Demčákův blog

Vítám Vás na svém osobním blogu, kde najdete mé komentáře ke světu okolo mě. Budu rád, zapojíte-li se do diskuse pod články a vyvážíte nebo doplníte mé názory těmi svými. Můžete mě též sledovat na Twitteru, kam píši své postřehy, které mi nestojí za samostatné články.

Marek Demčák

Macbook Pro: Nekupujte si (levné) SSD, zvažte radši hybridní disk

Tento týden jsem nadobro pohřbil myšlenku fungování mého Macbooku Pro s SSD od A-DATA. Zatímco v předchozím článku jsem ještě dával najevo svou relativní spokojenost (přestože o žádném "wow efektu" nemohla být řeč), dnes přiznávám, že jsem s koupí SSD S596 Turbo od A-DATA docela šlápnul do hovna. Je možné, že jsem měl smůlu na vadný kus, nicméně i z různých jiných diskusí na internetu jsem postupně nabyl dojmu, že Mac OS X a technologie SSD ještě zdaleka kamarádi nejsou a dělají si vzájemně naschvály.

Stručně řečeno – po čtvrt roce o něco rychlejšího fungování systému se mi stalo, že se Macbook Pro začal chovat divně (místo názvů písniček v iTunes se začaly zobrazovat klikyháky) a po klasickém IT řešení, tedy vypnutí a zapnutí systému, už jenom displej krátce bliknul a bez jakékoli chybové hlášky opět chcípnul.

V ten moment jsem byl schopen pouze nastartovat poněkud méně stabilní a často mrznoucí systém v single-user módu (Cmd+S hned po zapnutí napájení, jakási obdoba nouzového režimu) a zjistit, že na vině je rozbitý souborový systém, který nelze s pomocí aplikace Disc Utility standardně opravit.

přečíst celý článek

Publikováno dne 20. 02. 2011 v kategorii Elektronika.

Markus Schulz - Prague '11 @ SaSaZu 12.2.2011: hypnotizující beaty a hlavně pastva pro oči (+ video)

V sobotu jsme s bratrem po opravdu dlouhé pauze navštívili nějakou klubovou akci. Volba padla na jednu z těch v letošním roce nejočekávanějších, a sice představení aktuálního kompilačního CD německo-amerického DJe Markuse Schulze s názvem Prague '11. Celé kompilační CD a celá party byla věnována Praze, která se tak stala teprve 6. městem světa, kterému se dostalo této cti.

přečíst celý článek

Publikováno dne 13. 02. 2011 v kategorii Reporty z akcí.

mBank se strojí, Fio kojí!

Přestože se výše uvedený nadpis může zdát na první pohled jako nějaká Ptákovina, mBank mě v posledních měsících naštvala natolik, že jsem si založil účet u jejího v současné době asi největšího konkurenta – Fio banky

Největší problém mBanky tkví v tom, že ani po třech letech nemá aktivovaný SWIFT kód, a tak je její v tomto momentě již 1032 dní nesplněný slib zahraničních plateb stále jen zbožné přání, na jehož splnění se čeká při každé plánované odstávce (a že jich je v poslední době opravdu hodně!).

mBank ztratila tah na branku, a poslední odstávky se týkají takřka výhradně pouze jedné věci – nasazování stále hezčí grafiky. Když jsem se dočetl, čím se nyní v mBank usilovně zabývají, myslel jsem, že si ze mě snad dělají srandu.

Před založením podnikatelského účtu u Fio jsem na kontaktní email mBank již jen poslal krátký email s žádostí o poskytnutí seznamu důvodů, proč bych si měl živnostenský účet založit u mBank a ne u Fio – možná se urazili, možná email jen hodili do koše, každopádně důvod mi ani po 14 dnech nedorazil žádný.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 01. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Solar Walk - působivý 3D model sluneční soustavy pro iPhone a iPad

Minulý týden jsem pomalu začínal mít dojem, že jsem si už koupil snad všechny zajímavé aplikace a že s iPhonem už žádná legrace nebude. A nakonec ne – přecejen pořád objevuji nové a nové, které mě ohromují, co vše je dnes možné očekávat od té malé skleněné placky... Aplikace, o které dnes bude řeč, se jmenuje Solar Walk a jedná se o jakýsi 3D model naší sluneční soustavy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 01. 2011 v kategorii Ostatní.

