O jeden fetiš míň – Sbohem, Google Adsense! Děkuji, Evropo!

10. ledna 2010

Na vlastní kůži

Po celé dva roky mě bavilo sledovat, kolik centů (později eurocentů) mi každý den vydělávají mé weby v systému Google Adsense. Byly to drobné srovnatelné s mariášem dědků v hospodě, ale bylo to milé a měsíčně to kolikrát dalo dohromady i na jednu návštěvu Bastilly. Navíc bylo hezké, že jsem mohl na Vyplnto.cz dovolit platícím uživatelům tuto reklamu vypnout.

SLEDUJTE PROSÍM DISKUSI – MOŽNÁ JE TO VŠECHNO JINAK!

Dny ve znamení "Tý jo, dneska dvě Eura!" se střídaly se dny "No teda, dneska jste se nepředali, jenom 10 centů...", pomalu nebyl den, kdy jsem se nepodíval, jak si vedou moje weby (v posledním roce již jen Vyplnto.cz, protože jsem díky Kristýně objevil tuto zajímavou stránku).

Konec Adsense v Čechách

Nyní je konec. Nikoli kvůli emefáčkaři tolik obávanému "Adsense banu", ale kvůli Evropské směrnici 2006/112/ES, která se přetavila v úpravu §102 zákona o DPH, platnou od 1. 1. 2010.

Kvůli omezení daňových úniků při mezinárodním obchodu v rámci Evropské unie je nyní povinností každého, kdo poskytuje nějakou službu nějakému subjektu, který je povinen platit DPH v jiné zemi EU, podávat Souhrnné hlášení Finančnímu úřadu minimálně jednou za čtvrt roku.

Samozřejmě, aby bylo možné toto hlášení podat, je nutné se registrovat pro účely DPH a začít platit DPH i v ČR.

Možná řešení jsou 3, ale jen to první je bez problémů

Vše výše uvedené ve svém důsledku bude znamenat jediné – poctiví drobní živnostníci (za drobného živnostníka nyní považujme toho, kdo nemá zatím obrat 1 milion Kč za 12 po sobě jdoucích měsíců), kteří svůj příjem z Adsense dosud zdaňovali, budou postaveni před dilema, zda reklamy Google Adsense na svých webech vypnout, nebo tento ve většině případů drobný příjem v jednotkách (ti šťastnější možná i desítkách tisíc korun) ročně zatají a budou se vymlouvat na to, že příjmy nejsou příjmy z podnikání (což jim asi nebude moc platné).

Samozřejmě, že existuje ještě třetí cesta – opravdu se registrovat pro účely DPH.

Pokud se náhodou rozhodnete pro tuto třetí cestu (např. pokud nejste programátor, který kromě pár red bullů a nějakého sw/hw nemá žádné vstupy, které by si mohl dát do nákladů) a budete opravdu odevzdávat ze svých vydělaných peněz dalších 20% státu (DPH nebudete platit pouze z výdělků ze zahraničí – povinnost platby DPH je v takovém případě na straně odběratele), připravte se na další chuťovku platnou od 1. 1. 2010 – povinnost podávat Souhrnné hlášení elektronicky, tj. buď za použití elektronického podpisu (doporučuji seriál začínající článkem Elektronický podpis a ePodání - daně elektronicky I) nebo za pomoci Datové schránky (čímž Vám na ni začne chodit úplně všechna pošta státu a když si budete potřebovat něco vytisknout, aby to mělo úřední platnost, dáte za jednu stranu 30 Kč).

Absurdistán hadr - doplatí na to ti nejmenší... a možná i Google

Kdo nic nedělá, nebo nejlépe vůbec není, ten nic nezkazí. A o politicích to platí dvojnásob. Díky na první pohled nezáludné směrnici 2006/112/ES ("jen do nich, prevítů, daňové úniky v době krize přece nedopustíme!") došlo k velmi kuriózní situaci

Tisíce provozovatelů drobných stráneček (ty velké prodávají reklamu přímo nebo přes jiné prostředníky) v ČR  prodávají Googlu do Irska svůj reklamní prostor, aby nebyly ve ztrátě a mohly alespoň zaplatit náklady na provoz domény, hostingu a nějaké té zábavy tvůrců.

Naproti tomu stovky drobných internetových obchodů a jiných webových projektů z ČR od Googlu v Irsku tento český reklamní prostor nakupují.

Nebýt prostředníka v podobě Googlu, resp. pokud by Google fungoval z hlediska Adsense i v ČR, nebyl by vůbec žádný problém. Jenže české Adsense neexistuje a jiní prostředníci, kteří v ČR operují, jsou naprosto nepoužitelní – nemají skoro žádné inzerenty a běžné weby neuživí.

Jestli se tedy někdy naskytla vhodná příležitost rozjet zprostředkování reklamy, je to nyní. Dokud se neobjeví nějaký český "Google Adsense", bude většina drobných webů odsouzena buď k záhubě, nebo využití affiliate programů. Osobně jsem se rozhodl pro ten affil, pokud byste však měli zájem inzerovat na Vyplnto.cz, uvítám Vaše nabídky na [email schován].

Důležité a hodnověrné zdroje, které si přečtěte

Ve svém textu jsem se určitě dopustil řady zjednodušení a nepřesností, nicméně základní myšlenky jsou bohužel takové, jaké jsou – Adsense přestává být pro většinu webů výhodný. Než mi v diskusi řeknete, že kecám, přečtěte si prosím tyto zdroje, které jsou myslím poměrně hodnověrné a ze kterých jsem čerpal:

Hádanka pod čarou: Hádejte, kdo na celé věci asi jako jediný vydělá? Pro odpověď klikněte zde.

