Demčákův blog

Vítám Vás na svém osobním blogu, kde najdete mé komentáře ke světu okolo mě. Budu rád, zapojíte-li se do diskuse pod články a vyvážíte nebo doplníte mé názory těmi svými. Můžete mě též sledovat na Twitteru, kam píši své postřehy, které mi nestojí za samostatné články.

Marek Demčák

Stáhněte si nové internetové prohlížeče pro Windows Mobile - Skyfire 1.0 umí videa, Opera Mobile 9.7 zase internetové rozhraní Raiffeisen Bank

Pokrok v oblasti mobilních internetových prohlížečů opět přiblížil chytré mobilní telefony k netbookům, a zvýšil tak využitelnost těchto drahých hraček. Dnes jsem si do své Xperie stáhnul zbrusu nový prohlížeč Skyfire 1.0 a novou verzi Opera Mobile 9.7 Beta. První dojem? Škoda že neexistuje aplikace, která by kombinovala výhody obou!

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 06. 2009 v kategorii Elektronika.

České platební systémy jsou slepá větev - Čechům nevadí angličtina

V rámci hledání vhodného způsobu zpoplatnění služeb na některých svých (i plánovaných) webech jsem se rozhodl provést průzkum oblíbenosti různých platebních metod. Ze šetření provedeného na stránkách Vyplňto.cz jednoznačně vyplynulo, že většina lidí preferuje standardní převod z účtu na účet, na druhou stranu se ukázalo, že relativně mnoho lidí (téměř 50% ze sledovaného vzorku) vlastní (a používá) internetovou platební kartu a zhruba pětina využívá služeb PayPalu.

Mnoho lidí přiznalo rovněž časté využívání platby přes Premium SMS – přestože se jedná o velmi neefektivní způsob platby (většinu peněz získá operátor),  28% respondentů je ochotno zaplatit tímto způsobem klidně i 99 Kč.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 06. 2009 v kategorii Vyplňto.cz.

Opustil jsem projekt Ujdeto.cz

V tomto týdnu jsem se rozhodl definitivně ukončit svou činnost na stránkách Ujdeto.cz, které jsem vyvíjel a spravoval společně s Ondrou celých dlouhých 8 let.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 06. 2009 v kategorii Moje weby.

Černá smrt ve Windows Vista po přihlášení? Vypněte si Windows Defender!

Dnes se mi po delší odmlce ve Vistách opět objevila tzv. "černá smrt" (KSOD), která se projevuje tím, že po úspěšném přihlášení obrazovka zčerná, a objeví se pouze bílý kurzor, se kterým lze pohybovat. Jinak se (kromě občasné aktivity disku) již nic neděje a ani desetiminutové čekání nepomáhá.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 06. 2009 v kategorii Ostatní.

Zbytečný řev okolo ČRo Radia Wave – NEchci Wave zpět na FM

Provozování hudební hitparády Ujdeto.cz a tím pádem de facto hudebního serveru s sebou přináší jedno významné mínus – není týdne, aby mi nepřišla do emailové schránky nějaká tisková zpráva propagující koncert nebo album nějaké (ne)známé skupiny, popř. všelijakých festivalů. Jelikož nemám čas a ve většině případů ani chuť podobné projekty zdarma propagovat, končí všechny tyto žádosti pravidelně v koši bez dalšího povšimnutí.

Zcela specifickou skupinu tvoří emaily občanského sdružení Pro Wave (Chci Wave zpět), X Zone Media a podobných uskupení. Jelikož se po odhlášení zasílání tiskových zpráv objeví vždy někdo jiný, kdo se dle mého názoru hodlá na kauze přiživit a oslovit určitou skupinu zejména vysokoškoláků, rozhodl jsem se na tomto blogu veřejně deklarovat svůj postoj k odstranění ČRo Radia Wave z analogového éteru.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 04. 2009 v kategorii Ostatní.

