Články z kategorie Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

5 důvodů, proč si nekoupím iPhone 5

Pokud se někteří z čtenářů těšili, že si na Svatého Václava půjdu stoupnout do fronty, abych se stal jedním z prvních majitelů iPhonu 5, tak mám špatnou zprávu – Apple mě s iPhonem 5 zklamal a žádná recenze tady na blogu tedy nebude.

Moc jsem si přál, aby nový iPhone 5 byl nejlepším telefonem, zejména když už jsem se pro iOS konečně trochu naučil psát aplikace, ale bohužel – poměr cena/výkon se přehoupl do kategorie "nekupovat", a aplikace tak budu od teď testovat jen na emulátoru a překládat jen na Novém iPadu, který tak zatím zůstává posledním novým jablečným zařízením, které pro mě mělo smysl (pozn. pro neznalé: abyste mohli vytvářet aplikace pro iPhone/iPad, Apple vynucuje vlastnictví alespoň jednoho z těchto zařízení).

Důvodů, které mě vedly k zavržení dalšího iPhonu, je více. Podělím se s Vámi o ty nejpodstatnější.

přečíst celý článek

Publikováno dne 20. 09. 2012 v kategorii Elektronika.

Nokia Lumia 800 - dlouhodobější zkušenosti + nejlepší aplikace a hry

Zradil jsem, sešel jsem ze správné cesty, prodal jsem část své duše. Cože, iPhone už není nejlepším telefonem, mám ho taky prodat? Reakce lidí na fakt, že jsem před třemi týdny prodal svůj iPhone 4, byly různé. Samotného mě až překvapilo, kolik lidí z mého okolí najednou o iPhonu (včetně toho budoucího) začalo vážně pochybovat, včetně mého dvorního Apple evangelisty :-)

Telefon jsem prodal zejména z důvodu očekávání iPhonu 5, a dočasně přesunul mou SIM do mého sekundárního telefonu – Nokia Lumia 800. K mému překvapení jsem si na Windows Phone 7.5 i celý telefon přivyknul poměrně snadno, možná až podezřele snadno. Jsem nahlodán, zda u Windows Phone platformy nakonec nezůstat. Navíc byla včera představena nová Lumia 920, která navzdory zbytečně obřímu displeji, velké váze a problému s nepovedeně podvodnou reklamou vypadá jako něco, co by mohlo alespoň na chvíli odstranit mou momentální znuděnost mobilními technologiemi.

K nahlodání přispívají i drby ohledně nového iPhonu 5 (chcete-li 6. generace) – jsou zatím dost negativní a jejich hlavním poselstvím je „Doba inovací je pryč, ale peníze se musí vydělávat dál”. Mám na mysli především blbý jiný poměr stran u displeje (já bych si na něj zvyknul, ale aplikace předpokládám nikoli – tak jako se připlácelo za HD verze aplikací s retinou, tak se předpokládám bude připlácet za speciální verze pro nové rozlišení), zbytečně jiný konektor (tzn. dokoupit další redukci pro již dokoupené redukce např. na VGA) a úkrok stranou v podobě iOS6, které nepřináší kromě programovatelného tichého režimu žádnou pozitivní inovaci z hlediska českého uživatele.

Takže jaká je nyní Nokia Lumia 800?

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 09. 2012 v kategorii Elektronika.

GoClever TAB I71 7" - recenze nejlevnějšího tabletu

Shodou okolností, které bych zatím nerad prozrazoval, jsem potřeboval co nejrychleji získat nějaký tablet s OS Android, přičemž mi bylo v podstatě jedno, co to bude za stroj. Plán A zněl – koupit si něco, co mě bude opravdu bavit, co se nebudu stydět třeba i používat a co nebude moc drahé. Do této definice se v tomto momentě z androidích zařízení vejde pouze Nexus 7, který Google představil koncem června. Máme skoro půlku srpna, tak jsem si říkal "to by bylo, abych ho v ČR už někde nesehnal, klidně šedivého".

No, nesehnal jsem, takže nastoupil plán B – koupit to nejlevnější, co současný trh nabízí. Volba padla na výběhový dotekový tablet GoClever TAB I71 7", který na Kasa.cz prodávají za cenu 1697 Kč vč. DPH a ekologického poplatku (lze jej sehnat ještě o fous levněji, ale já jsem si ho chtěl jít hned vyzvednout na prodejnu v dosahu pražské MHD). V tomto článku se podělím o své první dojmy a zkušenosti, ať případně víte, do čeho u takto extrémně levného zboží půjdete a k čemu je možné jej použít.

přečíst celý článek

Publikováno dne 12. 08. 2012 v kategorii Elektronika.

