SonyEricsson T280i - opravdu se spokojíte s low end telefonem? (recenze a srovnání s K850i)

26. září 2008

Elektronika

Když si koupím nějakou novou elektronickou věc (ať už to byl SonyEricsson K850i nebo VAIO Z11), často od okolí slýchám hlášky typu "s podobnými parametry to mám za pětinu" nebo "stejně to nevyužiješ". Nejoblíbenější hláškou u mobilu je asi "telefon je na volání a případně SMS, nějaké volovinky navíc k tomu nepotřebuju".

Tento týden jsem v rámci pracovních benefitů dostal telefon SonyEricsson T280i, který kromě výše uvedených základních potřeb (volat a psát sms) dokáže nabídnout i mnoho dalších zajímavých funkcí – bluetooth, 1.3 Mpix fotoaparát, rádio s RDS a javu (MIDP 2.0). To vše v líbivém tenkém provedení (50% telefonu pokrývá kov) za prodejní cenu něco přes 2000 Kč.

Jaké má darovaný kůň zuby a jak obstojí ve srovnání se 4x dražším SonyEricssonem K850i?

Konstrukce a klávesnice

Telefon vypadá na pohled velmi pěkně, zvrchu skoro až luxusně. Horní polovina je okolo displeje kovová (včetně čtyřsměrového joysticku a dvou kontextových kláves), část vyhrazená pro klávesnici je plastová.

Nelíbí se mi způsob otevírání zadního krytu – je zapotřebí použít nehty a (hrubou) sílu. Naštěstí proces instalace SIM karty nebo výměny baterie nepatří mezi časté, takže lze tento nedostatek prominout. Na zadní straně nalezneme poněkud divně vykukující 1.3 MPix fotoaparát a trochu humpolácky vyvedený reproduktor (hlavně po otevření telefonu). Celkový dojem z telefonu však po konstrukční stránce není vůbec špatný, jednotlivé díly lícují skoro lépe, než u K850i a materiál působí dokonce kvalitněji.

Kovový joystick určitě vydrží více než čtyřsměrné plastové tlačítko K850i, zamrzí snad jen fakt, že není pětisměrný (pro potvrzení je zapotřebí stisknout kontextovou klávesnici). Psaní na klávesnici je bez problémů, chyběla mi jen "vracečka" a "céčko" pro mazání (supluje kontextová klávesnice). Je to však věc zvyku.

Displej - velmi levný

U K850i patří velký jemný displej k největším přednostem, displej u T280i je jeho pravým opakem. Displej má rozlišení pouhých 128 x 160 obrazových bodů a rastr je opravdu velmi hrubý a barvy nepřesvědčivé. Terno by to bylo tak před 10 lety, dnes silný podprůměr.

Na druhou stranu T280i žádný skvělý displej nepotřebuje, jelikož se (jak se dočtete dále) rozhodně nejedná o fotomobil a přehrávat videa rovněž nejde. Na vykreslení barevného menu displej stačí, funkční to je.

Fotoaparát - zcela bez využití

Vytrhnout ten vyčnívající objektiv a použít náhradní zadní kryt, který by díru překryl. To by bylo to nejlepší, co by se s funkcí "fotoaparát" v T280i dalo udělat, pokud by takový náhradní zadní kryt existoval.

Fotky z T280i jsou skutečně bez využití. Firmware fotoaparátu je silně omezený, umožňuje vlastně pouze vytvořit neostrou, nehezkou, 1.3 Mpix fotku. Ani o chlup navíc oproti tomu, co telefon slibuje. Žádný autofocus, žádné makro, žádný zoom (pokud nepočítám "zoom" pro focení v nižším než 1.3 Mpix rozlišení), žádná přisvětlovací LED (o blesku nemluvě). Při pořízení snímku telefon vyluzuje velmi silný zvuk imitující činely, který nelze vypnout. Velkým omezením telefonu je absense zoomu při prohlížení fotografií.

