Články z kategorie Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Chcete koupit k Vánocům iPhone nebo iPad? 3x pro a 3x proti

Blíží se Vánoce a hlad po článcích na téma iPhone / iPad sílí. Jelikož se na tomto blogu nachází několik vesměs pochvalných recenzí iPhonu 4 a iPadu 2, občas se mě někdo ještě před kliknutím na tlačítko "koupit" zeptá, jestli to má opravdu udělat. K jeho velkému překvapení však dnes moje odpověď rozhodně není jednoznačná.

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

AverTV HD HomeFree Duet F200 - recenze dvojitého (W)LAN DVB-T tuneru pro PC a iPad

V bytě nemám žádný televizor – částečně je to dáno intelektuální pózou, částečně absencí důstojné pozice pro velký LCD krám, částečně mým přesvědčením, že je na nákup televize nyní nevhodná doba (čekám na nějakou chytřejší televizi s podporou Airplay, HbbTV a dalších technologií, které jsou dneska v plenkách). Nicméně televizní poplatky platím a občas se zkrátka na něco dívat chci. Dosud jsem to řešil vždycky "ad hoc" připojením USB tuneru do mého Macbooku, ale vzhledem k tomu, že na Náměstí Míru už není tak dobrý signál jako na Žižkově pod Jakešovým prstem (mým předchozím bydlištěm), znamenalo naladění televize vždycky dlouhý a náročný proces, po kterém jsem s Macbookem nemohl hnout ani o centimetr – jinak signál zmizel.

Cenově dostupným řešením (něco pod 2500 Kč) mého problému s televizí se zdá být krabička AverTV HD HomeFree Duet, která po připojení do domácí sítě slibuje nastreamovat DVB-T vysílání do libovolného Windows počítače nebo (a to je pro mě obzvláště zajímavé) iPadu. Díky dvěma zabudovaným tunerům je možné navíc sledovat až dva různé programy najednou (z libovolných multiplexů), případně mohou být k zařízení připojena 2 zařízení najednou.

Krabička AverTV HD HomeFree Duet má na internetu poměrně negativní recenze, a tak kdyby  stála jen o trochu více, asi bych do rizika nešel. Nicméně cena byla poloviční oproti asi nejvýznamnějšímu konkurentovi Elgato EyeTV Netstream, a tak jsem to zkusil.

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 08. 2011 v kategorii Elektronika.

Aplikace a hry pro iPad a iPhone aneb co se osvědčilo po mnoha měsících používání

Po čase jsem se opět rozhodl s Vámi (a v budoucnu i se sebou samým) podělit o aplikace, které mám aktuálně nainstalované na svém iPhonu a iPadu. Možná budou pro někoho zajímavou inspirací, možná i někoho konečně přesvědčí, že iPad není jen přerostlý iPhone (pouštím na něm víceméně jiné aplikace).

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 08. 2011 v kategorii Elektronika.

Recenze Airport Express Base Station - bezdrátové přehrávání hudby podle Applu a srovnání s řešením od Creative (Sound Blaster X-Fi)

Představa, že bych mohl přenášet hudbu (resp. audio signál) z notebooku do reproduktorů bezdrátově, se u mě poprvé objevila v létě 2009, kdy jsem na chatě zápasil s příliš krátkým audio kabelem a několikrát jsem audio konektor málem vytrhnul. To když jsem se zapomenutý zvedl s notebookem z křesla. Tehdy jsem si koupil první dvojici bezdrátové karty Creative SOUND BLASTER X-Fi Notebook - Express Card (tehdy ještě do Sony VAIO Z11, které mělo express card slot) a přijímače Creative Wireless Receiver za cca 3600 Kč. Necelý rok na to jsem na svůj hlavní stroj povýšil Macbook Pro, a kvůli absenci express card slotu jsem byl donucen dokoupit (tehdy za 2700 Kč) CREATIVE SOUND BLASTER Wireless Transmitter, který se strká do USB. I když mě už tehdy napadlo, že by pro mé účely bylo do budoucna vhodnější použít asi spíš něco přímo od Applu (co bude součástí ekosystému), bylo mi tehdy líto se zbavovat přijímače, který navíc tehdy v práci používal i bratr s Windows.
Dnes jsem se rozhodl řešení od Creative nadobro opustit – jednak se počet zařízení v novém bytě limitně blíží nule, jednak doma čím dál častěji využívám iPhone a zejména iPad – hračky, se kterými si Creative zkrátka nerozumí. Koupil jsem Airport Express Base Station (cca 2300 Kč) a úplně jednoduché, ale překvapivě dobře hrající reproduktory Omega Deep Impact.

