Hudební vydavatelství zaspala dobu - distribuce vázne

22. listopadu 2007

Ostatní

Aneb jak jsem ukradl fantastickou skladbu ATB - Summer Rain (Vocal Radio Edit).

Stahování hudby se snažím čím dál tím více omezovat - ne snad proto, že bych se bál tlaku nahrávacích společností, OSA a jemu podobných spolků, ale spíše proto, že to zabere spoustu drahocenného času. Není problém stáhnout 1 GB hudby z Rapidshare.com za hodinu, ale kdo má ty hodiny hudby třídit a vybírat jen to nejlepší?! Navíc přecejen ten pocit není úplně dobrý, třebaže je to legální a v podstatě i nějakým způsobem zaplacené (poplatky za prázdná CD, mp3 přehrávače,...). Člověk na sebe zkrátka nemůže být úplně hrdý.

Místo náročného vlastního výběru skladeb proto volím takřka celodenní poslech Danceradia - hrají ve vysoké kvalitě (OGG @ 256 Kbps) kvalitní taneční muziku, ukazují názvy skladeb (no, většinou :-)), moderátoři jsou fajn skvělí (samozřejmě hlavně LN a pravidelně zpívající Olda v pondělí v noci) a vůbec je to rádio takové sympatické (hláška v jednom z posledních NDC "sejdeme se na torrentech" je nezapomenutelná :-D).

Kromě stále se opakujících reklam (chápu, že reklamy musí být, ale reklamu na Czech Computer jsem za půl roku slyšel snad milionkrát a pokaždé tu samou) a nudného pátečního oldies večera nejde DR prakticky nic vytknout. Ale taky to nejde poslouchat pořád (např. venku), proto když mě občas nějaká skladba zaujme, cítím potřebu si ji opatřit i do svého mp3 přehrávače.

Naposledy se této pocty dostalo skladbě ATB - Summer Rain (Vocal Radio Edit). Tato o mnoho lepší, totálně překopaná a přezpívaná verze zhruba rok staré skladby rotuje na Danceradiu poměrně často. K mému překvapení ji však není možné nikde koupit - trh selhal. Na albu není, na singlu není, v kompilacích (ani na Taneční lize) není, na i-legálně samozřejmě rovněž není (ale to je normální). Zkrátka nikde není - tedy pokud se člověk nepodívá do šedé zóny, kde je vše rychle (někdy i v předstihu před klasickými distribučními kanály - další důkaz neschopnosti), zdarma a bez obtěžujících překážek (typu CDS, DRM,...).

Andrému to vynahradím, až se na nás přijede zase podívat do nějakého menšího klubu (v komorních Karlových lázních to bylo před lety super!) nebo až vydá nějaké další skvělé studiové album. Nahrávací společnosti by si ale měly uvědomit, že svět se změnil. Úplně nejfajnovější strategie je v létě vylisovat, v září spustit kampaň, v říjnu vypustit první singl, v listopadu klip, a pod stromeček album konečně  s velkou pompou a ochranou proti přehrání dát mezi hladový prostý lid. Realita je jiná. Zatímco hotová CD hnijí kdesi na skladě, piráti už dávno na příslušná šedivá místa nahrávají jejich první kvalitní mp3 ripy. A nahrávací společnosti brečí, že přichází o zisky.

Uznávám, že natočit kvalitní CD dá mnoho práce, kterou určitě poplatky za prázdná CD nemohou pokrýt. Na druhou stranu lze hledat úspory - v logistice, marketingu i samotném lisování CD. Určitě existují fanoušci a fanynky, které by bez vlastnoručně podepsaného CD od Sámera Issy vůbec nemohly spokojeně žít. Nechť ho i s pusou mají za 400 Kč.

Lidé, kteří však muziku poslouchají výhradně z počítače nebo přenosného MP3 přehrávače (a že jich v MHD vidím fůru!), fyzické CD kupují prakticky jen proto, aby jej co nejdříve převedli do MP3, nasypali do přehrávače a poté navždy založili do police. Zejména v době ekologického běsnění bychom si nad tímto postupem měli významně odplivnout. Té energie, těch výfukových plynů, toho plastu!

Řešení? Myslím, že nahrávací společnosti by měly přijmout fakt, že jejich způsoby distribuce muziky nejsou úplně efektivní, a měly by se spíše služeb pirátů snažit nějak využít (koneckonců - dělají jim distributory jen za trochu slávy, zdarma...). Jako ideální řešení se mi jeví dohoda s velkými sdílecími servery typu Rapidshare - když se mohly dohodnout s Youtube, nemělo by je to tolik bolet ani zde. Lidé by si zkrátka zaplatili Premium Account jako dnes a Rapidshare by část poplatku převedl směrem k autorům.

Pokud se někdy lobbystickým skupinám podaří prosadit zákaz stahování muziky z internetu, bylo by dobré, kdyby si člověk mohl zaplatit výpalné - buď paušálně (plať 200 Kč měsíčně a poslouchej si odkud chceš co chceš) nebo jednotlivě (stáhni mp3, pošli MD5 hash, zaplať a až přijde kontrola, porovnáme hashe toho, co máš na disku, a toho, co jsi zaplatil).

Věřím, že se podaří současnou situaci v horizontu alespoň 20 let nějak rozumně vyřešit. Do té doby v případě selhání trhu nezbývá než stahovat nebo kupovat speciální kompilace rádií, které snad jako jediné mají k nejnovějším skladbám oficiálně přístup a jsou schopny hudbu mezi lidi dostat.

Publikováno dne 22. 11. 2007 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: hudební | WWW.SPUSTIT SKUPINU ATB.CZ | vydavatelství | hudební vydavatelství | rapidshare | distribuce | hudební distribuce | rapidshare.com | hudby
Mohlo by Vás zajímat BETA: Zajděte si na film Kuličky (recenze)

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.235.243.45). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.