K850i - stáhněte si nový firmware R1EA031, stojí za to!

18. března 2008

Elektronika

S aktualizací firmware u svého telefonu SonyEricsson k850i jsem dlouhou dobu otálel. Přestože jsem se základní verzí R1CA029 nebyl úplně spokojen, přínosy nových verzí dlouho nepřevažovaly nad nechutí do náročného upgrade. Dnes se konečně miska vah převážila, a já vám mohu nejen zprostředkovat své dojmy z instalace a prvních minut používání aktuálního firmware R1EA031, ale také další informace a tipy, které se telefonu k850i týkají.

Důvodem, proč jsem se nakonec k aktualizaci firmware rozhodl, byla lepší kompatibilita s GPS sluchátky HGE-100. Mezi hlavní přednosti nového firmware R1EA031 (uveřejněný 15. 2. 2008) oproti prvotní verzi dále patří:

  • možnost ukládat SMS/MMS na paměťovou kartu (pozor - zprávy z karty nemůže přečíst jiný telefon a pokud provedete upgrade firmware, nepřečtete si je ani na stejném stroji - účelem ukládání na paměťovou kartu tedy není provádění zálohy, ale pouze zvýšení kapacity pro zprávy)
  • vylepšená synchronizace blesku (fotky ve tmě by už neměly být tak tmavé - uvidíme při příštím discoreportu...)
  • snížená doba odezvy - zvýšená rychlost reakce (platí pro celé UI, zejména však pro media player)
  • zvýšená kvalita zvuku, hezčí přechody mezi obrázky v galerii apod
  • o 10 sekund rychlejší spouštění telefonu (v praxi jsem moc nezpozoroval rozdíl)
  • možnost aktivovat vibrace po stisku dotekových tlačítek (docela příjemná věc pro zvýšení jistoty, zejména při ovládání telefonu naslepo)
  • přijaté zprávy GSM bankingu již v tichém režimu nepípají - hurá!
  • možnost zapnout / vypnout LED diodu při natáčení videa
  • novější verze ovladače fotoaparátu (kvalitnější snímky, subjektivně živější a ostřejší videa, znatelně rychlejší zobrazování na displeji - ve stručnosti - když jsem s telefonem dříve trhnul, obraz se rozmázl, nyní vše zůstává víceméně ostré)
  • novější verze Javy - java je mnohem rychlejší (3D java až o 400%)

Nový firmware R1EA031 rovněž opravil problém s nižší výdrží baterie u verze R1DA038. Jako jedinou závažnější chybu bych tedy u R1EA031 viděl nezobrazování zeměkoule během připojení k internetu v java aplikacích s nízkoúrovňovým UI ve fullscreen režimu. To v praxi znamená, že například v Opeře Mini nevidíte, zda jste připojeni či nikoli, tedy nemáte možnost zjistit, zda jste ještě stále v jedné seanci a jedné zúčtovací jednotce, nebo zda jste již načali novou (problém je to hlavně u roamingu, kde je u T-Mobile zúčtovací jednotka 100 KB za 25 Kč). JChat fullscreen režim nepoužívá, a tak ikonku zeměkoule v horní vysokoúrovňové liště uvidíte.

Pokud máte telefon K850i, aktualizaci Vám doporučuji. Vzhledem k tomu, že aktualizační služba v telefonu mi nový firmware neukázala, použil jsem aktualizační službu na PC zvanou SEUS II. Postup při aktualizaci firmware k850i je následující:

  1. Zazálohování veškerého obsahu telefonu (kontakty, kalendář, úkoly,...) prostřednictvím aplikace SonyEricsson PC Suite - buď vytvoření zálohy, nebo synchronizace s MS Outlookem
  2. Pokud máte nějaké kódy v Paměti kódů, nezapomeňte si je jako já zazálohovat - vyhnete se pozdější nutnosti zasílání nových pinů ke kreditním kartám apod...
  3. Pokud máte nějaká data v interní paměti telefonu (fotografie apod), proveďte rovněž jejich zálohu
  4. Nainstalujte si aplikaci Update Service (SEUS II) a postupujte podle pokynů (vyndat z telefonu baterii, zmáčknout klávesu C, propojit s PC, pustit klávesu C, neodpojovat telefon dokud neproběhne update - bacha, na 100% dojde k asi půlminutovému záseku, nenechte se znervóznit a trpělivě čekejte)
  5. Po úspěšné aktualizaci firmware telefon spusťte - první spuštění může trvat znatelně déle než jste byli zvyklí, zároveň se Vám může telefon jevit celkově významně pomalejší (jenom pin jsem naťukával asi 30 sekund...)
  6. Nastavení telefonu můžete klidně přeskočit, protože první věc, kterou je zapotřebí udělat, je tzv. "master reset". Master reset Vás zbaví problému s neskutečně dlouhou odezvou UI, ale zároveň smaže veškerá data z interní paměti (paměťovou kartu snad radši vytáhněte :-)). Master reset naleznete v Menu - Nastavení - Všeobecné - Obnovení nastavení - Obnovit vše. Master reset vynuluje také všechna nastavení (datové profily,...) a může Vás zbavit i některých schémat a melodií. Takže na to myslete :-)
  7. Součástí "master resetu" je restart telefonu, přesto doporučuji po master resetu telefon opět vypnout a zapnout - alespoň já jsem se zvýšené doby odezvy zbavil až po opětovném restartu.
  8. Obnovení obsahu telefonu přes PC Suite, nastavení datových profilů (nechte si poslat konfigurační SMS od operátora), instalace java her a aplikací, nastavení vyzvánění, snížení jasu displeje na 50% apod.

