Články z kategorie Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Jak připojit linuxový EXT2/EXT3 disk ve Windows

Občas se vyskytne potřeba ve Windows připojit disk s linuxovým systémem souborů ext2 nebo ext3 – například pokud na jednom stroji provozujete současně Windows a linux (dualboot), nebo jako já používáte USB disk ve spojení s routerem ASUS WL-500gP a chcete si ho vzít (bez routeru) na dovolenou.

Základním problémem samozřejmě je fakt, že zatímco linux s windows filesystémem (fat32, ntfs) funguje občas neochotně (zejména v případě asus routeru), Windows s linuxovým filesystémem standardně nefungují vůbec.

Na internetu lze naštěstí nalézt pár utilitek, které namountování linuxového systému souborů umožní (zdarma). V tomto článku se dozvíte, na jaká úskalí jsem při připojování USB disku s ext3 filesystémem narazil, a jak jsem je vyřešil.

přečíst celý článek

Publikováno dne 31. 07. 2008 v kategorii Elektronika.

Kamera PartyShot HD720 od EU3C - radost za pár korun (recenze + ukázky videa + foto)

PartyShot HD720HD kamera za 5000 Kč je vynikající slogan. Nelže, a přesto obsahuje kouzelné buzzword HD a cenu, která je tak nízká, že se nemusí schovávat za ošemetné slovo nejlevnější (=bacha na kvalitu). Jelikož mě již pomalu přestávaly bavit mé minulé hračky, rozhodl jsem se do kamery PartyShot HD 720 od EU3C zainvestovat a přinést Vám svoji nezávislou recenzi doplněnou rozmanitými videoukázkami a fotografiemi.

přečíst celý článek

Publikováno dne 17. 06. 2008 v kategorii Elektronika.

Srovnání sluchátek Sennheiser CX300 a Creative Zen Aurvana - která jsou lepší? (recenze)

Sluchátka Sennheiser CX300 jsem si koupil někdy v prosinci roku 2006. Byla to moje první in-ear sluchátka a jejich zvukem i pohodlím nošení jsem byl absolutně nadšený - hrála mnohem lépe než klasické senny dodávané k mp3 přehrávačům (a to jsem si do té doby myslel, že nic lepšího nemůže být). Značku Sennheiser jsem si zkrátka oblíbil, protože jejich příjemně dunivý zvuk při zachování solidních výšek a středů byl pro taneční hudbu, kterou mám rád, přesně to pravé ořechové.

Nicméně nic nevydrží věčně, kór když si s tím člověk rád hraje. Před pár dny se mi podařilo někde ztratit jeden silikon (gumový nástavec?) a bohužel jsem nikde na internetu nenašel náhradní. Co s tím?

S CX300 jsem byl spokojený, takže by možná bylo logické si je koupit znovu, popřípadě sáhnout po nějakém vyšším (novějším) modelu stejné značky. Po přečtení tohohle pamfletu a s vědomím, že se nová sluchátka řady CX liší spíše doplňkovým vybavením (ovládání hlasitosti, délka kabelu) než kvalitou zvuku, jsem se rozhodl zkusit změnu. V úvahu přicházela nějaká cenově dostupnější Shure sluchátka (okolo 3000 Kč) nebo s CX300 cenově srovnatelná sluchátka Creative Zen Aurvana.

Vzhledem k tomu, že hudbu poslouchám převážně z notebooku nebo mobilního telefonu K850i (tedy ne zrovna hifi zdroje) a že bych studiově čistý zvuk zřejmě ani nedocenil (bratrovy studiové repráky mi přišly čisté, ale takové nemastné neslané), rozhodl jsem se pro Hulánem vychválená a ostatními spíše kritizovaná sluchátka Creative Zen Aurvana.

Jeden gumový nástavec u CX300 mi ještě zbyl, takže jsem se logicky pustil do amatérského srovnání těchto sluchátek pomocí rozdvojky (do jednoho ucha senny, do druhého creativy). Zajímá vás, jak to dopadlo?

přečíst celý článek

Publikováno dne 23. 05. 2008 v kategorii Elektronika.

