Demčákův blog

Vítám Vás na svém osobním blogu, kde najdete mé komentáře ke světu okolo mě. Budu rád, zapojíte-li se do diskuse pod články a vyvážíte nebo doplníte mé názory těmi svými. Můžete mě též sledovat na Twitteru, kam píši své postřehy, které mi nestojí za samostatné články.

Marek Demčák

OmniGraffle - užitečný nástroj na zachycení myšlenek a kreslení schémat

Stále častěji ve své praxi narážím na potřebu vytváření wireframů, jakýchsi modelů uživatelského rozhraní (nejen) internetových stránek. Hlavním účelem těchto modelů je zobrazit veškeré hlavní prvky všech podstránek, a definovat případné provázanosti mezi nimi (např. který odkaz vede na kterou stránku, nebo co se má na stránce zobrazit po kliknutí na určitý objekt). Wireframy pomáhají zachytit klientovu představu o budoucí podobě webu, takže když se na ně posléze podívá grafik, ví velice přesně, s čím má při grafickém návrhu počítat.

Až dosud jsem pro tvorbu "wireframů" používal vysoce sofistikovaný nástroj - Microsoft Word. Strávil jsem neskutečné hodiny kreslením všelijakých formulářových políček a boxů, jejich kopírováním a pozicováním. Výsledek nestál za moc, a když přišel požadavek na nějakou změnu například v záhlaví webu, mohl jsem vyletět z kůže - upravovat to na všech podstránkách se mi nechtělo. Kdybych tyto "wireframy" nedělal ve Wordu, ale vytvořil v HTML přímo hotové stránky, bylo by to snad i rychlejší.

Včera jsem se rozhodl svou produktivitu v činnosti vytváření wireframů výrazně zvýšit, pročež jsem si zakoupil specializovaný nástroj. Krátké výběrové řízení začalo produktem Axure RP, který před dvěma lety doporučoval Martin Snížek. Po zhodnocení všech vlastností jsem shledal, že za $589 není Axure RP zase takové terno, a začal jsem hledat alternativy. Skončil jsem u produktu OmniGraffle Professional, který mě zaujal hned ze čtyř důvodů:

  • stál jen $199 (standardní verze bez některých funkcí stojí $99)
  • uměl prakticky vše, co Axure RP (a něco navíc)
  • šel narozdíl od Axure RP zaplatit Paypalem (jelikož mám mBank bez možnosti příjmu zahraničních plateb, jsou pro mě peníze na Paypalu poněkud hůře utratitelné - jedna z věcí, které se mi na Macu líbí, je jakási samozřejmost platby za software přes Paypal)
  • byl vyvíjen přímo pro Mac OS X, takže plně ctí jeho filozofii - tedy funguje intuitivně

přečíst celý článek

Publikováno dne 18. 07. 2010 v kategorii Programování.

Raiffeisenbank s novým ceníkem přestřelila – tentokrát je čas opravdu odejít!

Když jsem si před 5 lety zařizoval živnostenský list na programování a tvorbu stránek, bylo prakticky nemyslitelné, abych si zařídil podnikatelský účet jinde, než v eBance. eBanka tehdy nabízela bezkonkurenčně nejlepší internetové bankovnictví, vynikala rychlostí provádění transakcí (slavná kampaň s informací o přijetí peněz do 5 minut) a měla velmi dobré jméno nejen v IT (bylo zkrátka IN mít eBanku). eBanka již tehdy byla v porovnání s konkurencí poměrně drahá, nicméně díky nabízeným špičkovým službám si to mohla dovolit.

K velké smůle většiny klientů bohužel nebyla ani díky vysokým poplatkům zisková, a tak se zanedlouho stalo, že byla prodána a posléze sloučena s Raiffeisenbank. Tehdy jsem sloučení nevnímal příliš negativně – ano, vadilo mi, že místo zavedeného názvu eBanka musím používat jen stěží vyslovitelnou Rajfku (dodnes musím googlit, jak se banka vlastně správně píše), nicméně fakt, že poskytované služby zůstanou stejné a že mohu výhodně vybírat z větší sítě bankomatů, mě tehdy v Raiffeisenbank udržel.

