Videopůjčovna ČT - skvělý nápad se zbytečnými chybami

29. dubna 2008

Na vlastní kůži

Včera mi bylo v čajovně tak dobře, že mě ani nenapadlo se vracet na osmou hodinu večerní domů, abych shlédl svůj oblíbený seriál Dobrá čtvrť. Na druhou stranu - seriál je to opravdu kvalitní, takže jsem ho po návratu o půlnoci prostě vidět chtěl. Ještě před rokem bych určitě neváhal a porozhlédl se po torrentech nebo různých warfórech, nyní již jsem tak trochu zpohodlněl a rozhodl se využít služeb Videopůjčovny ČT.

Nápad videopůjčovny je tak dobrý a svým způsobem moderní, že by ho člověk od státního podniku skoro ani nečekal. Předpremiéry seriálů pro nedočkavé jsou navíc přesně ta vhodná přidaná hodnota, která poslouží pro vcelku snadnou propagaci služby na konci každého dílu seriálu. Takže jsem to zkusil.

První kroky

Registrace v půjčovně je rychlá a intuitivní, stažení speciální aplikace napsané v .NET frameworku je docela dobré vyřešení potenciálních nekompatibilit s různými alternativními prohlížeči. Někdo možná namítne, že by státní podnik neměl vytvářet aplikace, které jsou vyloženě závislé na technologiích od jedné dominantní firmy (.NET framework, DRM), nicméně já bych v tom problém neviděl - orientace na silnou majoritu mi přijde efektivnější, nehledě na to, že ilidé mají nově možnost si pustit na ipočítačích i plnohodnotný operační systém, a alternativní tučňáci asi těžko budou koukat na mainstreamové pořady ČT (vystačí si se zahraničními sitcomy na torrentech).

Placení - tak trochu slabá stránka

Placení je ve videopůjčovně (ještě) tak trochu nedotažené. Určitě lze ocenit množství platebních kanálů - v nabídce jsou premium sms, internetová PK, platební brána eBankybankovní převod a dobíjecí kupon, který lze zakoupit v repre prodejnách ČT.

Dále je správné, že nejsou zamlčovány transakční poplatky (rozmělněny do ceny pořadů) a že se skutečně připisuje částka, kterou ČT daným kanálem obdrží. Proč by měli být znevýhodněni lidé, kteří platí převodem s prakticky zanedbatelnými poplatky, nad těmi, kteří platí přes Premium SMS, kde polovinu částky shrábne operátor a stát? Jasné plus.

Jako (zatím ještě stále) klient eBanky jsem pochopitelně zvolil možnost platební brány, kde je transakční poplatek 2% z připisované částky (za 100 Kč jsem nabil účet na 98 Kč - to jde...). První nepříjemné překvapení bylo, když na mě během placení dvakrát vyskočila chybová hláška "top.Program má hodnotu null nebo není objekt.":

Chybová hláška videopůjčovny

Je asi jedno, zda se ta chyba objevuje v takovéto podobě pouze lidem, kteří mají nainstalované Visual Studio. Možná, že lidé bez nainstalovaného debuggeru si této chyby ani nevšimnou a je v tichosti přechozena. Nicméně nemělo by se to stávat, nullpointer exception je v tak důležitém modulu aplikace prostě trapas. Srandovní na celé události je, že pokud člověk odklepne, že program ladit nechce, pokračuje všechno naprosto podle plánu a peníze se normálně na účet připíšou.

Druhá a snad ještě zásadnější chyba spočívá v tom, kdy se peníze přičtou. Očekával bych, že pokud platím přes platební bránu, ČT obdrží od eBanky potvrzení, že platba proběhla v pořádku, a ještě mi za platbu poděkuje, tak se tyto peníze přičtou okamžitě. Není tomu tak. Čekal jsem hodinu a půl a ve dvě v noci jsem čekání vzdal. Peníze se přičetly až ráno.

Stahování a přehrávání pořadů

Výběr pořadu je víceméně intuitivní, rychlost stažení naprosto bez problémů - jeden díl Dobré čtvrti (54 minut) o velikosti 780 MB se stáhnul cca za 12 minut (průměrná rychlost okolo 8 Mbps, možná kdybych měl rychlejší připojení než max. 12 Mbps, tak by to mohlo jet i rychleji). Po stažení pořadu je nutné zakoupit licenci, aby šlo pořad přehrát. Cena 19 Kč za jeden díl mi přijde skvělá - kdyby se za podobné ceny prodávala i DVD, tak bych začal uvažovat i o zrušení účtu na rapidshare :-D

Drobná nepříjemnost je, že licence platí pouze 3 dny - u filmů a seriálů to však příliš nevadí, problém by to byl spíše u případné distribuce hudby.

Kvalita videa je velice dobrá - rozlišení 720 x 576 px odpovídá DVD kvalitě, 25 snímků za sekundu je standard, bitový tok 2 Mbps je až dvojnásobný oproti různým pokoutným warez verzím. Audio je o něco slabší (128 kbps, 44 kHz, stereo), nicméně na poslech to úplně stačí. Formát videa je samozřejmě WMV (Windows Media Video) s DRM (Digital Rights Management).

Minimální doporučená konfigurace počítače pro plynulé přehrávání je CPU 1,8 GHz, 256 MB RAM, nicméně nedělejte z toho dogma - na notebooku se mi video v pohodě přehrálo i při snížené rychlosti procesoru na 633 MHz. Při plném výkonu procesoru (Pentium M, 2 GHz) bylo vytížení zhruba 10%.

Celkově mě kvalita videa příjemně potěšila, i když bych se vůbec nezlobil, kdyby byly pořady rovnou v HD kvalitě.

Závěr

Videopůjčovna ČT určitě stojí za pozornost, protože umožňuje levně, rychle a kvalitně přehrávat kvalitní pořady ČT. Největší slabinou je poněkud nedobře implementovaná platební brána eBanky (ostatní kanály jsem nezkoušel).

Poznámka: Samozřejmě vím, že Nova přišla s půjčovnou daleko dříve než ČT. Také vím, že Prima uvolnila před nedávnem na Kinománii svoje seriály dokonce zcela zdarma. Za oba činy lze samozřejmě tyto soukromé televize pochválit, nicméně naprosto neuvěřitelné voloviny typu Letiště, Bazén nebo Ulice opravdu nebudu sledovat. Fakt, ani zadarmo :-D
Aktualizace 5. 6. 2008: Peníze přes platební bránu eBanky byly již připsány na účet okamžitě, chyba s nullpointerexception trvá i nadále.

 

Publikováno dne 29. 04. 2008 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: videopůjčovna čt | www.videopujcovna ct.cz | Sněženky a machři po 25 letech warez | kupon | problem | ct videopujcovna | čt půjčovna | videopůjčovna čt warez
Mohlo by Vás zajímat BETA: CPU 100%, nefunkční klávesnice a touchpad

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.139.72.78). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.