Demčákův blog

Vítám Vás na svém osobním blogu, kde najdete mé komentáře ke světu okolo mě. Budu rád, zapojíte-li se do diskuse pod články a vyvážíte nebo doplníte mé názory těmi svými. Můžete mě též sledovat na Twitteru, kam píši své postřehy, které mi nestojí za samostatné články.

Marek Demčák

Zimní pohoda i melancholie - výběr pomalých skladeb (chill out, ambient, lounge, easy listening)

Včera večer jsem se rozhodl trochu probrat svou rozsáhlou sbírku skladeb, a vybrat z ní něco, co bych si mohl pustit na uklidnění, relaxaci, nebo dokonce spánek. S vybranými osmnácti skladbami jsem nyní natolik spokojen, že jsem se rozhodl jej publikovat s krátkým komentářem – třeba budou i pro Vás inspirací :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 01. 2009 v kategorii Ostatní.

Austrálie - Velkofilm připomínající čtení tlustého románu ve dvou svazcích

Ve čtvrtek večer se mi poštěstilo zažít něco, co vy po přečtení této recenze již nezažijete (přestaňte číst a vraťte se potom :-)). Šel jsem na film, o kterém jsem nevěděl více, než že se jmenuje Austrálie, že láká mojí přítelkyni... a že se mi asi nebude líbit (jsem známý oblibou psychologičtějších, komornějších nebo alespoň uvolněnějších filmů bez velkých jmen). Po počátečních rozpacích musím přiznat, že mě Austrálie překvapila spíše příjemně.

přečíst celý článek

Publikováno dne 09. 01. 2009 v kategorii Filmové recenze.

S prodloužením platnosti elektronického podpisu u eIdentity nepospíchejte!

Před necelým rokem jsem na tomto blogu vyzdvihoval kvality společnosti eIdentity, jednoho z akreditovaných poskytovatelů certifikačních služeb (pro většinu lidí "elektronických podpisů"). Přestože tato společnost byla před rokem nejdražší (dnes to tak již není, jen certifikáty u PostSignum jsou stále výrazně levnejší) a přestože se mi spolužáci ve škole smáli, že na vydání certifikátu čekám měsíc, nedal jsem na ně dopustit kvůli spolehlivě nejpromakanější webové aplikaci (k tomuto hodnocení jsem dospěl proto, že ani u PostSignum, ani u I.CA se mi nepodařilo dokončit online objednávku).

Bohužel nejpromakanější nutně nemusí znamenat dobrá, jak jsem se nedávno přesvědčil :-(

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 01. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Závěr prosince ve znamení změn na Vyplňto.cz

Zkouškové období přináší jeden velmi pozitivní vedlejší efekt – než aby se člověk učil, dělá radši tisíc jiných věcí a někdy dokonce i pracuje. Já jsem se v tomto vánočním čase rozhodl zdokonalit své letošní nejúspěšnější a nejhýčkanější dítě, dotazníkovou službu Vyplňto.cz. Nevymyslel jsem sice nic převratně nového, ale na druhou stranu jsem provedl to, co jsem již několik měsíců plánoval – napsal rozsáhlou nápovědu, podstatně upravil generování grafů, přidal analýzu závislostí odpovědí a provedl dalších několik drobných změn.

přečíst celý článek

Publikováno dne 29. 12. 2008 v kategorii Moje weby.

Sněženky a machři po 25 letech - smutný film o stáří a realitě aneb zapomeňte na komedii! (recenze)

Ten trailer měl nějakou podezřele smutnou hudbu a kromě Suchánka, Brzobohatého a Duchoslava v něm vystupovaly jen nějaké neznámé staré (vesměs nevzhledné) osoby, ve kterých by jejich pětadvacet let starý předobraz bez nápovědy nepoznal snad nikdo. Ale pokračování legendy je pokračování legendy, a tak jsme si ve čtvrtek s přítelkyní nejprve připomněli upirátěnou původní komedii a včera zašli na její volné pokračování s názvem Sněženky a machři po 25 letech do Slovanského domu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 22. 12. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Hlídač č. 47 - uvěřitelné drama z počátku první republiky (recenze)

Původně jsem na film Hlídač č. 47 vůbec nechtěl jít, připadal mi na podzimní atmosféru příliš depresivní, negativní, akční. Nakonec mě však okolnosti a současná nulová konkurence přecejen k návštěvě kina přiměly, a tak se s Vámi podělím o své bezprostřední dojmy spláchnuté několika alkoholickými nápoji.

