Aplikace a hry pro iPad a iPhone aneb co se osvědčilo po mnoha měsících používání

8. srpna 2011

Elektronika

Po čase jsem se opět rozhodl s Vámi (a v budoucnu i se sebou samým) podělit o aplikace, které mám aktuálně nainstalované na svém iPhonu a iPadu. Možná budou pro někoho zajímavou inspirací, možná i někoho konečně přesvědčí, že iPad není jen přerostlý iPhone (pouštím na něm víceméně jiné aplikace).

iPhone – převládají aplikace pro krátkodobé využití

Vlevo vidíte, jak nyní vypadá úvodní a současně jediná obrazovka mého telefonu (složky mi vyhovují více než přepínání mezi obrazovkami – nikdy jsem si nezapamatoval, kde co mám).

Výsadní postavení mají především aplikace, které používám skutečně denně, tedy Telefon, Mail, internetový prohlížeč Safari (různé iCaby mě z hlediska ovládání a funkcí neoslovily) a možná poněkud překvapivě Hodiny, jelikož každý den nastavuji budíka na jinou hodinu.

Pro vyhledávání spojení velmi často používám výborné online jízdní řády mojeMHD, po ruce chci mít vždy taky baterku Light, Nastavení (hlavně pro nastavení WiFi), Fotoaparát a Kalendář. Často sleduju nové aplikace v App StoreObrázky si zase tak často neprohlížím, ale jelikož mě nenapadlo žádné důstojné umístění a zbylo mi na ploše místo, nechal jsem je také nezařazené. Zbytek je zařazen ve složkách Komunikace, Zprávy a čtivo, Praktické info, Nástroje, Navigace, Slovníky, Zábava a hry a Audio Video.

Komunikace
Do této složky jsem schoval všechny aplikace, které nějak souvisí s mou interaktivitou s okolím. Jsou zde Zprávy (nemám je na ploše, jelikož SMS prakticky nepoužívám – volání je obvykle efektivnější), IM+ Pro (zřejmě nejlepší program pro instant messaging, využívám ICQ, Jabber a MSN), Skype (prakticky nepoužívám, mám ho jen pro případ náhodné potřeby) a Kontakty (někam jsem potřeboval uklidit adresář lidí, který nepoužívám). Dále v této složce mám aplikace tří sociálních sítí, které používám (FacebookTwitter a Google+) a aplikaci pro komunikaci s bankou – Fio banka.

Zprávy a čtivo
V této složce mám pouze pár rychlých aplikací pro čtení v metru, málokdy mám kteroukoli z těchto aplikací spuštěnou déle než 10 minut. Nejpoužitelnější zpravodajství mi přináší Novinky.cz, odborné weby sleduji přes RSS čtečku RssRunner. Pokud bych náhodou chtěl číst více, mám v záloze docela pěknou aplikaci Aktuálně.cz (většinou na ní řada nedojde) a uklidil jsem zde také vestavěnou aplikaci Akcie.

Praktické info
V této složce mám vesměs online pomocníky komunikující nějakým způsobem s internetem. Při problémech s připojením často testuju aktuální rychlost GPRS/EDGE/3G přes aplikaci DSL.cz, zajímavou hudbu z Coffee Heaven nebo různých klubových akcí identifikuji přes SoundHound, blížící se srážky sleduji přes MeteoradarCZ. Mám zde také schovanou vestavěnou aplikaci Počasí, televizní program TV magazín, aplikaci pro monitorování příletů a odletů na ČS letištích iAviation CS (využití je omezené, ale až poletím za pár dní na Ibizu, neponechám nic náhodě...), hodnocení restaurací Grand Rest, programy kin ČSFD a trochu nekoncepčně také aplikaci Decibels (rád měřím v restauracích a kavárnách okolní hluk, někdy je to opravdu otřesné – do následující složky se mi tato aplikace již nevešla).

Nástroje
V této složce mám různé aplikace, které se mi nepodařilo zařadit někam jinam. Mám zde vestavěné aplikace Kalkulačka a Poznámky, přístup k online úložišti Dropbox, přístup k síťovému disku v lokální síti NetPortal, aplikaci pro nouzové stahování souborů z internetu DownloadLite (velmi zřídka něco z Uložto.cz), rychlé OCR TextGrabber, sofistikovanější nástroj na focení dokumentů a případné OCR DocScanner, flash prohlížeč Skyfire, nouzový textový editor kombinovaný s (S)FTP MidesFree (kdyby bylo potřeba opravdu urgentně provést nějaké úpravy na některém z mých webů, nebo je spíše z nějakého důvodu odstavit), šikovné pravítko Ruler (kupodivu se docela hodí, i když má jen něco přes 7 cm) a nástroje pro úpravu fotek PhotoForge2 a stříhání videí iMovie.