Publikováno dne 10. 01. 2010 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: Adsense | google | dph | google adsense dph | google adsense zkušenosti | platce | charge | reverse | adsense plátce dph
Mohlo by Vás zajímat BETA: Daně elektronicky – Konečně pohodlné podání všech formulářů pro OSVČ, chyby jsou již jen drobné

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Luboš Motl - [email schován] - web (dne 11. 01. 2010 v 23.14)
Myslím, že to není pravda. Podle nových pravidel se poskytovatel služeb AdSense nemusí registrovat jako plátce DPH, protože Google Irsko platí samo DPH podle systému reverse charge, viz

https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=cs&answer=64176

Viz též

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dan-z-pridane-hodnoty/zmeny-v-oblasti-dph-u-sluzeb-leden-2010/1001635/55761/

"Reverse charge mechanismus se uplatňuje v případě poskytnutí zdanitelné přeshraniční služby mezi osobami povinnými k dani, kdy místo zdanění služby připadá na členský stát, ve kterém má sídlo, místo podnikání, případně provozovnu příjemce služby, ve kterém ale současně poskytovatel služby není usazený. V praxi to znamená, že v takovém případě službu nezdaní podle obecně platných pravidel poskytovatel služby, ale že daň z této služby přizná ve svém daňovém přiznání příjemce služby a poskytovatel služby tak není povinen se ve státě zdanění služby zaregistrovat pro účely DPH."

http://europa.eu/legislation_summaries/other/l31006_en.htm

"The new rules therefore provide for: the levying of VAT in the State of supply or consumption of gas and electricity; a compulsory reverse charge mechanism which no longer requires VAT registration when purchasers and suppliers are not established in the same Member State; taxation of the costs of access to and use of distribution networks in the State of establishment of the purchaser."

Luboš Motl - [email schován] - web (dne 11. 01. 2010 v 23.26)
Ještě jeden odstaveček, poslední ze stránky

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dan-z-pridane-hodnoty/zmeny-v-oblasti-dph-u-sluzeb-leden-2010/1001635/55761/

"Tato povinnost registrace pro účely DPH v tuzemsku se nevztahuje na osoby povinné k dani, které do jiného členského státu poskytují pouze služby, u nichž se stanoví místo plnění podle zvláštních pravidel, anebo služby, které jsou v daném jiném členském státě osvobozeny od daně."

"Reverse charge" určující místo plnění v Irsku je "zvláštní pravidlo", a pokud tedy nikdo do zahraničí neposkytuje žádné jiné služby než Google AdSense, vztahuje se na něho tato věta, a nemusí se tudíž stát plátcem DPH.

Tohle mně potvrdili i v diskusi na businessinfo.cz, kde odborníci také řekli, že v takovém případě musí Čech tuhle věc zdaňovat ještě daní z příjmu, a tedy i v zdravotním a sociálním pojištění.

Luboš Motl - [email schován] - web (dne 11. 01. 2010 v 23.47)
No jo, možná ta anglická věta platí jen pro nějakou tu energetiku a plyn. A možná že ta "zvláštní pravidla" také platí jen pro tu energetiku a podobné rezorty. To by bylo úplně šílené, jestli tohle opravdu udělali. Ani se mi tomu nechce věřit, že jsou to taková nebetyčná hovada.

Marekzprahy (dne 11. 01. 2010 v 23.58)
Luboš Motl: předně díky za příspěvky.

Ad 1) Ze stránky Googlu je patrné, že Google zaplatí DPH v Irsku, ale nevylučuje to nutnost registrace pro účely DPH v ČR. "Reverse charge" mechanismus je dobrý v tom, že se nemusím registrovat pro účely DPH v Irsku, ale neříká to bohužel nic o tom, jestli se musím registrovat pro účely DPH v ČR.

2) Nutnost registrace k DPH v ČR se podle citovaného odstavce netýká pouze poskytování služeb podle zvláštních pravidel - v případě elektronických nebo zprostředkovatelských služeb se zvláštní případ (=nenutnost registrace) týká pouze poskytování neplátcům DPH. Z toho mi plyne, že v případě Googlu (plátci DPH) se registrovat k DPH musím, zato když poskytnu elektronickou službu typu Vyplnto Premium nějakému slovenskému studentovi - neplátci DPH v SR, tak se registrovat v ČR k DPH nemusím

3) Ano, je to šílené. Bohužel se obávám, že nyní tomu neskutečně nečtivému textu rozumíme oba...

Tomáš Hubálek - [email schován] - web (dne 13. 01. 2010 v 14.09)
Bohužel českých AdSense je několik (AdFox, eTarget), ale jejich výkonnost je tragická.

CTR je o řád až dva horší, než jsem měl na AdSense (hlavně kvůli mnohem menší relevantnosti reklam k obsahu).

Z Affilů mi zatím kromě Aukra nefunguje nic.

Luboš Motl - [email schován] - web (dne 13. 01. 2010 v 15.18)
Jen aby bylo vidět, jak silné ty informace jsou, i já, zarytý nepřítel byrokracie, jsem si právě raději zažádal o plátcovství DPH. LM

Honza - [email schován] (dne 19. 06. 2015 v 15.02)
Nevíte, jak je to s DPH v roce 2015, kdy se člověk jako poskytovatel služby do Irska stane identifikovanou osobou? Platí DPH Google v Irsku nebo provozovatel webů s AdSense v České republice?

Děkuji za případné objasnění.

Marekzprahy (dne 19. 06. 2015 v 15.13)
Honza: DPH platí Google v Irsku, Vy se ale musíte registrovat na finančním úřadě v ČR jako identifikovaná osoba a podávat pravidelně hlášení o tom, kolik vám kdo poslal.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (34.204.181.19). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.