Fotoaparát umožňuje zapnutí nočního režimu (v šeru skutečně přináší určité plusy), zesvětlit / zmavit scénu a použít efekt (čb, sépie, negativ). Fotografie si lze prohlížet pomocí funkce "prezentace", která jednotlivé fotky bez jakéhokoli efektu přepíná.

Sečteno a podtrženo – fotoaparát je v telefonu jen pro srandu a jen proto, aby tam nějaký fotoaparát byl. Pokud budete chtít občas posílat nějaké fotografie v MMS, můžete být teoreticky s fotoaparátem i spokojeni. Na pořizování fotografií (určených pro tisk) nebo focení dokumentů (jízdních řádů apod) je telefon zcela nepoužitelný.

JAVA - překvapivě docela solidní

S podporou javy jsem byl v telefonu T280i narozdíl od jiných recenzentů docela spokojen. Java je sice pomalá, ale je to MIDP2.0 a to se počítá (na druhou stranu dnes MIDP1.0 asi už nic nemá). Hraní méně náročných her nebo používání aplikace JChat (vč. zapnutých smajlíků) je víceméně bez problémů (akorát pro potvrzení některých akcí bude potřeba stisknout poněkud neintuitivně zelený telefon místo levého kontextového tlačítka). Troufám si tvrdit, že javu omezuje více malý displej než pomalý procesor.

Firmware - pomalý a hloupý, ale bez chyb

Firmware telefonu je trochu pohledem do historie – přestože SE má jistě naprogramované velmi propracované rutiny (jsou vidět ve starších lepších modelech), v T280i nejsou. Firmware je pomalý (po stisku tlačítka je znatelná delší doba odezvy) a slabý především v detailech.

Například není možné krokově nastavit hlasitost reproduktoru nebo vyzvánění (s výjimkou rádia). Můžete si vybrat buď extrémně hlasité nebo velmi hlasité vyzvánění, vibrátor, nebo zcela tichý telefon. Nic mezi tím a žádné zvyšující se vyzvánění.

Stav telefonu ukáže pouze datum a model, žádné procentuální informace o stavu baterie se nedozvíte. Na druhou stranu je třeba přiznat telefonu velmi solidní výdrž - po třech dnech mám stále skoro plnou baterii.

Seznam volání je pouze jeden, dohromady vidíte zmeškané, přijaté a odchozí hovory.

Je možné nastavit jeden neopakující se budík a zvolit mu vlastní "vyzváněcí" tón. Psaní zpráv je intuitivní a bezproblémové. Rádio s RDS je velmi podobné těm, která se nacházejí i v lepších modelech značky SE, jeho využití je díky neexistenci mp3 přehrávače reálné.

Dále telefon nabízí osekaný kalendář (neumožňuje zobrazit týdenní pohled, vložit opakované události, narozeniny,...), osekanou kalkulačku (jestli jste si mysleli, že tu z vyšších modelů už nejde víc osekat, tak tato umí pouze +-*/), stopky a časovač.

Telefon se mi ještě nikdy nerestartoval.

Konektivita - má to bluetooth, ale...

Telefon disponuje pouze pomalým GPRS připojením k internetu, což však na občasné použití stačí. Směšnější je to s bluetooth, které se zdá být přibaleno jen proto, aby jej bylo možno napsat na krabici. Můžete odeslat fotografii nebo vizitku na jiný telefon, ale to je zhruba tak vše. Odeslání souborů na notebook se mi z 10 pokusů podařilo jen jednou, a to těsně po odeslání stejné fotografie na jiný telefon. Zřejmě tam bude nějaká chybička. Není možné vytvořit FTP spojení s telefonem (a prohlížet v PC soubory) a není možné se na telefonu připojit k internetu přes počítač (tzv. "lokální připojení").

Co se jinam nevešlo...

Telefon má vnitřní paměť cca 10 MB, která se používá pro uložení fotografií, zvuků a her. Paměť není možné nijak rozšířit. Paměť kontaktů je omezena na 300, ke každému kontaktu lze přiřadit až 3 čísla (ale nic dalšího, žádné fotografie, emaily, poznámky, adresy,...). Vyhledávání v seznamu z pohotovostního režimu samozřejmě není možné, v seznamu čísel nelze hledat jinak než podle prvního písmena (+ šipky).