Muži potřebují hračky - Asus WL-500g Premium & GPS enabler HGE-100

Dnes se Vám pochlubím se dvěma volovinkama, které spojuje pouze to, že jsem si je pořídil v poslední době, a které mě momentálně maximálně baví. Prvním na pořadu dne bude wifi router Asus WL-500gP, zařízení umožňující nejen sdílet internet prostřednictvím WiFi a LAN (ethernet), ale taktéž připojit přes USB porty tiskárnu a disk za účelem sdílení bez nutnosti puštěného dalšího počítače. Druhým krámem do sbírky je GPS enabler HGE-100, sluchátka připojitelná k novějším telefonům značky SonyEricsson (např. K850i), která zároveň umí zachytit signál z GPS družic, a proměnit tak telefon v jednoduchou GPS navigaci.

Aby nezůstalo jen u chlubení - podělím se s vámi samozřejmě s prvními dojmy a zkušenostmi, abyste z toho taky něco měli vy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 20. 03. 2008 v kategorii Elektronika.

K850i - stáhněte si nový firmware R1EA031, stojí za to!

S aktualizací firmware u svého telefonu SonyEricsson k850i jsem dlouhou dobu otálel. Přestože jsem se základní verzí R1CA029 nebyl úplně spokojen, přínosy nových verzí dlouho nepřevažovaly nad nechutí do náročného upgrade. Dnes se konečně miska vah převážila, a já vám mohu nejen zprostředkovat své dojmy z instalace a prvních minut používání aktuálního firmware R1EA031, ale také další informace a tipy, které se telefonu k850i týkají.

přečíst celý článek

Publikováno dne 18. 03. 2008 v kategorii Elektronika.

K850i - nový firmware R1DA038 a zážitky

Za týden u mě oslaví druhý měsíc pobytu můj aktuální mobilní telefon SonyEricsson K850i. V následujících řádcích se ve stručnosti dozvíte, jak telefon po této době hodnotím, jaké s ním mám "zážitky" a co jsem vyčetl na zahraničních forech o jeho novém firmware R1DA038.

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 01. 2008 v kategorii Elektronika.

CPU 100%, nefunkční klávesnice a touchpad

Zhruba tak by se dal stručně popsat stav mého notebooku Acer TM 4604 v uplynulém týdnu. Prostě úplně v pytli, a navíc v době, kdy se to časově hodilo nejméně. Normální člověk to zkusí párkrát restartovat, a když to nepomůže, zoufale volá nějakého kamaráda - odborníka. Ten posléze za doprovodu více či méně příjemných keců problém nakonec vyřeší.

Jenže já nemám koho s tímto otravovat, protože většina známých by se spíše v takové situaci obrátila na mě, a minorita by řekla jenom něco jako "windows suxx, linux rulezz" nebo "format, reinstall". Takže jsem se do léčení pustil "sám" (samozřejmě jsem se radil s Googlem a na školním fóru, ale pamatuju si jen výkřik "to víš, porno je svině").

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 11. 2007 v kategorii Elektronika.

Sony Ericsson K850i - první mega dojmy a srovnání s K750i (recenze)

Dnes jsem si po dlouhém těšení konečně koupil mobilní telefon Sony Ericsson K850i. Starému (jinak vynikajícímu) modelu K750i přestal sloužit joystick, a než abych ho dával spravit, radši jsem zainvestoval 12 tisíc a pořídil si jeho aktuálního nástupce v nejbližším internetovém obchodě Buldoktel. Tento internetovo-kamenný obchod sice nepatří mezi ty nejlevnější, nebere karty a jeho obsluha je i přes téměř IT otevírací dobu (otevírají až v 11) trošku nevrlá a mimo, přesto má na internetu vesměs pochvalné reference a zejména kvalitní nevytopené šedivé mobilní telefony. A hlavně jsou rychlí a mají vše skladem, takže za půl hodiny byl telefon doma. V následujících podkapitolách se dozvíte, jaké jsou mé první dojmy z avizovaného nového krále fotomobilů a také proč jsem si tento telefon vybral.

přečíst celý článek

Publikováno dne 13. 11. 2007 v kategorii Elektronika.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.