Protože je po instalaci nového firmware Váš k850i asi docela prázdný, mám pro Vás několik tipů na jeho zapláskání (vše free, využijte příležitosti instalovat si aktualizované verze těchto programů):

  • Mosquito Ring Tone - "vyzvánění" pro terorizování nejmladší generace, která je ještě schopná slyšet zvuk 17 kHz, ale také decentní varianta zvonění, které nebude rušit kantory při výuce...
  • JChat UE - mobilní chat v javě s nízkými náklady na provoz (přenosy cca 8 Kč / hod)
  • Jimm - mobilní ICQ s extra nízkými náklady na provoz (cca 4 Kč / hod)
  • Opera Mini 4 - (téměř) plnohodnotný internetový prohlížeč
  • MidpSSH - pokud máte linuxový server, může se hodit občas vzdáleně zkontrolovat top nebo restartovat třeba Apache a MySQL, kór když Vám zavolá klient v době, kdy jste mimo PC
  • TrekBuddy - free java aplikace pro zobrazení map a atlasů (zejména ve spolupráci s GPS sluchátky HGE-100 - recenzi přinesu, jakmile mi přijde dobírka), výhodou této aplikace je, že nepotřebuje pro svůj chod internet (mapové podklady o velikosti stovek MB si uložíte na paměťovou kartu)

Máte tip na zajímavou java aplikaci pro k850i? Máte komentář k telefonu k850i? Podělte se...

Publikováno dne 18. 03. 2008 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: K850i | firmware | k850i firmware | aplikace | firmware k850i | k850i aplikace | sony | ericsson | se k850i firmware
Mohlo by Vás zajímat BETA: Sony Ericsson K850i - první mega dojmy a srovnání s K750i (recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

karloshrubec (dne 31. 03. 2008 v 11.56)
Stahnul sem si nejnovější aktualizaci(R1EA031) pro mého K850i! Pomocí SEUS II (2.7.12.4) do telefonu ,ale po zapnutí je telefon pouze v angličtině.. co stím? žádný jiný jazyk mi telefon neukáže...

Marekzprahy (dne 31. 03. 2008 v 12.11)
karloshrubec: Firmware R1EA031 obsahuje češtinu - nastav ji v Menu - Settings - Language - Phone language.

karloshrubec (dne 31. 03. 2008 v 12.38)
Fakt! To jsem zkoušel neni tam.... přesná verze co mam je R1EA031 (1200-4404) 080206. Aktualizoval jsem to asi před hodinou..

Martin (dne 11. 04. 2008 v 09.36)
teda to je pakarna, tolik prace me ceka... a urcite o neco prijdu
co aplikace - taky se smazou? mam treba bezva slovnik kodi.cz a nechce se mi ho znova sosat...

Marekzprahy (dne 11. 04. 2008 v 16.25)
Martin: Aplikace jdou do kopru taky. Ale Kodi snad není problém stáhnout přes PC a pak je nahrát kabelem, ne?

Martin (dne 22. 04. 2008 v 15.53)
kodi mi nejak kabelem nechtelo jit, ale co, zkusim

Taz - [email schován] (dne 11. 06. 2008 v 20.38)
Potrebuji radu koupil sem si telefon SE K850i od O2 a aktualni firmware tu je R1CA037 coz sem zjistil ze je hodne stare tak sem si stahl ze stranek SE ten SEUS II a podle postupu nainstaloval je to verze 2.8.6.10 a ta me stahl FW R1DA038 a ten je taky dost stary rad bych tam nejak dostal ten R1EA031 ale SEUS me ji nechce nabidnout dekuji za radu

Martin (dne 15. 06. 2008 v 17.44)
nestahl jsem nic, postupoval jsem presne podle pokynu, drzel c jako blb a stejne na me furt cumela stranka aktualizacni sluzby s tlacitkem zpet
tak nevim

Gunter - [email schován] (dne 23. 06. 2008 v 02.55)
Zdar martine, jak jsi dostal do K850i Slovnik kodi ? je mi to zahadou jak prase, vsecky verze ktery sem mohl stahnout my flusli hlasku neco jako operace se nezdařila :(

Martin (dne 24. 06. 2008 v 16.21)
kodi jsem stahnul z wapu bez problemu, asi je to drazsi cesta nez pres comp ale slo to.
narozdil od firmwaru ktery proste nejde, asi je to tim, ze mam O2 foun a jejich firmware bude trochu poonaceny.

Martyn - [email schován] (dne 01. 03. 2009 v 16.22)
Mám verzi R1CA037 a když si ji chci aktualizovat tak mě to ukáže, že mám nejnovější verzi ... fakt težce nachápu. Nevím co s tím mám dělat... Pls poraďte někdo...

Cibo - [email schován] (dne 10. 10. 2009 v 17.09)
je to cz???

Marekzprahy (dne 10. 10. 2009 v 19.58)
Cibo: samozřejmě

Radek - [email schován] (dne 06. 11. 2009 v 11.43)
Cca 40 pravidelně aktualizovaných jízdních řádů MHD, např. MHD ve městě PV,ZL,OL,PR atd.atd. na stránkách : http://www.mhdvmobilu.cz/

Jaroslav Siska - [email schován] (dne 26. 12. 2009 v 12.57)
Dobry den,
potreboval bych poradit jak se instaluje firmware?Dekuji Jarda

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.85.167.119). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.