Jak odstranit falešný "antivirus" System Tool

Zdá se mi, že současní tvůrci škodlivého softwaru pro Windows už nejsou, co bývali. Hackerské vychytávky, jaké jsem pamatoval z dob dávno minulých (Blaster schopný do 10 minut shodit čerstvě reinstalované XP...), jsou asi už definitivně pryč, noví "hackeři" jsou již jen v uvozovkách a spíše než na programátorský um se spoléhají na sociální inženýrství. Zatímco hackeři staré gardy škodili pro slávu a potěšení, moderní škodiči se soustředí spíše na získávání peněz od lidí, kteří počítačům vůbec nerozumí (těch je, přiznejme si, velká většina).

Dnes se mi doma již podruhé (po cca roce) dostal k vyčištění "totálně zavirovaný" počítač, na kterém byl nainstalován "antivirus" System Tool. Je asi jedno, jak se do počítače dostal (XXX, odkaz v emailu,...), podstatné je, že při jeho instalaci měl neznalý uživatel pocit, že dělá vlastně pro svůj počítač velké dobro - tedy že ho vyčistí od potenciální virové nákazy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 12. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

iPhone 4 - nejzábavnější multifunkční zařízení do kapsy (zkušenosti a nejlepší aplikace)

Majitelé iPhonů jsou prý nejloajálnější ke své značce, a v 59% případů bude jejich dalším telefonem opět iPhone. Přestože je nutné brát průzkumy publikované na Idnes.cz spíše s rezervou, mohu po měsíci stráveném s telefonem (nebo spíš multifunkčním zařízením) iPhone 4 za sebe tuto informaci potvrdit. Nevím, jestli bude můj příští telefon iPhone 5 nebo iPhone 6, každopádně momentálně mě nenapadá žádná jiná značka ani platforma, která by mohla mít šanci iPhone překonat. Doba "early adopterů" a nesmyslných omezení je s iOS 4.2 pryč – jediným důvodem, proč si iPhone 4 nepořídit, tak zůstává cena.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 12. 2010 v kategorii Elektronika.

(Aktualizováno 20.2.2011) Bavím se rozšiřováním Macbooku - 8GB OWC RAM, 256 GB A-DATA S596 Turbo, Aver Volar M

Zhruba před půl rokem jsem se rozhodl za 10 tisíc prodat jednomu sběrateli své pomalu rozpadající se Vaio (přestával fungovat touchpad, narůstaly problémy s chlazením,...), a začal jsem naplno využívat svůj do té doby sekundární notebook – Macbook Pro 13,3. Přestože začátky nebyly úplně jednoduché (OS X je jiný než Windows Vista, klávesnice je na Macu jiná,...), postupem času jsem si Macbook zamiloval, a nedokážu si představit, že ještě někdy koupím něco jiného.

Významným dílem k mé spokojenosti přispěl i virtualizační nástroj Parallels Desktop, který mi umožňuje používat v jednom momentě aplikace z OS X i Windows 7, a ještě na pozadí spustit Ubuntu s LAMP. Virtualizace se stala běžnou součástí mého počítačového světa, dokonce natolik běžnou, že už si ani pořádně neuvědomuji, že mi běží 2 nebo 3 operační systémy najednou (akorát okna Windows aplikací mají trochu jiná záhlaví než ta z OS X...).

Virtualizace mi poměrně brzy ukázala první úzké hrdlo původní konfigurace Macbooku – 2 GB RAM dnes pro virtualizaci opravdu nestačí.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 10. 2010 v kategorii Elektronika.

Jak získat respondenty pro online průzkum?

V rámci prokrastinace jsem si dovolil na Vyplňto publikovat pár tipů, kterak získat co nejvíce respondentů pro průzkumy prováděné online – přečtěte si zde. Uvítám v komentářích i jakékoli další tipy nebo i připomínky :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 09. 2010 v kategorii Vyplňto.cz.

