Xperia po 50 dnech - zkušenosti, instalace a přínosy české ROM R2AA011, přehled doporučených programů a her + další vylepšení mobilu

4. dubna 2009

Elektronika

Po 50 dnech docela intenzivního používání jsem na telefonu SonyEricsson X1 (Xperia) neobjevil žádný výrazný nedostatek. Výdrž baterie se ustálila na cca 2-3 dnech, odnaučil jsem se vypínat telefon na noc (protože vypnutý nebudí a systém startuje zhruba 60 sekund), smířil jsem se s tím, že ukazatel síly Wi-Fi signálu jen málokdy ukáže více než jednu čárku a docela rychle jsem si zvykl i na anglické prostředí.

Před pár dny mě na internetu zaujala zpráva, že se objevila aktualizace ROM ("firmware"), která obsahuje českou lokalizaci a zřejmě i opravuje některé chyby spojené s WiFi, bluetooth a rychlostí systému. Aktualizaci jsem si opatřil, a když už jsem se telefonem zabýval, podíval jsem se rovnou na nějaké aktuální zajímavé prográmky a triky pro zvýšení užitné hodnoty tohoto skvělého telefonu.

Jak získat nebo nainstalovat novou českou ROM R2AA011

Podle mně dostupných informací není možné automaticky aktualizovat anglickou Xperii na českou pomocí standardní aktualizační služby SonyEricssonu. Jediná oficiální cesta, jak aktualizaci získat, vede do autorizovaného servisu SonyEricssonu (měli by provést upgrade zdarma).

Pokud jako já máte zakoupen telefon v neoficiální distribuci ("šedivky"), můžete zkusit kontaktovat přímo svého prodejce, který by teoreticky mohl upgrade provést také. Pokud se na Vás vykašle a ani neodpoví na email jako mně Buldoktel, můžete zkusit získat software neoficiální cestou – například z Rapidshare (vzhledem k tomu, že se uvedená ROM na RS nachází již poměrně dost dlouho, není patrně tento postup nelegální).

Stačí do Googlu zadat X1i_GENERIC_CZ_CDF1223-1935_R2AA011 (nebo případnou novější verzi, pěkný přehled je zde), stáhnout cca 160 MB samorozbalovací archiv nebo rar, rozbalit jej, jediný soubor přejmenovat na Kovsimg.nbh, nahrát jej na prázdnou paměťovou kartu (s plnou to nefunguje!), vložit paměťovou kartu, vyndat akumulátor, zandat akumulátor, stisknout po straně telefonu tlačítko pro snížení hlasitosti, stisknout tlačítko pro zapnutí zařízení.

Obě tlačítka je následně nutné držet stisknutá do doby, než se telefon zeptá, zda chcete provést aktualizaci (zmáčknout tlačítko pro zapnutí telefonu) nebo neprovést aktualizaci (zmáčknout potvrzovací tlačítko).

Pozor: Pro aktualizaci je zapotřebí mít dobře ukotvenou (zandaný kryt) a dostatečně nabitou baterii (alespoň z 50%). V mém případě nebylo možné provést aktualizaci v případě, že byl telefon připojen k PC pomocí USB kabelu (nabíjení) – kabel je zřejmě nutné odpojit. Při aktualizaci dojde k vymazání veškerého obsahu vnitřní paměti telefonu – je důležité předem provést synchronizaci s PC (mějte na paměti, že například SMS nebo seznam posledních volání zřejmě automatická synchronizace s PC zazálohovat neumí).

Samotný upgrade ROM trvá cca 5 minut, následně ještě dochází k nakonfigurování systému Windows Mobile 6.1 a jejich kustomizaci (instalace panelů a aplikací SonyEricssonu atd.).

V případě, že nebudete s novou verzí ROM spokojeni, můžete stejně snadno provést downgrade na originální verzi (stačí stáhnout příslušný obraz ROM z Rapidshare). Můžete také na vlastní nebezpečí experimentovat i s neoficiálními ROMkami dostupnými na XDA – v případě experimentální ROM s Windows Mobile 6.5 bych měl však již vážné obavy o legalitě celého postupu.

