5 kladů a 5 záporů nového MAC OS X 10.7 Lion

21. července 2011

Na vlastní kůži

Původně jsem si říkal, že o Lionu nic psát nebudu (vše bylo řečeno), ale jelikož docela dost lidí řeší z mého pohledu "blbosti" a opomíjí podle mě podstatnější klady a zápory, tak to ve stručnosti přecejen napíšu, podle sebe. Třeba Vám to k něčemu bude.

5 největších problémů při přechodu na Mac OS X 10.7 Lion

Nefunguje Time Machine na NAS jiných výrobců (v mém případě WD MyBook World II). Důvodem je odříznutí šifrování DHCAST128 (oficiálně snad z důvodu nedostatečného zabezpečení), které tyto NAS vesměs využívají. Podle diskusního fora WD se pracuje na aktualizaci firmwaru, nicméně očekávat jej lze až nejdříve v průběhu srpna. Do té doby lze zkusit použít workaround popsaný zde (já jsem úspěšný nebyl) nebo vyměknout a koupit si Time Capsule (pomalu k tomu spěju).

Aktualizace 31. 12. 2011: Nové firmwary již výrobci většinou během podzimu dodali, já jsem to nezkoušel, jelikož jsem chtěl vyřešit problém dříve = koupil jsem Time Capsule (jsem spokojen).

Blbne Adobe Flash - v některých případech mi nejde ovládat hlasitost (některé starší Youtube přehrávače - po stisku tlačítka na změnu hlasitosti se objeví jen ikonka, že je tato funkce nedostupná), nikde nefunguje nastavení flashe (pravým tlačítkem, nefunguje klikání myší, je potřeba použít tabulátor a mezerník). Toto by snad mohl Adobe opravit poměrně brzy.

Aktualizace 31. 12. 2011: Poměrně záhy vyřešila další aktualizace Flashe.

Anglická klávesnice při přihlašování během bootování. Pokud jste zvyklí na českou klávesnici, připravte se na schizofrenii – login obrazovka na začátku bootování je anglická (tzn. pokud chcete napsat číslici, musíte ji napsat BEZ SHIFTU), naopak jakmile již systém nabootuje a vy jste odhlášeni např. z důvodu spuštění spořiče, je potřeba zadat číslice klasicky se shiftem.

Nedotažená podpora režimu na celou obrazovku při dvou monitorech. Pustíte-li nějakou aplikaci do fullscreenu, zobrazí se vždy na hlavním monitoru a druhý je pokryt pouze šedivým vzorkem.

Nekonzistentní a matoucí gesta. Jako uživatel iPadu nemám zase takový problém si zvyknout na to, že když chci scrollovat stránku dolu, tak mám prsty posouvat nahoru, a když se chci vrátit v prohlížeči zpět, že mám aktuální stránku přetáhnout doprava (jde to samozřejmě vrátit k chování ve Snow Leopardovi). Ale vadí mi, že třeba v případě Finderu tato gesta vůbec nefungují. Dvou a tříprstá gesta se mi trochu pletou, navíc panuje určitá schizofrenie u posouvání dvěma prsty – nejdřív to horizontálně scrolluje, potom to jede (někdy) vpřed / vzad.

5 největších předností Mac OS X 10.7 Lion

Konečně funkční a použitelné šifrování disku – FileVault. Je možné zašifrovat celý disk (nikoli jen domovskou složku), vše probíhá na pozadí, bez pozorovatelného snížení výkonu a bez negativního vlivu na zálohování přes Time Machine (šifrovaná data už lze zálohovat i během práce, není potřeba se odhlašovat). Inicializační šifrování cca 320 GB dat trvala cca 7 hodin, během kterých jsem nepociťoval žádné zpomalení systému (mohl jsem během šifrování normálně pracovat).

Elektronická distribuce přes App Store. Jednoduchý nákup za dobrou cenu (600 Kč), žádná média, čekání na uvedení v ČR atd.

Bezproblémová instalace i na starší stroj. Původně jsem uvažoval o koupi nového Macbooku Air, ale jelikož má pouze 4 GB operační paměti a nelze doobjednat 8 GB varianta, zkusil jsem Liona nainstalovat na svůj starý Macbook Pro Late 2009 – všechno je svižné minimálně tak jako bylo ve Snow Leopardu. Aktualizace na Lva trvala zhruba 40 minut a jak je u Applu zvykem, zůstala zachována všechna data, aplikace i nastavení (pozor - pokud používáte Windows v Boot Campu, tak si je zazálohujte, podle Twitteru se Boot Camp oddíl během aktualizace smaže!). Po instalaci vznikne cca 650 MB recovery oddíl.

Grafická evoluce. Lev se mi po grafické stránce líbí – méně zakulacená tlačítka, méně barev (většina je v odstínech šedi), mizející posuvníky, hezčí přihlašovací formulář. Do grafiky bych svým způsobem zařadil i možnost celoobrazovkového módu, který některé aplikace přepíná jakoby do "iPad" režimu. Pěkné je zejména Safari, včetně animací při přechodu vpřed/vzad mezi stránkami. Nový email pro mě osobně bude chtít trochu času, ale krok kupředu to asi bude.

Čeština. Je příjemné mít systém v mateřském jazyce (včetně českého předčítacího hlasu Zuzana), byť místy překlady chybí. Oceňuju taky snadné psaní speciálních symbolů, které na české klávesnici nejsou, například francouzské ç (delší podržení klávesy).

Sečteno a podtrženo - dobrý začátek

Celkově mě Lion příjemně překvapil, jedná se o pěknou evoluci Snow Leoparda. Největším nevyřčeným kladem samozřejmě je, že to celé po aktualizaci zřejmě funguje (žádná fatální chyba znemožňující práci). V podstatě všechny novinky mě potěšily (vč. nových gest) a těším se, až se postupně dovedou k dokonalosti. Díky Lionu můj Macbook omládl natolik, že si jej ještě asi aspoň rok ponechám, byť jsem jej plánoval vyměnit. Jsem zvědavý na podzim, kdy se ke Lvovi přidá iOS 5 a iCloud – pak to bude zajímavé dvakrát...

Publikováno dne 21. 07. 2011 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: lion | mac | os x lion recenze | Mac OS X Lion recenze | os lion recenze | osx | time | mac os lion recenze | 10.7
Mohlo by Vás zajímat BETA: Jaké aplikace nainstalovat na Macbook s OS X 10.7 Lion?

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Traveler - [email schován] (dne 22. 07. 2011 v 22.09)
Dalši minus - pokud pouzivate Parallels, musite mit verzi 6, starši verze Vam přestanou chodit

JB - [email schován] (dne 26. 07. 2011 v 00.26)
AD anglická klávesnice během bootování - když jsi instaloval Liona, nenainstaloval jsi jej původně v angličtině a až pak přepnul do češtiny? Pokud ano, pak je tvuj root jazyk angličtina. Pokud uděláš clean install v češtině (čili během instalace máš v Jazyku nastavenu češtinu a ve formátu ČR na prvním místě), pak bude i root jazyk český, včetně loginové stránky...

Marekzprahy (dne 26. 07. 2011 v 00.29)
JB: Snow Leoparda jsem měl v angličtině (v češtině nebyl oficiálně k dispozici), ale když jsem spustil instalátor Liona, tak byl už celý v češtině... Kdybys měl tip, jak počeštit i roota, sem s tím :-)

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.209.56.116). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.