Navigace
Zde mám soustředěné všechny aplikace, které nějak pracují s lokalizací GPS. Jsou zde různé mapy (vestavěná aplikace MapyMapy.czGoogle Earth, model galaxie Solar Walk, mapa pozemků iKatastr), navigace Navigon Europe Kompas. Dále zde mám aplikaci Hledat iPhone (pro nalezení dalších iOS zařízení z mé stáje), velmi dobře udělané Reality.CZ (našel jsem přes ně současný nájemní byt) a aplikaci sociální sítě foursquare.

Slovníky
Slovníky moc často nepoužívám, ale jelikož se blíží dovolená, nechal jsem jim čestné místo ve vlastní složce. Mám zde jednoduchý anglicko-český slovník Eng-Cze, vícejazyčný slovník HandyLex CZ (CZ-EN, CZ-DE, CZ-FR, CZ-ES) a spíše legrácku Word Lens pro překlad v rozšířené realitě ze španělštiny do angličtiny. Dále mám v této složce výukové aplikace angličtiny od Cambridge, ale ještě jsem je nespustil (kupoval jsem je když byly v akci za 0,79€).

Zábava a hry
Málokdy hraju na iPhonu více než jednu hru, obyčejně jakmile nějakou hru vystřídá druhá, už se k té první nevrátím. Proto mám všechny hry a blbinky jen v jedné složce. Aktuálně je nejvíce v kurzu zběsilý úprk před chrámovými příšerami Temple Run, z minulosti mi ve složce zůstal Air Fox (letadélko z prvních video her, které jsem hrál když jsem chodil na ZŠ), krmení zeleného mopse Cut the Rope, Tower Defense hra GardenWarTetrisPiškvorkyPinball HDRetro Pinball a téměř "Super Mario" SWA. Z blbinek mi tu zůstala 3D odreagovačka Cosmic Top a pak už jen nastavení Game Center.

Audio Video
V této složce mám vše, co vyluzuje zvuky nebo přehrává video. Mám zde schovaný iPod (obvykle jej pouštím rovnou tlačítkem na sluchátkách, přímo ze zamčené obrazovky dvojím stisknutím Home tlačítka nebo z multitasking lišty, proto jej nemám přímo na úvodní obrazovce) a djay pro přehrávání taneční hudby, dálkové ovládání itunes v Macbooku Remote, interní aplikaci Diktafon, uklidňující hru na tibetské mísy Bowls, aplikaci s relaxačními melodiemi Relax M.P. a nesmazatelnou interní aplikaci iTunes, kterou nepoužívám. Z video aplikací na iPhonu používám AVPlayer (jeho ovládání mi vyhovuje nejvíce)Youtube a tu a tam ČT24 nebo TV Barrandov (sitcomy). iVysílání ani Voyo mě na iPhonu neoslovilo.

V tomto momentě mám na iPhonu nainstalováno přesně 60 aplikací (bez interních), přičemž nejčastěji spouštím následujících 14: mojeMHD, Twitter, Novinky.cz, RssRunner, DSL.cz, SoundHound, MeteoradarCZ, IM+ Pro, Light, Navigon, foursquare, Temple Run, AVPlayer a djay.

iPad – dlouhodobější zábava

Také na iPadu jsem všechny aplikace vecpal do složek na jedné domovské obrazovce. Výsadní postavení mají tentokrát opět internetový prohlížeč Safari (skutečně mi vyhovuje nejvíce) a Mail, telefon a budík vystřídal KalendářiPodObrázkyNastavení.

Téměř "kritickou" a zdaleka nejpoužívanější aplikací na mém iPadu zůstává sociální magazín Flipboard, který je současně jedinou aplikací, kterou využívám pro čtení a občasnou aktivitu na sociálních sítích Facebook, Twitter a LinkedIN (+ využívám ve Flipboardu napojení na Google Reader pro čtení oblíbených webů). Naprostou většinu twítů a statusů posílám přes iPhone, na iPadu spíš vyloženě konzumuji obsah. Nezbytnou aplikací na obrazovce je samozřejmě také App Store, i když na zajímavé aplikace pro iPad přicházím většinou spíše díky Twitteru nebo sledovaným odborným webům.