Během následujících let jsem se opájel výhodou odesílání mezibankovních plateb na clearing ČNB několikrát denně, a i když jsem si zhruba před rokem zařídil účet v mBank, nikdy mě napadlo účet v Raiffeisenbank zrušit. Až dnes – a je to definitivní.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 05. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

AccuBeatMix a Mouseposé - programy pro Mac, o kterých se vám ve Windows může leda tak zdát

Před čtyřmi měsíci jsem zde popisoval své první pozitivní zkušenosti s MacBook Pro 13,3". Dnes se s vámi podělím o svoji radost nad dvěma šikovnými programy, které podle všeho nemají žádné důstojné alternativy ve Windows světě - AccuBeatMix pro vytvoření nepřetržitého proudu hudby bez trhání uší a Mouseposé pro vytváření srozumitelných tutoriálů a prezentací.

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 04. 2010 v kategorii Elektronika.

Ibiza & Formentera 2009 - zápisky z dovolené, fotky z pláží i vnitrozemí + video

I v létě 2009 jsme si s přítelkyní neodpustili návštěvu Ibizy, ostrova rozmanitých pláží a bohatého nočního života. Dokonalá kombinace perfektních služeb CK Fisher a hotelu Osiris, bezpočet barů a spousta vyhlášených klubů, plus samozřejmě možnost koupání na různorodých plážích s plavkami i bez nás protentokrát zlákala k prodlouženému čtrnáctidennímu pobytu. Oproti týdennímu pobytu tak zbylo více času nejen na odpočinek, ale také na poznávání "zapadlých" a San Antoniu vzdálených pláží, z nichž některé sice stály za starou bačkoru, ale ty druhé... ty stály za to ;-)

Tímto článkem bych rád volně navázal na sérii článků z dovolené v roce 2008 s tím, že co nebude z původní série popřeno, to platí stále dál...

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 02. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

O jeden fetiš míň – Sbohem, Google Adsense! Děkuji, Evropo!

Po celé dva roky mě bavilo sledovat, kolik centů (později eurocentů) mi každý den vydělávají mé weby v systému Google Adsense. Byly to drobné srovnatelné s mariášem dědků v hospodě, ale bylo to milé a měsíčně to kolikrát dalo dohromady i na jednu návštěvu Bastilly. Navíc bylo hezké, že jsem mohl na Vyplnto.cz dovolit platícím uživatelům tuto reklamu vypnout.

SLEDUJTE PROSÍM DISKUSI – MOŽNÁ JE TO VŠECHNO JINAK!

Dny ve znamení "Tý jo, dneska dvě Eura!" se střídaly se dny "No teda, dneska jste se nepředali, jenom 10 centů...", pomalu nebyl den, kdy jsem se nepodíval, jak si vedou moje weby (v posledním roce již jen Vyplnto.cz, protože jsem díky Kristýně objevil tuto zajímavou stránku).

Konec Adsense v Čechách

Nyní je konec. Nikoli kvůli emefáčkaři tolik obávanému "Adsense banu", ale kvůli Evropské směrnici 2006/112/ES, která se přetavila v úpravu §102 zákona o DPH, platnou od 1. 1. 2010.

Kvůli omezení daňových úniků při mezinárodním obchodu v rámci Evropské unie je nyní povinností každého, kdo poskytuje nějakou službu nějakému subjektu, který je povinen platit DPH v jiné zemi EU, podávat Souhrnné hlášení Finančnímu úřadu minimálně jednou za čtvrt roku.

Samozřejmě, aby bylo možné toto hlášení podat, je nutné se registrovat pro účely DPH a začít platit DPH i v ČR.

přečíst celý článek

Publikováno dne 10. 01. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

Končím s elektronickým podpisem!