Co nového přináší česká ROM R2AA011?

Je obtížné a možná i nemožné na internetu nalézt nějaký oficiální seznam novinek a vylepšení nových verzí ROM pro Xperii. Jediný elaborát, který se mi podařilo vygooglit, lze v originále nalézt zde – osobně bych však neviděl přínosy oproti prvotní verzi R1 až takto růžově.

Největším přínosem pro nás Čechy nepochybně je kompletní počeštění telefonu – přestože mi angličtina nedělala problém, čeština je mi milejší. Oproti neoficiálnímu překladu, který mi v Buldoktelu na přání nahráli (instalace v podobě cab archivu) se jedná o řádově kvalitnější a použitelnější překlad, který lze doporučit (zavádějící jsou jen opravdu největší prkotiny, kdy do češtiny přeložili i některé výrazy, které jsou mezi lidmi již zažité spíše v angličtině – jedná se ale asi o 2 nebo 3 méně kritické výrazy, jejichž správný význam si lze domyslet).

Z hlediska funkčního vylepšení lze říci, že se jedná spíše o kosmetické změny. Ukazatel síly WiFi signálu začíná ukazovat reálnější hodnoty (nikoli již jen jednu čárku), citlivost WiFi však zůstává dle mých testů stejná jako v prvotní verzi ROM – jde spíše jen o ukazatel. Funkce nahrávání videa umožňuje nastavit snímkovací frekvenci videa (normální a vysoké fps – nejedná se o žádnou pevnou hodnotu, vysoké fps při běžném denním světle znamená něco okolo 25 fps). Kvalitu fotografie můžete ohodnotit zde, kvalitu videa zde. Osobně nevidím velký pokrok oproti předchozímu stavu, a ani zmiňovanou kratší dobu zaostření jsem nezaznamenal. Na druhou stranu pro mé skromné potřeby takovýto fotoaparát postačuje.

Start systému trvá i nadále zhruba 1 minutu, v tomto ohledu se nekoná vůbec žádný pokrok. Odezva, rychlost, výdrž i stabilita je na srovnatelné úrovni, rovněž bych neviděl v těchto ohledech (významný) pokrok. Tu a tam se zařízení kousne, zejména když toho chci dělat mnoho najednou (při běžném používání je to OK). Nová verze javy (JBed) nepřinesla podporu žádného nového JSR, takže v tomto ohledu také nová ROM nepotěší.

Zpozoroval jsem drobné grafické změny u aplikace Solitaire a poměrně významné grafické změny v multimediálním panelu – vypadá nyní ještě luxusněji.

Řešení běžných chyb

V minulém článku jsem se zmiňoval o problematickém přijímání šifrovaných zpráv od Raiffeisenbank (STK Service). S pomocí tohoto návodu nebo tohoto jednorázově spuštěného prográmku lze zkrátit dobu přehrávání nesnesitelného zvuku z cca 20 sekund na snesitelnou 1 sekundu.

Když už budete mít v mobilu češtinu, bude zřejmě chtít i česky konečně psát na hardwarové klávesnici. S pomocí tohoto návodu zjistíte, jak upřednostnit nebo doplnit znaky nabízené po stisknutí klávesy àü. V případě, že Vám klávesa àü nefunguje, velmi pravděpodobně se nejedná o chybnou editaci souboru sym (pro editaci doporučuji program Total Commander pro Windows Mobile), ale o problém se softwarovou klávesnicí XT9. Nepodařilo se mi nalézt příčinu ani jiné řešení než jinak velmi povedenou softwarovou klávesnici XT9 odinstalovat (klávesnice není součástí ROM R2, nicméně je docela populární).

Doporučené programy pro Xperii

Nemálo programů jsem doporučoval již v prvním článku, nyní uvedu na závěr pouze seznam programů, které se do toho minulého neprobojovaly.

Xtrakt - Velmi dobře hratelná 3D hra, kde jedete na motorce a střílíte stylusem po různých létajících monstrech. Hra vytvořená přímo pod hlavičkou SonyEricssonu umí i česky a pochází z připravované R3 ROM.

