Srovnání sluchátek Sennheiser CX300 a Creative Zen Aurvana - která jsou lepší? (recenze)

23. května 2008

Elektronika

Sluchátka Sennheiser CX300 jsem si koupil někdy v prosinci roku 2006. Byla to moje první in-ear sluchátka a jejich zvukem i pohodlím nošení jsem byl absolutně nadšený - hrála mnohem lépe než klasické senny dodávané k mp3 přehrávačům (a to jsem si do té doby myslel, že nic lepšího nemůže být). Značku Sennheiser jsem si zkrátka oblíbil, protože jejich příjemně dunivý zvuk při zachování solidních výšek a středů byl pro taneční hudbu, kterou mám rád, přesně to pravé ořechové.

Nicméně nic nevydrží věčně, kór když si s tím člověk rád hraje. Před pár dny se mi podařilo někde ztratit jeden silikon (gumový nástavec?) a bohužel jsem nikde na internetu nenašel náhradní. Co s tím?

S CX300 jsem byl spokojený, takže by možná bylo logické si je koupit znovu, popřípadě sáhnout po nějakém vyšším (novějším) modelu stejné značky. Po přečtení tohohle pamfletu a s vědomím, že se nová sluchátka řady CX liší spíše doplňkovým vybavením (ovládání hlasitosti, délka kabelu) než kvalitou zvuku, jsem se rozhodl zkusit změnu. V úvahu přicházela nějaká cenově dostupnější Shure sluchátka (okolo 3000 Kč) nebo s CX300 cenově srovnatelná sluchátka Creative Zen Aurvana.

Vzhledem k tomu, že hudbu poslouchám převážně z notebooku nebo mobilního telefonu K850i (tedy ne zrovna hifi zdroje) a že bych studiově čistý zvuk zřejmě ani nedocenil (bratrovy studiové repráky mi přišly čisté, ale takové nemastné neslané), rozhodl jsem se pro Hulánem vychválená a ostatními spíše kritizovaná sluchátka Creative Zen Aurvana.

Jeden gumový nástavec u CX300 mi ještě zbyl, takže jsem se logicky pustil do amatérského srovnání těchto sluchátek pomocí rozdvojky (do jednoho ucha senny, do druhého creativy). Zajímá vás, jak to dopadlo?

Upozornění: V následujícím textu jsou srovnávána původní více než rok stará sluchátka Sennheiser CX300, tedy nikoli jejich současná revize. Dle některých zdrojů se během několika dní kvalita Zen Aurvana zlepší (musí se "rozehrát") - nevím, co je na tom pravdy, myslím, že jde spíše o zvyk.

Balení

Když náhodou nenakupuji na internetu, rád si vybírám zboží podle obalu. Uvnitř je stejně většina zboží stejná (srovnatelná), takže je obal kolikrát nejjednodušším důvodem, proč se pro určitý výrobek rozhodnout. Firma Creative zřejmě na lidi jako já cílí - oproti Sennheiserům v obyčejném blistru jsou sluchátka Zen Aurvana umístěna v nádherné navoskované (skoro až dárkové) krabici s otevíráním na suchý zip. Naprostý luxus, první dojem skvělý.

Druhý dojem byl už horší - otevírání na suchý zip slouží jen k tomu, aby se člověk na sluchátka podíval - přes blistr. Abych se ke sluchátkům dostal, musel jsem onu nádhernou krabici skoro celou roztrhat, vyndat blistr a jako obvykle se při jeho trhání lehce pořezat na rukou. Nesnáším blistry, asi začnu nosit nůžky...

Zatímco CX300 obsahovala jako příslušenství pouze 3 velikosti ušních nástavců, Zen Aurvana mají těchto tří velikostí 2 páry a navíc docela pěkné pouzdro, nástroj pro čištění sluchátek a adaptér do letadla.

Dílenské zpracování

CX300 mají (měla?) klasický zahnutý konektor jack, dvoužilový (dělený) kabel s mně maximálně vyhovující asymetrickou délkou a velice jemnými a příjemnými gumovými nástavci. Dílenské zpracování CX300 hodnotím i po roce jako mimořádně zdařilé - třebaže jsem se mimořádně snažil udělat všechno proto, abych kabel sluchátek vyškubnul (třeba jsem omylem vstal od notebooku a zapomněl sluchátka sundat) nebo ukroutil (skoro denní používání s přehrávačem nebo telefonem v kapse), CX300 všechno vydržela.

