Články z kategorie Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

MacBook Pro - namapování kláves pro Windows 7

MacBook Pro mi v kombinaci s 8 GB operační paměti a virtualizačním nástrojem Parallels Desktop dopřává výhod všech dostupných operačních systémů – třebaže postupně využívám čím dál tím více aplikací přímo v OS X, fakturační program, Internet Explorer 8, PSPad a Windows Media Center mi prozatím dopřávají pouze Windows 7, a webový server a Supertux mi pro změnu běží pouze ve virtuálu s Ubuntu.

Jedna věc mě ale na této skvělé symbióze všech hlavních operačních systémů pekelně štvala - klávesnice! Aby bylo jasno - MacBook Pro má vynikající klávesnici s pěkně vyznačenými speciálními symboly, takže psaní znaků typu []{}#$^, bez kterých se programátor neobejde, je pohádkové. Problém je v tom, že mapování speciálních znaků v Mac OS X je jiné než ve Windows světě.

Inu, přeučil jsem se, a začal jsem místo AltGr+V používat pro napsání zavináče ALT+2. Po týdnu jsem potřeboval spustit PSPad a ouha, ALT+2 nepíše zavináč, ale nějaký paznak! S ostatními symboly (až na <>) to bylo úplně stejné.

Nějaký týden jsem se s tím snažil sžít, a používal jsem v Mac programech "macovské" rozložení kláves, a v PSPadu se rozpomínal na všelijaké AltGr+B, AltGr-N, AltGr-J,... Bylo to utrpení.

Dnes jsem se rozhodl problém vyřešit, a nakonec jsem ho vyřešil!

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 08. 2010 v kategorii Elektronika.

AccuBeatMix a Mouseposé - programy pro Mac, o kterých se vám ve Windows může leda tak zdát

Před čtyřmi měsíci jsem zde popisoval své první pozitivní zkušenosti s MacBook Pro 13,3". Dnes se s vámi podělím o svoji radost nad dvěma šikovnými programy, které podle všeho nemají žádné důstojné alternativy ve Windows světě - AccuBeatMix pro vytvoření nepřetržitého proudu hudby bez trhání uší a Mouseposé pro vytváření srozumitelných tutoriálů a prezentací.

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 04. 2010 v kategorii Elektronika.

MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

Jsou tomu už skoro 2 měsíce, co mám ve své sbírce počítačů další přírůstek - MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz. Stal se ze mě další "switcher", který se naštval na věčně padající, otravující a zavirovaná Windows? Který chce konečně na notebooku začít pracovat a neřešit nic okolo?

Ani v nejmenším. Hned na úvod prozradím, že mým primárním počítačem pro práci a zábavu i nadále zůstává Sony Vaio Z11XN/B – protože na běžnou práci si MacBook (přinejmenším v cenové relaci 30 tisíc Kč) v tomto momentě představit nedokážu.

Přesto však měla a má moje koupě racionální základ, a ani v nejmenším jí nelituji. Přečtěte si nejvýznamnější pro a proti nákupu Macbooku z pohledu dlouholetého spokojeného uživatele Windows.

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 12. 2009 v kategorii Elektronika.

Stáhněte si nové internetové prohlížeče pro Windows Mobile - Skyfire 1.0 umí videa, Opera Mobile 9.7 zase internetové rozhraní Raiffeisen Bank

Pokrok v oblasti mobilních internetových prohlížečů opět přiblížil chytré mobilní telefony k netbookům, a zvýšil tak využitelnost těchto drahých hraček. Dnes jsem si do své Xperie stáhnul zbrusu nový prohlížeč Skyfire 1.0 a novou verzi Opera Mobile 9.7 Beta. První dojem? Škoda že neexistuje aplikace, která by kombinovala výhody obou!

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 06. 2009 v kategorii Elektronika.

Xperia po 50 dnech - zkušenosti, instalace a přínosy české ROM R2AA011, přehled doporučených programů a her + další vylepšení mobilu

Po 50 dnech docela intenzivního používání jsem na telefonu SonyEricsson X1 (Xperia) neobjevil žádný výrazný nedostatek. Výdrž baterie se ustálila na cca 2-3 dnech, odnaučil jsem se vypínat telefon na noc (protože vypnutý nebudí a systém startuje zhruba 60 sekund), smířil jsem se s tím, že ukazatel síly Wi-Fi signálu jen málokdy ukáže více než jednu čárku a docela rychle jsem si zvykl i na anglické prostředí.