Přístup k řešení bezdrátového přenosu audio signálu je u Applu diametrálně odlišný, než na jaký jsem byl zvyklý u Creative, a i když jsem si o Airplay / Airtunes něco přečetl, ve výsledku jsem byl nakonec docela překvapen. Oba přístupy mají své výhody i problémy, takže pokud mezi nimi váháte, třeba Vám usnadním rozhodování.

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 07. 2011 v kategorii Elektronika.

HP PhotoSmart Plus e-All-in-One (CN216B) - ideální multifunkční tiskárna s podporou Airprint (recenze)

Tiskárny, a tím spíše multifunkční zařízení se scannerem, běžně považuji za přežité těžké krámy, které jsou odsouzeny k postupné záhubě – podobně jako disketové mechaniky, CD ROMy, myši... Když mám někomu něco naskenovat, vyfotím to mobilem, a kvůli těm pár fakturám nemá smysl nad nějakým upgradem staré tiskárny uvažovat. Kdybych náhodou chtěl "materializovat" nějakou fotku, tak to radši nechám na profesionálech s kvalitními drahými stroji.

Nicméně – nedávno jsem se přestěhoval, a při představě, jak tramvají potáhnu starou téměř čtrnáctikilovou laserovou tiskárnu Samsung CLP-300, jsem se rozhodl ji ponechat osudu, a pořídit do nového bytu nový krám, který si bude aspoň lépe rozumět s moderními hračkami od Applu. Přecejen občas nechávám notebook v kanceláři, a nemožnost tisku z iPadu mě limituje.

Vybrat iOS kompatibilní tiskárnu je lehké i těžké zároveň – přestože podporovaných tiskáren není mnoho a všechny jsou od HP, zabralo mi jejich porovnávání hodinu. A to jsem měl přitom jen tři požadavky: airprint, skladová dostupnost v některém z pražských obchodů a samostatný podavač na obálky, aby klienti nepoznali mou nevypsanou ruku hned jak jim ode mě přijde poštou faktura.

Volba nakonec padla na tiskárnu HP PhotoSmart Plus e-All-in-One (CN216B), jelikož za 1999 Kč s DPH slíbila přinejmenším papírově nejlepší poměr ceny k výkonu a neměla příliš negativních recenzí (pozn.: pojmenování tiskáren u HP je jeden velký zmatek, a tak je tato tiskárna ve výše odkazovaném seznamu uvedena pod jiným označením B210a). Po několika hodinách jsou mé dojmy veskrze pozitivní.

přečíst celý článek

Publikováno dne 14. 06. 2011 v kategorii Elektronika.

iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

Během tří týdnů se již ustálila hladina nadšení z iPadu 2 na přijatelné úrovni, a tak jsem se rozhodl s Vámi podělit o své zkušenosti a nejzajímavější zážitky (přečtěte si také první dojmy z iPadu 2). A samozřejmě o nějaké tipy na zajímavé aplikace – pro ty, kteří už iPad mají, to asi nebude příliš poučné (těch aplikací v App Storu není zase tolik, aby se tam ty dobré ztratily...), na druhou stranu pokud o koupi teprve uvažujete, možná pro vás budou odpovědí na to, zda má pro vás iPad smysl nebo ne.

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 04. 2011 v kategorii Elektronika.

První dojmy z iPadu 2 (recenze)

(Aktualizováno 27.3.) Před čtyřmi hodinami se moje sbírka jablečných produktů rozrostla o další kousek – mezi Macbook Pro (13") a iPhone 4 (3,5") se vedral iPad 2 (9,7"). Pokud náhodou uvažujete o tom, že byste si jej také pořídili, přináším Vám svých pár prvních postřehů – časem se určitě pochlubím s dalšími zkušenostmi.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 03. 2011 v kategorii Elektronika.