Zen Aurvana mají miniaturní rovný jack s neděleným kulatým kabelem, který se rozděluje až u symetrického véčka. Kabel je poněkud méně ohebný než u CX300 a po prvotním ohledání jsem rád, že jsem před nedávnem začal používat prodlužovací dálkové ovládání s GPS HGE-100. Rozhodně tím nechci říci, že by se jack v kapse při použití s přehrávačem časem ukroutil, ale vypadá každopádně o něco náchylnější k poškození. Rovněž mám trochu obavu z vytržení kabelu na straně reproduktorů - zhruba patnáctimilimetrová gumová pojistka u CX300 vypadá přecejen o něco důvěryhodněji než ta třímilimetrová u Zen Aurvana.

Na druhou stranu musím uznat, že Zen Aurvana vypadají díky leštěnému plastu a nedělenému kabelu přecejen o malinko luxusněji. Gumové nástavce Zen Aurvana jsou o něco tužší než u CX300, ale jemnější než třeba Koss The Plug. Nástavce mají na povrchu malý, ale přesto citelný šev.

Nasazování, pohodlí a izolace od okolních zvuků

S nasazováním CX300 ani Zen Aurvana jsem neměl žádné problémy - během sekundy se bez větší námahy sluchátka zasunou do zvukovodu a je to. Vzhledem k tomu, že mám Zen Aurvana pouze asi 12 hodin, neměl jsem čas dělat nějaké dlouhodobější testy ne/pohodlnosti. Nicméně i za těch pár hodin si dovoluji říci, že CX300 jsou přecejen pohodlnější - díky jemnějším gumovým nástavcům beze švu. Rozdíl v pohodlí je však těsně nad hranicí vnímatelnosti a není problém mít i Zen Aurvana v uších 5 a více hodin.

Už asi nikdy nezažiju ten zvláštní pocit, kdy si nasadím špuntová sluchátka a uslyším neslýchané ticho. Nic než šumění krve, dunění stisknutých zubů a dechu. Po roce nošení špuntových sluchátek tento pocit prostě tak nějak zevšedněl - myslel jsem, že třeba s novými sluchátky opět přijde, ale je to zřejmě už pryč. Nicméně mám-li srovnat úroveň izolace CX300 a Zen Aurvana, je v případě Zen Aurvana o něco vyšší než u CX300. Test jsem prováděl tak, že jsem si do jednoho ucha dal sluchátko a druhé jsem si zacpal, poté jsem do stejného ucha dal druhé sluchátko. Zatímco u CX300 jsem slyšel velice tlumený zvuk větráku u notebooku, u Zen Aurvana jsem neslyšel nic. Úroveň šumu je u obou sluchátek stejně nízká, úroveň tzv. "mikrofonového efektu" (hluk například při přejíždění přívodního kabelu nehtem) je srovnatelná a akceptovatelná.

Test zvuku - metodika

Rozhodl jsem se otestovat sluchátka na obyčejném notebooku, protože na něm poslouchám hudbu nejčastěji a je to nejjednodušší. Výstupní zvuková kvalita má samozřejmě k nějaké hifi aparatuře daleko, takže audiofilové mohou tento text v tomto místě přestat číst (pokud tak neučinili dříve). Sluchátka jsem zapojil pomocí rozdvojky a do každého ucha jsem dal jeden reproduktor různých sluchátek. Pomocí balance jsem mezi CX300 a Zen Aurvana přepínal a docílil tak bezprostředního srovnání. Pro srovnání jsem vybral své oblíbené skladby různých žánrů v kvalitě 192 ~ 320 kbps @ mp3.

Papírově mají Zen Aurvana o něco vyšší citlivost (115 dB / 1mW oproti 112 dB / 1mW), o něco menší frekvenční rozsah (20 Hz ~ 20 kHz oproti 18 Hz ~ 21 kHz) a o něco menší zkreslení (0,1% oproti 0,2%) než CX300. V praxi se tyto rozdíly projevily zejména v o něco vyšší hlasitosti Zen Aurvana.

Test zvuku - Trance

Trance je hudba jako z jiného světa - beru ji jako určité pokračování klasické hudby a jako skvělý prostředek pro odreagování a navrácení dobré nálady. Proto je trance test pro mě velice důležitý. Zvolil jsem fantastickou skladbu od mého současného německého trance producenta no. 1 - Sunlounger feat. Zara - Crawling (DJ Shah Rework).

Přednes Zen Aurvana bych ohodnotil jako o něco čistší (více vyniká zpěv), s víceméně vyrovnanými basy, středy a výškami (možná jsou lehce výraznější středy). Zvuk působí více "studiověji". CX300 mají výraznější basy (ale ne tak jako Koss The Plug) a více to duní... Jde to sice trochu do distorze, ale na druhou stranu je to asi přesně to, co jsem na nich vždycky tolik miloval.

Pokud se v ekvalizéru přidají basy a lehce výšky, je dojem ze Zen Aurvana víceméně srovnatelný s CX300.