Všechny ostatní aplikace mám zařazené do složek Video & TV, Zprávy a čtivo, Komunikace, Relaxace, Audio, Mapy, Zábava a hry a Nástroje.

Video & TV
iPad (možná překvapivě) dost používám pro přehrávání videí a televize. I když je displej o něco menší než na Macbooku, dost často se spokojím s tichým a studeným iPadem, který si můžu bez obav vzít kamkoli. Díky čerstvě pořízenému domácímu WiFi DVB-T tuneru má ve složce Video & TV první pozici garantovanou aplikace HomeFree, kterou sleduji DVB-T vysílání českých televizí. Dále zde mám ČT24 (po dnešní aktualizaci super obraz!), iVysíláníTV BarrandovYouTubeBuzz Player (jeho GUI mi moc nevyhovuje, ale je to asi nejlepší aplikace pro streamování filmů ze síťového disku), AVPlayerHD (jeho GUI mi vyhovuje, ale neumí se připojit k síťovému disku – zde mám tedy jen "offline filmy" třeba do vlaku), VM Player HD (docela hnusná aplikace, ale umí posunout audio stopu oproti video stopě o pár desetin sekund – čekám na update, ve kterém mi dovolí posunout zvuk o více sekund, abych mohl použít pro přehrávání zvuku reproduktory Airtunes, které mi audiostopu "rozsyncnou"), interní aplikaci Videa (k ničemu, nelze smazat) a Z1TV živě (aplikace je již v podstatě mrtvá, ale stále nabízí archivní pořady Z1 – možná si ty dokumenty budu chtít někdy pustit). No a pak mám v této složce ještě jednu webovou aplikaci, v podstatě pouze odkaz na iphonetv.antik.sk, kde jsou občas k dispozici streamy slovenských televizí.

Zprávy a čtivo
Z této složky pravidelně používám pouze Respekt (až skončí bezplatné období, tak si ho snad i občas koupím), dále zde mám víceméně uklizené aplikace MeteoradarCZ (pouštím spíš na iPhonu), HN (Hospodářské noviny), CNN (když chci zahraniční pohled na věc), iMetro (spíš na Ibizu, denně to v Praze asi nemá smysl číst), Recepty.cz (spíš na ukázku jiným lidem) a iBooks (rovněž spíše na ukázku, co iPadu umí, osobně žádnou beletrii na iPadu nečtu a i v případě technické literatury preferuji papír). Zatímco na iPhonu u mě vítezí Novinky.cz, na iPadu si většinou spíš otevřu webový prohlížeč a brouzdám po normálních webových stránkách – aplikace zpravodajských serverů nemají víceméně žádnou přidanou hodnotu a spíše chtějí platit za to, co je na webu k dispozici zdarma.

Komunikace
Přes iPad víceméně nekomunikuji, ale když už to musí být, tak je to IM+ ProFaceTime nebo Skype.

Relaxace
Celý iPad je víceméně oddechové zařízení, ale úplně nejoddechovější je, když si na něm jen tak hraju na tibetské mísy v Bowls HD, hraju mimořádně pěkně audiovizuálně zpracovanou hru Osmos HD (je to něco mezi hrou a relaxací) a nebo ovládám Gravitarium2 (světelné efekty doplněné relaxační hudbou).

Audio
Po slibném začátku slibný konec – nejdřív to vypadalo, že mě bude bavit si na iPadu mixovat hudbu v aplikaci djay, ale v praxi ji obvykle jen pustím na pozadí v automixu, nebo hudbu přehrávám z iPhonu přes Airtunes reproduktory (množství hudby na iPadu mám menší než v telefonu, nechci to ani moc duplikovat – primárním hudebním přehrávačem je iPhone). Spíše pro zajímavost zde mám GarageBand (málokdy si v něm drnkám), pro všechny případy tu mám schovaný rozpoznávač skladeb SoundHound a uklizené jsou zde také nepoužitelné iTunes.

Mapy
Bez 3G a tedy i GPS je využití map a geolokace poněkud omezenější, v podstatě zde mám aplikace spíš jen tak na ukázku ostatním – interní Mapy, 3D model sluneční soustavy Solar Walk, model země Google EarthHledat iPhone pro lokalizaci ostatních iOS zařízení "ze stáje".