Macbook Pro: Nekupujte si (levné) SSD, zvažte radši hybridní disk

Tento týden jsem nadobro pohřbil myšlenku fungování mého Macbooku Pro s SSD od A-DATA. Zatímco v předchozím článku jsem ještě dával najevo svou relativní spokojenost (přestože o žádném "wow efektu" nemohla být řeč), dnes přiznávám, že jsem s koupí SSD S596 Turbo od A-DATA docela šlápnul do hovna. Je možné, že jsem měl smůlu na vadný kus, nicméně i z různých jiných diskusí na internetu jsem postupně nabyl dojmu, že Mac OS X a technologie SSD ještě zdaleka kamarádi nejsou a dělají si vzájemně naschvály.

Stručně řečeno – po čtvrt roce o něco rychlejšího fungování systému se mi stalo, že se Macbook Pro začal chovat divně (místo názvů písniček v iTunes se začaly zobrazovat klikyháky) a po klasickém IT řešení, tedy vypnutí a zapnutí systému, už jenom displej krátce bliknul a bez jakékoli chybové hlášky opět chcípnul.

V ten moment jsem byl schopen pouze nastartovat poněkud méně stabilní a často mrznoucí systém v single-user módu (Cmd+S hned po zapnutí napájení, jakási obdoba nouzového režimu) a zjistit, že na vině je rozbitý souborový systém, který nelze s pomocí aplikace Disc Utility standardně opravit.

přečíst celý článek

Publikováno dne 20. 02. 2011 v kategorii Elektronika.

iPhone 4 - nejzábavnější multifunkční zařízení do kapsy (zkušenosti a nejlepší aplikace)

Majitelé iPhonů jsou prý nejloajálnější ke své značce, a v 59% případů bude jejich dalším telefonem opět iPhone. Přestože je nutné brát průzkumy publikované na Idnes.cz spíše s rezervou, mohu po měsíci stráveném s telefonem (nebo spíš multifunkčním zařízením) iPhone 4 za sebe tuto informaci potvrdit. Nevím, jestli bude můj příští telefon iPhone 5 nebo iPhone 6, každopádně momentálně mě nenapadá žádná jiná značka ani platforma, která by mohla mít šanci iPhone překonat. Doba "early adopterů" a nesmyslných omezení je s iOS 4.2 pryč – jediným důvodem, proč si iPhone 4 nepořídit, tak zůstává cena.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 12. 2010 v kategorii Elektronika.

(Aktualizováno 20.2.2011) Bavím se rozšiřováním Macbooku - 8GB OWC RAM, 256 GB A-DATA S596 Turbo, Aver Volar M

Zhruba před půl rokem jsem se rozhodl za 10 tisíc prodat jednomu sběrateli své pomalu rozpadající se Vaio (přestával fungovat touchpad, narůstaly problémy s chlazením,...), a začal jsem naplno využívat svůj do té doby sekundární notebook – Macbook Pro 13,3. Přestože začátky nebyly úplně jednoduché (OS X je jiný než Windows Vista, klávesnice je na Macu jiná,...), postupem času jsem si Macbook zamiloval, a nedokážu si představit, že ještě někdy koupím něco jiného.

Významným dílem k mé spokojenosti přispěl i virtualizační nástroj Parallels Desktop, který mi umožňuje používat v jednom momentě aplikace z OS X i Windows 7, a ještě na pozadí spustit Ubuntu s LAMP. Virtualizace se stala běžnou součástí mého počítačového světa, dokonce natolik běžnou, že už si ani pořádně neuvědomuji, že mi běží 2 nebo 3 operační systémy najednou (akorát okna Windows aplikací mají trochu jiná záhlaví než ta z OS X...).

Virtualizace mi poměrně brzy ukázala první úzké hrdlo původní konfigurace Macbooku – 2 GB RAM dnes pro virtualizaci opravdu nestačí.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 10. 2010 v kategorii Elektronika.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.