MacBook Pro - namapování kláves pro Windows 7

MacBook Pro mi v kombinaci s 8 GB operační paměti a virtualizačním nástrojem Parallels Desktop dopřává výhod všech dostupných operačních systémů – třebaže postupně využívám čím dál tím více aplikací přímo v OS X, fakturační program, Internet Explorer 8, PSPad a Windows Media Center mi prozatím dopřávají pouze Windows 7, a webový server a Supertux mi pro změnu běží pouze ve virtuálu s Ubuntu.

Jedna věc mě ale na této skvělé symbióze všech hlavních operačních systémů pekelně štvala - klávesnice! Aby bylo jasno - MacBook Pro má vynikající klávesnici s pěkně vyznačenými speciálními symboly, takže psaní znaků typu []{}#$^, bez kterých se programátor neobejde, je pohádkové. Problém je v tom, že mapování speciálních znaků v Mac OS X je jiné než ve Windows světě.

Inu, přeučil jsem se, a začal jsem místo AltGr+V používat pro napsání zavináče ALT+2. Po týdnu jsem potřeboval spustit PSPad a ouha, ALT+2 nepíše zavináč, ale nějaký paznak! S ostatními symboly (až na <>) to bylo úplně stejné.

Nějaký týden jsem se s tím snažil sžít, a používal jsem v Mac programech "macovské" rozložení kláves, a v PSPadu se rozpomínal na všelijaké AltGr+B, AltGr-N, AltGr-J,... Bylo to utrpení.

Dnes jsem se rozhodl problém vyřešit, a nakonec jsem ho vyřešil!

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 08. 2010 v kategorii Elektronika.

Pozor na Wizz Air - ruší lety, za které jste mu už zaplatili!

Cítím potřebu se s Vámi podělit o jednu velice dobrou špatnou zkušenost s nízkonákladovým leteckým dopravcem Wizz Air, jehož služby po zkušenosti z tohoto víkendu nelze zhodnotit jinak než drahá loterie pro chudé provozovaná bez povolení Ministerstva financí a bez uvedení, že se skutečně jedná o loterii.

Začátkem července mě služba myAirDeals.com upozornila na nabídku výhodného letu do Paříže - zpáteční letenka vyšla na zhruba 1000 Kč včetně letištních tax.

Naplánovali jsme si tedy ve čtyřech výlet na pár dní do Francie s tím, že si tam dáme nějaké ty palačinky a pěkně si to tam projdeme. Se všemi dalšími dodatečnými poplatky jsme Wizz Airu zaplatili 5107 Kč a obdrželi potvrzení o zaplacení částky a kód pro vyzvednutí letenek. Následně jsme si objednali a zaplatili ubytování poblíž centra a začali se těšit na výlet v polovině srpna.

Včera nad ránem však přišla studená sprcha v podobě emailu, že se náš let ruší (bez uvedení bližšího důvodu) a že nás bude kontaktovat operátorka s nabídkou možných řešení (případně že jí můžeme zavolat sami za cca 14 Kč/min, pokud na to spěcháme). Při pohledu do rezervačního systému Wizz Air je zřejmé, že zrušili veškeré lety po 13. 8. – buď se jedná o softwarovou chybu, která vymazala veškeré naplánované lety z databáze a systém automaticky odeslal upozornění všem, kteří do této loterie již peníze vložili, nebo se prostě management rozhodl, že už se mu létat do Francie nevyplatí, a tak to prostě mávnutím ruky stopli.

Ať je to jak chce, zařazuji se tímto k lidem, kteří provolávají hesla typu "S Wizz Airem už nikdy" a "Wizzairte se na to". V pondělí to vypadá na alternativu v podobě Smartwings, se kterými jsme už byli několikrát (úspěšně) na Ibize, a poté na martyrium v podobě získání peněz z Wizz Airu zpět. Den před zrušením letu nám poslali fakturu na částku cca 3700 Kč, takže to vymáhání celé částky 5107 Kč bude asi veselé. Ostatně o problematickém získávání peněz zpět  se píše i zde: http://www.wizzairsucks.com/. Vidět tyto stránky dříve, nikdy bych do té loterie nešel.

přečíst celý článek

Publikováno dne 01. 08. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.