Zábava a hry
Tak jako na iPhonu, i na iPadu mám vždy jen jednu oblíbenou hru a ostatní jen tak z nostalgie, nevyužité. Aktuálně mě tedy nejvíce baví Sudoku, v minulosti to byly hry TrainConduct (přehazování výhybek), TC2:USA (přehazování výhybek), Worms2GOF2 (vesmírná střílečka), Real Sol. Free (Solitaire), Pixeline (Super Mario styl), Cut the RopeRetro PinballTrainz (simulátor řízení vlaku, spíš taková linuxovina – za ty prachy to nestojí). Dále mám v této složce ukryté Game CenterPhoto Booth a kadeřnickou legrácku Hairstyle Booth.

Nástroje
Nejrozsáhlejší a nejplnější složka se vším, co se jinam nevešlo a co v praxi moc nepoužívám. Mám zde Calculator LCD (jednoduchá kalkulačka), NetPortal (pro přístup na síťové disky, je to bohužel verze pro iphone), DropboxIdea Sketch (myšlenkové mapy), Parallels (vzdálené připojení k Windows virtuálům na Macbooku), PagesTextastic (nouzový editor se zvýrazňováním syntaxe různých jazyků a integrovaným SFTP klientem), Notes Plus (čmárání zápisků, vhodné kombinovat s dotekovým perem), interní aplikaci Poznámky, aplikaci pro malování štětcem procreate, webový prohlížeč Mercury (používám když chci něco stáhnout z internetu), flashové prohlížeče iSwifter (umí web jako celek, ale mizerné video) a Skyfire (neumí web jako celek, ale překonvertuje živě video), PrintCentral (tisk na síťových tiskárnách, které nejsou kompatibilní s AirPrint), HP iPrint (obslužná aplikace pro HP tiskárny s podporou AirPrintu),  Remote (dálkové ovládání na iTunes v Macbooku), DSL.cz (měření rychlosti spojení), iMovie (střih videa), Fotoaparát (nepoužitelný) a Kontakty (IMHO také aplikace k ničemu).

No a to je vše. Na iPadu mám nyní 55 nainstalovaných aplikací (bez interních), ale v praxi jich opravdu a často používám jen těchto 7: Flipboard, HomeFree, ČT24, Buzz Player, Respekt, Gravitarium2, Sudoku.

A jak jste na tom vy? Jaké aplikace používáte na iPhonu a jaké na iPadu? Také máte na iPhonu jiné oblíbence než na iPadu? Také máte na iPadu jen málo aplikací, které skutečně používáte, zatímco na iPhonu je pestrost aplikací vyšší? Podělte se s ostatními v diskusi...

Publikováno dne 08. 08. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ipad | aplikace | iphone | hry na ipad | aplikace pro ipad | zdarma | hry pro ipad zdarma | hry na ipad zdarma | aplikace pro ipad zdarma
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

v6ak - web (dne 09. 08. 2011 v 13.29)
Jako Androidista jsem to četl spíše jako článek 'K čemu je dobrý tablet?', ale narazil jsem tu na jednu věc: Na čtení novinek používám výhradně RSS (a to třeba i na Twitter). Všiml jsem si, že se objevily i nějaké aplikace, které de facto slouží na čtení novinek specifického feedu. (Jak pro iOS, tak pro Android.) Pokud používáte takovéto aplikace a zároveň vedle nich RSS, jaký v takovýchto aplikacích vidíte užitek?

(Opravdu to nemá být ofenzivní, prostě by mě zajímalo, v čem jsou lepší.)

Marekzprahy (dne 09. 08. 2011 v 17.40)
v6ak: Důvod, proč používám na iPhonu specifickou aplikaci Novinky.cz oproti RSS zdroji je v zásadě trojí - 1) načtou se kompletní obsahy zpráv a můžu je pak prohlížet offline třeba v metru 2) grafika i sazba je uzpůsobená iPhonu, obrázky jsou v ideálním rozlišení, kód neobsahuje žádný HTML balast, nejsou tam žádné reklamy atd. 3) nenašel jsem žádnou RSS čtečku, která by nabízela podobný způsob ovládání (přepínání článků švihnutím vpravo atd.)

Tomas Dostal - [email schován] (dne 15. 10. 2011 v 22.00)
Poprosil bych o imformaci jak zrusit aplaci voyo.mam iphone 4.z uctu se minodecita 2,99 euro.v aplilaci i ikonce informace je popsano jak zrusit tuto aplikaci.odkazuje me to na danou stranku,ktera ale bohuzel nejde spustit.jestli s tim ma nekdo zkusenost,tak predem dekuji za radu.mejte se.Dasty

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.219.22.169). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.