Test zvuku - Hip Hop

Nemám čas ani povahu číst básně, přesto občas nějaká lyrika nezaškodí. U hip hopu oceňuju především text a třeba u skladby Orion ft. Wladimir 518 - Bys Chtěl Víc (RMX) mě vždycky zajímalo, jaký rým následuje za "To co byl můj děda".

Srovnání CX300 a Zen Aurvana u této skladby je však mimo schopnosti mých uší. Přednes obou sluchátek je prakticky stejný, možná jsou Zen Aurvana o malinko čistší, ale opravdu zanedbatelně. Orionovi i nadále rozumět stoprocentně není.

Test zvuku - Pop

Z "českého" popu jsem vybral starší skladbu Ivy Frühlingové - Tu me manques.

Platí víceméně to samé jako u tranceu, akorát v ještě trochu menší míře. CX300 méně odděluje jednotlivé nástroje a zpěv je o něco zastřenější.

Test zvuku - Metal

Z metalu jsem vybral lehce kontroverzní skladbu Masturbace - Otec přistižen s prstem v zadnici nezletilé dcery.

Metalistům bych doporučil spíše CX300, kde lépe vyzní kytarové riffy a celkově to zní tak nějak lépe.

Závěr

Pokud se rozhodujete mezi CX300 a Creative Zen Aurvana, neuděláte chybu ani v jednom případě. Oba produkty hrají pěkně a jsou víceméně srovnatelné (po úpravě ekvalizéru).

Pokud máte rádi basy a dunivější zvuk, rádi chodíte na živou muziku, posloucháte rock nebo preferujete maximální pohodlí, jděte do CX300.

Pokud upřednostňujete studiovější a čistší zvuk, dáte na (subjektivní) design nebo chcete sluchátka někomu darovat, jděte do Creative Zen Aurvana.

Hodnocení sluchátek je samozřejmě velice subjektivní věc, takže se nebojte vyjádřit svůj názor do diskuse ;-) Uvítám zejména hodnocení revidovaných CX300.

Aktualizace 5. 6. 2008: Sluchátka Creative Zen Aurvana se po zhruba dvou týdnech používání "rozehrála" a hrají lépe. Zároveň je jejich nošení o něco pohodlnější, protože se největší výstupky vyhladily a na druhou stranu si zvykly i mé uši.

Publikováno dne 23. 05. 2008 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: Sennheiser | Sennheiser CX 300 recenze | sluchátka | creative | sluchátek | AURVANA | zen | test | Creative ZEN Aurvana
Mohlo by Vás zajímat BETA: Pinnacle PCTV Nano Stick 73e - Digitální televize do notebooku (test / recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

matej vymazal - [email schován] (dne 18. 06. 2008 v 18.11)
dobry test... mozes zkusit tady tyhle PHILIPS SHE 9850/00 [odkaz] taky skvelej zvuk

johnny - web (dne 03. 11. 2008 v 23.29)
to fakt su na trance lepsie Zen Aurvana tak si ich asi kupim :)

Rapidak - [email schován] (dne 21. 04. 2009 v 22.20)
mám creative zen aurvana a jsem naprosto spokojen..nejvíce v nich poslouchám trance a house. a na tyto styly jsou jako stvořené ;-)(pokud si ovšem dáte dobrý ekvalizér) jen si dejte pozor na konec drátu u jacku, který se častým ohýbáním ničí. právě takto jsem zničil svoje předchozí Zeny. a nepomohla mi ani ta krabička co je v balení. ale koupil jsem si nové, takže je vidět že jsem si na ně zvykl a za nic jiného bych je zatím nevyměnil :-)

jilda (dne 19. 05. 2010 v 16.55)
to co byl můj děda - vstávat do oběda ...

nemo (dne 13. 05. 2011 v 13.11)
To co byl můj děda, vstávat do voběda :-)

Jirka - [email schován] (dne 07. 04. 2012 v 21.02)
Dobrý večer,chtěl bych se zeptat jestli při běhání nevadí,že je levé sluchátko kratší ? Děkuji

Marekzprahy (dne 07. 04. 2012 v 21.07)
Neběhám, ale při jízdě na kole je to dokonce pohodlnější. Sluchátka se nosí tak, že se delší kabel pravého sluchátka vede zadem kolem krku, takže pak nemají sluchátka tendenci z uší tolik vypadávat.

Jirka - [email schován] (dne 07. 04. 2012 v 21.10)
Můžu dostat váš email ? chtěl bych se zeptat ohledně Sennheiser CX 300 na několik věcí

Marekzprahy (dne 07. 04. 2012 v 22.11)
již je několik let nemám - přešel jsem na phonak audeo pfe 122

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.227.114.125). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.