Jak prezentovat s iPadem (bezdrátově)

Dnešní článek bude poněkud netradiční – přestože na jeho konci naleznete „uspokojivé” řešení, nejedná se rozhodně o řešení, které by bylo zcela dokonalé. Uvítám tedy jakékoli Vaše komentáře s návodem, jak to udělat lépe.

Výchozí situace je následující – rozhodl jsem se „vylézt ze sklepa” a jít představit svůj projekt Vyplňto.cz na jednu (prozatím nejmenovanou) konferenci. Protože je dobré mít během prezentace něco v ruce (pro jistotu), chci pro tento účel použít iPad. A když už ho budu mít v ruce, tak bych rád s jeho pomocí prezentaci i ovládal, nebo nejlépe rovnou promítal.

Tím nechci nijak hanit ty, kteří prezentují z počítače (třeba s dálkovým přepínáním slidů), pouze bych rád protentokrát počítač netahal přes půlku republiky, když už mám ono post-PC zařízení.

Takže – jaké máme možnosti?

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 05. 2012 v kategorii Elektronika.

První dojmy z iPadu 3. generace

Apple tentokrát nikoho nepřekvapil, a při nedávném představení Nového iPadu přišel s tabletem, který je stejně dobrý jako jeho předchůdce, a navíc obsahuje displej s dvojnásobným rozlišením. Vzhledem k tomu, že jsem u minulého iPadu v prvních dojmech nejvíce zkritizoval právě displej, byl pro mě Nový iPad jasnou volbou – opět jsem si jej pořídil ihned, jakmile to bylo v České republice možné.

Mé první dojmy jsou veskrze pozitivní, jediný zatím zjištěný problém je naštěstí (snad) softwarové povahy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 03. 2012 v kategorii Elektronika.

Aplikace a hry pro Windows Phone 7.5 - leden 2012

Dnes navážu na první dojmy z telefonu Nokia Lumia 800 a podělím se s vámi o tipy na zajímavé aplikace a hry pro operační systém Windows Phone 7.5.

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 01. 2012 v kategorii Elektronika.

První dojmy z Nokia Lumia 800 a Windows Phone 7.5 Mango (úvodní recenze okem uživatele iPhone 4)

Dnes dopoledne jsem se stal šťastným vlastníkem telefonu Nokia Lumia 800 – podlehl jsem nadšení a koupil si ho na Palmovce v jednom nejmenovaném obchodě, kde vůbec neberou telefony a neodpovídají na e-maily, ale mobily umí dodat levně, rychle a snad i kvalitně i před oficiálním uvedením na český trh (aneb ještě že máme ten šedý dovoz :-)). Nebudu dlouze vysvětlovat, co mě to napadlo, kupovat si telefon s Windows Phone 7 do prostředí, kde je jablko pomalu i na toaletním papíru (vysvětloval jsem to zde), a přejdu rovnou k prvním dojmům z Lumie. V příštím roce se pak budete moci těšit na nějaké detailnější srovnání s iPhonem 4, dnes půjdu hodně po povrchu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Jaké aplikace nainstalovat na Macbook s OS X 10.7 Lion?

Pokud jste si (třeba k Vánocům) koupili Macbook nebo iMac, zkrátka cokoli s operačním systémem OS X 10.7 Lion, a je to Vaše první zkušenost s Macintoshem (např. přecházíte z Windows), nabízím vám seznam programů, které používám. Seznam je určitě ovlivněný tím, čím se živím, nicméně věřím, že si v něm každý něco najde.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Nejlepší aplikace a hry pro iPhone a iPad - prosinec 2012

Včerejší rekordní návštěvnost blogu a zejména článku Aplikace a hry pro iPad a iPhone aneb co se osvědčilo po mnoha měsících používání mě přesvědčila o tom, že lidi rádi čtou přehledové články se seznamem vyzkoušených aplikací. Takže tady to máte – zde je přehled toho nejzajímavějšího, co mám nainstalované na svém iPhonu a iPadu. Budiž Vám to inspirací, k čemu všemu můžete tyto skvělé hračky využívat.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Proč můj příští telefon bude s Windows Phone 7.5

Titulkem tohoto článku jsem pravděpodobně nepotěšil velkou část z mých čtenářů a následovníků na Twitteru – cítím, že čím dál častěji mě lidé vidí zejména na pozici určitého hlásného trouby okolo Applích produktů.

Nicméně, je to tak – ještě než si koupím iPhone 5 (bude-li vypadat dobře), je nad slunce jasné, že si do poloviny ledna koupím telefon s operačním systémem Windows Phone 7.5. Ano, s tím systémem, který chválí vesměs jen manažeři Microsoftu a Nokie (+ Radek Hulán :-)).

V článku se dozvíte, proč si i já myslím, že Windows Phone nakonec nebude propadák, ale stane se úspěšným a respektovaným systémem.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.