Shrnutí a srovnání s K850i

Pokud skutečně chcete telefon výhradně na občasné volání a psaní SMS a přihmouříte oči nad některými nedokonalostmi (typu nemožnost nastavit hlasitost vyzvánění), může pro Vás být T280i velmi dobrou volbou.Stejně dobře se telefon hodí jako sekundární pracovní telefon – díky malým velikostem a docela kvalitnímu provedení nebude na první pohled překážet ani dělat ostudu. Ocenit lze také solidní výdrž, kterou u lepších telefonů není šance získat.

Na druhou stranu telefon nenabízí nic navíc a jako takový není zase tak levný, jak by se mohlo zdát.

Absence mp3 přehrávače a paměťové karty s sebou nese dodatečné náklady na zakoupení speciálního přístroje (do K850i stačilo dokoupit levnou 4 GB M2 kartu a rázem se z telefonu stal funkčně silně nadprůměrný přístroj).

K850i má 5 Mpix fotoaparát s xenonovým bleskem zvládající natáčet i video. Přestože kvalita fotografií a rozlišení videí v porovnání se specializovanými přístroji neobstojí, lze natočená videa vkládat bez problémů na youtube, fotky lze bez obav tisknout a lidé spíše nevěří, že tak hezké fotky mohou být z mobilu, než aby si stěžovali na nízkou kvalitu. Největší využití fotoaparátu je asi ve focení v makro režimu – co ho mám, nepotřebuji skener ani tužku a papír (na opisování některých informací v terénu - jízdní řády apod.). Největší výhoda foťáku v telefonu samozřejmě je, že ho máte vždy s sebou.

K850i lze použít jako GPS navigaci – stačí za 1000 Kč dokoupit GPS modul HGE-100 a stáhnout zdarma TrekBuddy. T280i není schopné s tímto GPS modulem pracovat.

K850i dokáže z bluetooth vytěžit maximum – bez problémů lze například synchronizovat kontakty s počítačem nebo přenášet soubory. K850i může fungovat také jako dálkové ovládání počítače, USB diskzáznamník. Díky velkému kvalitnímu displeji a rychlé javě lze na K850i velmi pohdlně hrát hry nebo prohlížet internet a posílat emaily (kromě omezeného prohlížení internetu nebo hraní jednoduchých her T280i nic z toho neumí). Přisvětlovací LED pro fotoaparát je velmi praktická jako lampička pro noční návraty domů nebo i natáčení videí ve tmě.

Výše uvedené funkce jsou samozřejmě jen dobře komunikovatelnou špičkou ledovce – hi-end telefony běžného uživatele při každodenní práci za vyšší cenu odmění především drobnými detaily a vychytávkami, jakými je například vyhledávání kontaktu přímo z pohotovostního displeje (postupným psaním). Osobně jsem byl až šokován, jak primitivní a svým způsobem nedotažené funkce T280i jsou.

Ještě jednou na tomto místě musím zopakovat – chcete-li pouze volat (popř. máte-li kufřík na kameru, foťák, mp3 přehrávač, diář, flashku, GPS navigaci, baterku a gameboy), bude Vám low-end stačit. Jinak zvažte, zda není lepší místo 2 tisíc dát cca čtyřikrát tolik a mít všechno hezky v jedné krabičce.

Publikováno dne 26. 09. 2008 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: t280i | SONY ERICSSON T280i recenze | se t280i | K850i | k850i recenze | firmware | low end telefony | t280i firmware | recenze Sony Ericsson T280i
Mohlo by Vás zajímat BETA: Sony Ericsson K850i - první mega dojmy a srovnání s K750i (recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

muvo (dne 01. 03. 2009 v 13.20)
nemůžeš srovnávat low-end telefon s hi-end telefonem, to je jako jabka a hrušky.

Marekzprahy (dne 01. 03. 2009 v 19.57)
muvo: Srovnání low end a high end je tématem tohoto článku, takže můžu.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (13.58.151.231). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.