 2012 v 21.57)
Mně w7starter již několikrát poškodily soubory na kartě z fotoaparátu. Ve fotáku má následně 400mb video 2 minuty z původních 15ti a v PC už kartu nenačtu(žádá formát). To samé se mi stalo i s usb diskem, který jsem musel následně sformátovat, protože nešel načíst, čímž jsem přišel o celý obsah. V tomto směru zlaté XP!

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.230.128.106). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.