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 12. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Lunetic comeback? @ Kamikaze All Inclusive Club (6. 12. 2008) - report & video

Dva a půl měsíce se zde neobjevil žádný report z nějaké hudební akce. Jednak jsem kvůli vyššímu pracovnímu vytížení skoro nikam nechodil, jednak navštívené akce nebyly nic neobvyklého (klasické N2N, klasická Ta Magika). Sobotní akce v pražském klubu Kamikaze all inclusive slibovala bombu – návrat kompletní skupiny Lunetic po šesti letech od rozpadu.

Ne že bych jejich tvorbu nějak žral – ve své době mi poměrně dost pili krev (všechny holky měly srdce jenom pro ně a já utřel nos :-)). Na druhou stranu mi přišlo zajímavé vidět tuhletu kdysi mimořádně úspěšnou kapelu opět pohromadě a hlavně v konfrontaci s jejich odrostlými fanynkami. Vrátí se čas? Budou opět šílet? A kolik tam bude kluků – budou nad akcí ofrňovat nos, nebo to naopak budou brát jako skvělou příležitost potkat moře holek na jednom místě?

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 12. 2008 v kategorii Reporty z akcí.

Jaká slova nejčastěji používáme na chatu? Výsledky unikátního průzkumu pokecu na Ujdeto.cz!

Před patnácti měsíci jsem zatoužil po vytvoření vlastního slovníku T9 pro jednu svoji aplikaci (ano, byl to JChat :-)). Aby slovník obsahoval opravdu jen ta nejdůležitější a nejpoužívanější slova, rozhodl jsem se jednotlivá slova (nebo lépe výrazy) ukládat do databáze a počítat, kolikrát byla použita a kým.

Jelikož mi bylo od začátku jasné, že toto sledování bude představovat poměrně značnou zátěž na již tak dost vytíženém serveru, rozhodl jsem se zpracovávat pouze zprávy zaslané registrovanými uživateli.

Přestože plány na vytvoření vlastního T9 slovníku vzaly za své, nebyla patnáctiměsíční práce vůbec marná – získal jsem 106 MB velmi zajímavých dat, a s těmi nejzajímavějšími výsledky jsem se rozhodl s vámi podělit v tomto článku.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 12. 2008 v kategorii Moje weby.

Pinnacle PCTV Nano Stick 73e - Digitální televize do notebooku (test / recenze)

V pátek jsem si po krátkém výběrovém řízení a přečtení této pochvalné recenze do svého notebooku pořídil USB DVB-T televizní kartu Pinnacle PCTV Nano Stick 73e (cena cca 1200 Kč vč. DPH).

Hlavními "papírovými" přednostmi této karty jsou:

  • miniaturní rozměry (velikost srovnatelná s běžným flashdiskem)
  • podpora DVB-T v mpeg2 i mpeg4 (tedy lze sledovat i televizi v HD)
  • kompatibilita s Windows Vista

Za teoretickou nevýhodu lze považovat absenci analogového tunneru, která mě osobně však příliš netrápí (analogové vysílání pomalu končí a všechna domácí videa jsem si již převedl s pomocí solidní hybridní karty AVerTV Hybrid+FM Cardbus - bohužel ji v novém notebooku nemohu kvůli absenci PCMCIA použít).

Kartu Pinnacle PCTV Nano Stick 73e jsem podrobil důkladnému testu, a po několika hodinách zkoušení se mi podařilo rozchodit dokonce i kanál Nova HD se zvukem :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 11. 2008 v kategorii Elektronika.

Vy nám taky, šéfe! - oddechová komedie se známými tvářemi (recenze)

Jen si tak po náročném pracovním dni sednout do kina a nechat se bavit známými tvářemi z televize. Moc nepřemýšlet, neposlouchat žádná kázání, pouze nechat plynout děj plný více či méně absurdních nebo alespoň legračních situací. Smát se. Pokud budete mít podobný přístup k návštěvě filmu Vy nám taky, šéfe!, budou vaše očekávání zhruba na stejné úrovni jako ta moje.

Na aktuální komedii (prozatím) neúspěšného režiséra Martina Kotíka jsem se těšil už několik měsíců – dle masivně propagovaných trailerů se totiž zdálo, že by se mu mohlo po extrémně blbé Pánské jízdě a docela nudném Všem nejlepším konečně podařit natočit zajímavou komedii. A ono se podařilo, i když samozřejmě s určitými výhradami :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 11. 2008 v kategorii Filmové recenze.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.