Před několika málo minutami jsem se rozhodl přestat používat elektronický podpis, chcete-li kvalifikovaný a komerční certifikát. Bezprostřední záminkou pro toto rozhodnutí se stal fakt, že jsem zapomněl své cenné certifikáty obnovit (jen tak mimochodem – já jsem to říkal, že na to určitě zapomenu).

Byl jsem rázem nucen vyřešit dilema, zda podstoupit martyrium se žádostí o vydání nových certifikátů (spojené s osobní návštěvou kontaktního místa, kde bych musel přečíst a podepsat stohy papírů). I zamyslel jsem se, jestli mi to za to vůbec stojí a co mi vlastně vlastnictví certifikátů v uplynulých dvou letech přineslo?

přečíst celý článek

Publikováno dne 31. 12. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

Jsou tomu už skoro 2 měsíce, co mám ve své sbírce počítačů další přírůstek - MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz. Stal se ze mě další "switcher", který se naštval na věčně padající, otravující a zavirovaná Windows? Který chce konečně na notebooku začít pracovat a neřešit nic okolo?

Ani v nejmenším. Hned na úvod prozradím, že mým primárním počítačem pro práci a zábavu i nadále zůstává Sony Vaio Z11XN/B – protože na běžnou práci si MacBook (přinejmenším v cenové relaci 30 tisíc Kč) v tomto momentě představit nedokážu.

Přesto však měla a má moje koupě racionální základ, a ani v nejmenším jí nelituji. Přečtěte si nejvýznamnější pro a proti nákupu Macbooku z pohledu dlouholetého spokojeného uživatele Windows.

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 12. 2009 v kategorii Elektronika.

Zkřížil jsem diskusi s chatem. Jsem na to hrdý.

Na seznamu asi 40 vylepšení, které jsem plánoval udělat v dotazníkové službě Vyplnto.cz, se dlouhou dobu rozvalovala položka "diskuse nebo chat k dotazníku a výsledkům průzkumu". Mnohými uživateli a zejména respondenty žádaná funkcionalita, od které si slibovali, že budou moci (před Bohem?) korigovat své odpovědi, které málokdy přesně odpovídají nabízeným možnostem.

A samozřejmě s touto pomocí chtěli autorovi průzkumu poskytnout cenné rady, jak by měl svůj dotazník vylepšit, tedy ve většině případů mu vynadat, jak ten dotazník zcela pokazil.

Něco to tedy k těm dotazníkům a výsledkům chtělo, ale rozhodnutí mezi chatem a diskusí bylo velmi obtížné a nakonec skončilo u zlaté střední cesty.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 11. 2009 v kategorii Vyplňto.cz.

Kreditní karta Citi Výhodný nákup - usmějte se a poděkujte :-)

Poslední dobou téměř pravidelně potkávám v Paláci Flora dvojici sympatických brigádnic, které se se mnou rády dávají do řeči na téma "Kreditní karta od Citibank". Až do dnešního dne jsem jejich nabídky vždy s úsměvem a díky odmítal (u direct marketingu pro mě naprosto výjimečná reakce), dnes se na mě však jedna z nich usmála tak mile, že jsem se s ní dal do řeči a "nechal se přesvědčovat".

Následujících 30 minut se slečna a chvíli na to i její kamarádka škvařily v pekle.

přečíst celý článek

Publikováno dne 22. 07. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Vyzkoušel jsem Cyber Clean, čistící hmotu nejen na klávesnici

Čistící hmotu Cyber Clean mi před časem daroval jeden (snad :-)) spokojený klient. Dlouho jsem okamžik jejího vyzkoušení oddaloval, nastal až dnes. Čistí pěkně, nicméně dejte si přesto pozor – zase tak jednoduché jako v návodu to s ní není.

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 06. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.