GrowingPanel - Líbivý panel s popínavou rostlinou, šnekem, čmelákem a beruškou. Zaujme hlavně méně technicky zdatné a poetické duše ve Vašem okolí. Určité části scenerie působí jako brána k některým funkcím telefonu – klepnutím na šneka se např. dostanete do nastavení WLAN. Vyžaduje instalaci FlashLite a rovněž pochází z připravované R3 ROM.

Na internetu lze nalézt z připravované R3 ROM také novou obslužnou aplikaci pro fotoaparát, vzhledem k tomu, že však dle ohlasů nepřináší žádné podstatné zlepšení kvality obrazu, nezkoušel jsem (přidává snad jen GPS informaci do souborů).

Total Commander for Windows Smartphone - pokročilý souborový manažer, který nemá problémy upravovat ani systémové soubory. Lze doinstalovat i češtinu.

G-Alarm - pokročilejší budík s mnoha různými nastaveními (např. po dobu spánku umí přepnout telefon do režimu letadla)

Publikováno dne 04. 04. 2009 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: xperia | ROM | x1 | programy | instalace | 6.5 | xperii | xperia programy | windows
Mohlo by Vás zajímat BETA: Sony Ericsson X1 (Xperia) - první dojmy a zkušenosti (velká recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Buldoktel - web (dne 04. 05. 2009 v 21.58)
Zdravim, pokud je mi znamo tak nam zadny mail neprisel. Ale samozrejme neni problem, vramci zarucni lhuty dohrat ceskou romku zdarma. Kvuli velkemu poctu spamu mame zaply hodne tvrdy filtr na postu. Staci se pouze zastavit nebo stacilo pouze zavolat a zeptat se. S pozdravem Buldoktel

Marekzprahy (dne 04. 05. 2009 v 22.05)
Buldoktel: děkuji za reakci, email jsem odesílal 30. 3. na info@ s předmětem "SE X1 - aktualizace firmware". Hlavně, že všechno dobře dopadlo :-)

Buldoktel - web (dne 05. 05. 2009 v 20.31)
Ok, tak to sem rad :)

Marek - [email schován] (dne 12. 05. 2009 v 15.52)
Mám velikou prosbu, po více jak dvou letech jsem vyměnil Vario za novou Xperii, od TM, jsem zatím spokojen, ale trápí mne jedna drobnost, hodně jsem používal tlačítko diktafonu. Velice dlouho se pokouším najít způsob jak dostat na jedno tlačítko nahrávání hlasové poznámky tak aby se mi jak jsem byl zvyklý objevila v poznámkách. Nevíte jak na to. Dík B.Marek.

Petr - [email schován] (dne 11. 07. 2009 v 19.12)
Ahoj tvoje stránka se mi moc líbí. Mám také Xperii a chtěl bych tě poprosit jestli bys sem nepřidal více programů a her. A moc děkuji za program nodata funguje perfektně.
Petr

Jan - [email schován] (dne 04. 08. 2009 v 13.12)
Informace, že vypnutá X1 nebudí je pro mě nový poznatek. Chci si ji koupit a proto tyto zkušenosti vítám. Určitě to půjde ale ošetřit nějakým filtrem (programem) příchozích hovorů a SMS zpráv (jako u „hloupých“ MT, koho si přidám do seznamu - ten se dovolá). Můžete mi prosím nějaký doporučit? Děkuji

duki - [email schován] (dne 18. 09. 2010 v 00.29)
cau,
kdyz si pres kabel z pc nahraju do telefonu nejaky program, jak spustim jeho instalaci? (diky za radu)

Marekzprahy (dne 20. 09. 2010 v 02.24)
Jan: asi nejefektivnější je zapínat na noc "Režim letadlo", při kterém funguje všechno kromě telefonu a datových přenosů

duki: instalačku v podobě cab souboru stačí spustit kliknutím

Filo - [email schován] (dne 09. 01. 2011 v 19.06)
pls jak by sem dolozil nove softwary pro mobil nemam ani spravce souboru

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.218.38.125). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.