Před pár dny mě na internetu zaujala zpráva, že se objevila aktualizace ROM ("firmware"), která obsahuje českou lokalizaci a zřejmě i opravuje některé chyby spojené s WiFi, bluetooth a rychlostí systému. Aktualizaci jsem si opatřil, a když už jsem se telefonem zabýval, podíval jsem se rovnou na nějaké aktuální zajímavé prográmky a triky pro zvýšení užitné hodnoty tohoto skvělého telefonu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 04. 2009 v kategorii Elektronika.

Sony Ericsson X1 (Xperia) - první dojmy a zkušenosti (velká recenze)

Po mnoha letech úspěšného odolávání jsem nakonec podlehl aktuálním módním trendům, a pořídil si v době hluboké finanční i politické krize novou hračku nový pracovní nástroj – mobilní telefon s operačním systémem Windows Mobile 6.1, telefon Sony Ericsson X1 (Xperia, SEX1 :-)).

V tomto článku Vás seznámím s důvody, které mě ke koupi vedly (proč právě SEX1 a ne jiný), prvními dojmy z telefonu a prostředí Windows Mobile 6.1 Professional (po 6 dnech používání) a také něčím navíc, co v jiných recenzích spíše nenajdete – podívám se na SEX1 z pohledu programátora (podpora Javy, různých API apod).

Naopak nebudou chybět nejvýznamnější přínosy a nejpalčivější problémy Xperie, a nezapomenu ani na seznam zajímavých aplikací zdarma ke stažení.

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 02. 2009 v kategorii Elektronika.

Pinnacle PCTV Nano Stick 73e - Digitální televize do notebooku (test / recenze)

V pátek jsem si po krátkém výběrovém řízení a přečtení této pochvalné recenze do svého notebooku pořídil USB DVB-T televizní kartu Pinnacle PCTV Nano Stick 73e (cena cca 1200 Kč vč. DPH).

Hlavními "papírovými" přednostmi této karty jsou:

  • miniaturní rozměry (velikost srovnatelná s běžným flashdiskem)
  • podpora DVB-T v mpeg2 i mpeg4 (tedy lze sledovat i televizi v HD)
  • kompatibilita s Windows Vista

Za teoretickou nevýhodu lze považovat absenci analogového tunneru, která mě osobně však příliš netrápí (analogové vysílání pomalu končí a všechna domácí videa jsem si již převedl s pomocí solidní hybridní karty AVerTV Hybrid+FM Cardbus - bohužel ji v novém notebooku nemohu kvůli absenci PCMCIA použít).

Kartu Pinnacle PCTV Nano Stick 73e jsem podrobil důkladnému testu, a po několika hodinách zkoušení se mi podařilo rozchodit dokonce i kanál Nova HD se zvukem :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 11. 2008 v kategorii Elektronika.

SonyEricsson T280i - opravdu se spokojíte s low end telefonem? (recenze a srovnání s K850i)

Když si koupím nějakou novou elektronickou věc (ať už to byl SonyEricsson K850i nebo VAIO Z11), často od okolí slýchám hlášky typu "s podobnými parametry to mám za pětinu" nebo "stejně to nevyužiješ". Nejoblíbenější hláškou u mobilu je asi "telefon je na volání a případně SMS, nějaké volovinky navíc k tomu nepotřebuju".

Tento týden jsem v rámci pracovních benefitů dostal telefon SonyEricsson T280i, který kromě výše uvedených základních potřeb (volat a psát sms) dokáže nabídnout i mnoho dalších zajímavých funkcí – bluetooth, 1.3 Mpix fotoaparát, rádio s RDS a javu (MIDP 2.0). To vše v líbivém tenkém provedení (50% telefonu pokrývá kov) za prodejní cenu něco přes 2000 Kč.

Jaké má darovaný kůň zuby a jak obstojí ve srovnání se 4x dražším SonyEricssonem K850i?

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 09. 2008 v kategorii Elektronika.

Pár dalších zkušeností s VAIO Z11XN/B

Po sedmi dnech používání notebooku Sony VAIO Z11XN/B (první dojmy zde) jsem opět o pár zkušeností bohatší. Rozhodl jsem se s Vámi o ně podělit.

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 09. 2008 v kategorii Elektronika.

Sony VAIO Z11XN/B - první dojmy (mini recenze)

Většina lidí mi k včerejším narozeninám přála "všechno nejlepší". Já jsem si při jejich příležitosti dopřál nový notebook Sony VAIO Z11XN/B, který mi všechno nejlepší sliboval. Po cca 24 hodinách práce Vám hned úvodem mohu říci, že tyto sliby VAIO až na malé výjimky prozatím naplňuje. Rozdíl oproti dosluhujícímu tři roky starému single-core Aceru TM4604 je až neskutečný (v současné době mívá stařeček při práci mj. teploty okolo 95°C a disk s mnoha vadnými sektory čte cca 15 MB/s :-))

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 09. 2008 v kategorii Elektronika.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.