Xperia po 50 dnech - zkušenosti, instalace a přínosy české ROM R2AA011, přehled doporučených programů a her + další vylepšení mobilu

Po 50 dnech docela intenzivního používání jsem na telefonu SonyEricsson X1 (Xperia) neobjevil žádný výrazný nedostatek. Výdrž baterie se ustálila na cca 2-3 dnech, odnaučil jsem se vypínat telefon na noc (protože vypnutý nebudí a systém startuje zhruba 60 sekund), smířil jsem se s tím, že ukazatel síly Wi-Fi signálu jen málokdy ukáže více než jednu čárku a docela rychle jsem si zvykl i na anglické prostředí.

Před pár dny mě na internetu zaujala zpráva, že se objevila aktualizace ROM ("firmware"), která obsahuje českou lokalizaci a zřejmě i opravuje některé chyby spojené s WiFi, bluetooth a rychlostí systému. Aktualizaci jsem si opatřil, a když už jsem se telefonem zabýval, podíval jsem se rovnou na nějaké aktuální zajímavé prográmky a triky pro zvýšení užitné hodnoty tohoto skvělého telefonu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 04. 2009 v kategorii Elektronika.

Film Normal - tak trochu jako CD od Paris Hilton... (recenze)

Současnou nabídku filmů v kinech lze nejlépe popsat slovem bída. Většinu filmů jsme s přítelkyní zamítli už díky názvu nebo traileru, a ty, které tímto jednoduchým filtrem spíše náhodou prošly (Nouzový východ, Až tak moc tě nežere,..), mi stejně ani za krátkou recenzi nestály. Thriller Normal měl být dle ukázek a předběžných ohlasů v tisku letošním prvním pořádným (normálním) filmem. Filmem, na který jsem šel opravdu s tím, že ho chci vidět, a ne jen jít do kina na tu nejmenší blbost.

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 03. 2009 v kategorii Filmové recenze.

Daně elektronicky – Konečně pohodlné podání všech formulářů pro OSVČ, chyby jsou již jen drobné

Když jsem před rokem napsal dva poměrně dlouhé články ohledně elektronického podání (FÚ a ČSSZ, VZP), ozvalo se v komentářích mnoho lidí ve stylu "uvažoval jsem o tom, ale když to tak čtu, tak radši zůstanu u klasických papírových formulářů". Cílem tohoto článku je nejen pochválit pokrok u České daňové správy (podání Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro FÚ), Portálu veřejné správy (podání Přehledu o příjmech a výdajích pro PSSZ/ČSSZ) a Portálu VZP (podání Přiznání o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti pro VZP) a zvěstovat informaci "už to jde", ale také upozornit na některé nástrahy a přetrvávající problémy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 03. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Chystá se Student Agency zrušit autobusovou dopravu?

Koncem ledna vyšel na Idnes.cz velice zajímavý článek s titulkem Student Agency zlevňuje jízdné studentům a pravidelným cestujícím. Sdělení je jasné – Radim Jančura je férový chlap. Klesla cena nafty, a tak jako správný podnikatel opečovávající jednu z nejlépe hodnocených českých značek prostě od března zlevní, třebaže jen o zanedbatelných 5 Kč (a ještě jen některým cestujícím).

Daleko zajímavější mi na celém článku však přišla vcelku nenápadná informace, že již nebude studentům poskytována sleva na všeobecně rozšířený ISIC, nýbrž na žákovský (studentský) průkaz.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 02. 2009 v kategorii Ostatní.

Sony Ericsson X1 (Xperia) - první dojmy a zkušenosti (velká recenze)

Po mnoha letech úspěšného odolávání jsem nakonec podlehl aktuálním módním trendům, a pořídil si v době hluboké finanční i politické krize novou hračku nový pracovní nástroj – mobilní telefon s operačním systémem Windows Mobile 6.1, telefon Sony Ericsson X1 (Xperia, SEX1 :-)).

V tomto článku Vás seznámím s důvody, které mě ke koupi vedly (proč právě SEX1 a ne jiný), prvními dojmy z telefonu a prostředí Windows Mobile 6.1 Professional (po 6 dnech používání) a také něčím navíc, co v jiných recenzích spíše nenajdete – podívám se na SEX1 z pohledu programátora (podpora Javy, různých API apod).

Naopak nebudou chybět nejvýznamnější přínosy a nejpalčivější problémy Xperie, a nezapomenu ani na seznam zajímavých aplikací zdarma ke stažení.

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 02. 2009 v kategorii Elektronika.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.